Annons

Annons

Min sambo spelade bort vårt bröllop

Anna drömde om ett storslaget kyrkbröllop. Hon och sambon hade sparat länge för att förverkliga drömmen. Då fick Anna sitt livs chock.

Dela
(9)

Min sambo var spelmissbrukare

Jag var 27 år och hade varit ihop med Lasse som var två år äldre i två år. Vi älskade varandra innerligt och barnkära som vi var planerade vi för minst tre barn. Lasse jobbade som truckförare och jag var lågstadielärare på den lilla ort där vi bodde. Jag trivdes med mitt jobb och med mina arbetskamrater, det var en varm stämning mellan oss kollegor.

Annons

Jag och Lasse hade köpt ett hus ett år efter att vi träffades. Jag älskade att pynta, fixa och inreda vårt gamla hus. Lasse skötte det mesta på tomten.

Gilla Hemmets på Facebook

Han hade en liten verkstad i källaren där han förvarade verktyg och arbetsredskap. Där fanns också plats för ett par gamla fåtöljer, en tv och en dator. På helgerna fick han ibland besök av några vänner och då satte de sig i Lasses rum för att kunna följa V75 eller fotboll i fred på tv:n.

Mina vänner kom också förbi och pratade och fikade. Eftersom jag tycker att det är jätteroligt att stå i köket och laga mat, prova nya recept och baka nya sorters kakor hade vi ofta gäster.

Efter en tid tillsammans friade Lasse och jag blev mycket lycklig och svarade givetvis ja. Ingen av oss kommer från ekonomiskt starka familjer så om vi ville ha ett stort kyrkbröllop med många gäster var vi tvungna att spara ihop till det själva. Vi öppnade därför ett gemensamt bröllopskonto med automatisk överföring på några tusen från våra löner varje månad.

Jag skämdes inte

Vi ville ju väldigt gärna ha barn och såg ingen anledning att vänta, men trots att vi försökt i ett par år blev jag inte gravid. Så jag bokade en tid på vårdcentralen och Lasse och jag gick dit tillsammans. Jag skämdes inte för att berätta om vår ofrivilliga barnlöshet men Lasse tyckte att det var jobbigt.

Jag hade inga problem att prata om detta med mina väninnor. Lasse sa inte ett pip till sina vänner. Han skämdes – en riktig karl skulle få barn. Jag försökte övertyga Lasse om att hans manlighet inte satt i hans förmåga att kunna producera ett barn, men han ville inte lyssna utan stängde in sina tankar och känslor.

Vid besöket på vårdcentralen fick vi remiss till en läkare som var duktig inom barnlöshetsområdet. Vår lycka var stor när vi efter att ha fått lite hjälp på traven var gravida med tvillingar. Vi gick som på moln i en hel vecka!

Eftersom jag är lite konservativ tycker jag att man ska vara gift när man bildar familj och därför ville jag ha ett bröllop innan barnen skulle födas. Men när jag tog upp detta med Lasse blev han besynnerligt irriterad. Han tyckte inte att det var någon brådska och dessutom måste vi ju planera inför barnens ankomst. Jag gav mig inte utan fortsatte tjata, men Lasse förblev ovillig och undvikande.

Pengarna var borta

När jag nästa gång var inne i centrum fick jag en ingivelse att gå in på banken och höra hur mycket pengar vi hade lyckats spara till vårt bröllop hittills. Jag hade frågat Lasse som skötte bröllopskontot flera gånger, men han hade alltid svarat undvikande och sagt att han skulle kolla, men sedan gjorde han ändå inte det.

Jag hälsade glatt på bankpersonalen, på en mindre ort känner man ju alla mer eller mindre. Vi pratade lite om min gravidmage och livet i största allmänhet innan jag kom fram till mitt ärende om bröllopskontot.

—Vad märkligt, sa Britta på banken. Kontot är tomt.

Jag undrade om hon verkligen hade tittat på rätt konto och det hade hon. Lasse hade regelbundet tömt kontot på pengar och av de nästan 100 000 kronor som vi sparat fanns alltså inte en krona kvar. Jag blev chockad och förstod ingenting.

När Lasse kom hem från jobbet konfronterade jag honom. Han erkände direkt att han hade använt pengarna till att spela för. Han hade trott att han skulle kunna öka vårt kapital, men hade förlorat och spelat mer för att täcka förlusterna och till slut fanns det inga pengar kvar.

Han måste kämpa varje dag

Jag bröt ihop och grät och det gjorde även Lasse. Han bad mig förlåta honom. Det som hade börjat som ett oskyldigt tidsfördriv hade blivit ett beroende – Lasse var spelmissbrukare.

När han och vännerna träffats på lördagarna och kollat på travet och fotboll hade han satsat pengar. I början var det små summor men efter ett tag hade beloppen ökat. Hans vänner trodde att han spelade för småsummor och hade ingen aning om att han hade spelat bort tusentals kronor varje gång.

Lasse fick via vårdcentralen en remiss till en beroendeenhet. Han skämdes och ville inte berätta för sina vänner vad han gjort, men hans terapeut peppade honom att göra det som en del i processen att bli frisk från sitt beroende. Lasses vänner var förstående och tacksamma för att han berättat. Nu träffas de åter och kollar på sport i vår källare, men nu spelar ingen om pengar längre.

Mitt förtroende för Lasse var skadat, men jag älskade honom och insåg att han var sjuk. När våra barn föddes hade Lasse varit fri från missbruket ett par månader. Barnen upptog det mesta av vår tid och blev viktigare än allt annat. Vi blev en familj.

Jag vet att Lasse måste fortsätta att kämpa mot speldjävulen varje dag och jag är säker på att han kommer att lyckas. Han har så mycket att kämpa för nu när han kämpar för sina barn.

Vi har inte gift oss än. Först måste vi spara till bröllopet. Jag ser fram emot att vi ska få ett riktigt fint bröllop så småningom.

Anna

 

Läs mer

Han stal mina pengar och mitt hjärta

Iris sambo levde dubbelliv

Krister spelade bort alla sambons sparpengar

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(9)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…