Annons

Annons

Min smärta försvann direkt efter höftledsoperationen!

Dela
(0)

För Birgitta Nilsson, 47, och hennes man Stefan ,46, har det alltid varit självklart att röra på sig. Både de och barnen idrottar och Birgitta har sysslat med allt från handboll till karate. Men för några år sedan kunde hon varken följa med barnen på deras träningar eller ens gå på stan med väninnorna.

Annons


– Efter 20 minuter var jag tvungen att sätta mig, det gjorde så ont att gå, berättar Birgitta i Hemmets Veckotidning nr 44.


Hennes problem började för elva år sedan med ryggvärk, och hos en naprapat fick hon konstaterat att värken berodde på en utsliten höftled. Men det var ett besked som var svårt att ta till sig och när Birgitta sökte läkare fick hon veta att det bara var en inflammation. Hon fick inflammationshämmande tabletter och provade sjukgymnastik utan att något hjälpte.


Efter tre år med svår värk slog en ortoped fast att höften var utsliten och en operation var det enda som skulle hjälpa. Hösten 2006 opererades hon och det onda försvann på en gång.


– Nu kan jag röra mig, gympar och promenerar utan problem.


Maken Stefan har också opererat höften, men med en ny ytersättningsmetod som är mindre omfattande än den operation som Birgitta fick. Stefan opererades i maj i år och kunde börja jobba efter en månad.


Varje år görs omkring 15 000 höftledsoperationer i Sverige. Enligt Olof Wolff, ortoped på Akademiska sjukhuset i Uppsala är rörelse och träning jätteviktigt för den som har sliten höftled. Utan träning försvagas musklerna och besvären blir värre.


– För den som lider varje dag är operationen fantastisk. Det är ett stort ingrepp men den stora fördelen är att du slipper ha ont när allt är läkt igen, säger Olof Wolff som berättar mer om operationsmetoden i tidningen.


Foto: Conny Sillén


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…