Annons

Annons

Min plats på jorden – bredvid Peppes Bodega?

Dela
(0)

garden1

Utsikt från vår balkong på tionde våningen.

Shanghai är med sina 23 miljoner invånare en av världens största städer. Någonstans i detta fascinerande myller av kineser, skyskrapor, rivningskåkar, bilar, cykelkärror med alldeles för mycket packning och halvsovande fruktförsäljare har vi hittat vårt hem.

Annons

Idag tänker jag berätta om hur vi bor här i Shanghai.

Redan hemma i Sverige hade vi bestämt att vi ville bo nära barnens skola och utmed tunnelbanelinje två, som tar oss till min mans jobb, centrum-centrum vid People’s Square, skyskraporna i Pudong och stadens båda flygplatser. Via kontakter blev vi rekommenderade ett lägenhetskomplex som både har större lägenheter (vi har ju tre barn) och pooler till våra bad-glada barn.

Vår lägenhet ligger på tionde våningen (av 21) och har fyra sovrum, två badrum, ett stort vardagsrum som sitter ihop med matsalen, kök (förstås) och två balkonger. Den ena balkongen är vänd mot norr och den lummiga innergården, där folk rastar sina hundar och har långsam gympa på morgonkvisten.

Den andra balkongen är vänd mot söder och en trafikerad gata. Detta är vår tvätt- och skafferibalkong. På andra sidan balkongen finns ett så kallat ayi-rum, som är tänkt att användas främst av den hemhjälp, ayi (=moster), som många familjer har anställd på timmar eller på heltid.

Det är ovant att bo i lägenhet igen. Trädgård saknar jag inte, men jag saknar att inte känna mina grannar. Ovanför oss bor någon som spelar piano som ett proffs. Grannen rakt över fimpar vid hissen. Men han tycker säkert att vi är en bunt högljudda skandinaver med enformig musiksmak (Eric Saade på repeat, då är barnen överens).

Lägenhetskomplexet är klassiskt, expat-anpassat – grönt, inhägnat, halvbevakat och späckat med service som pooler, lekplatser, tennisbanor, läsrum, pingishall, gym, frisör och två restauranger (varav den ena lär servera god mat från Malaysia).

Men utanför finns det riktiga Kina – så som vi lärt känna det. Här finns matmarknader, hål-i-väggen-restauranger, dammande högar med byggsopor, skenande taxibilar och cyklister med nio liv och ingen cykelhjälm.

Jag kan känna mig stressad. Här finns så mycket att upptäcka! Jag är övertygad om att den bästa restaurangen, den vackraste blomstermarknaden och den roligaste diversebutiken ligger precis på andra sidan kvarteret. Men jag har inte hittat den än, och kanske kommer jag inte att upptäcka den förrän samma vecka som jag måste flytta hem.

Aha, du menar det så kallade Peppes Bodega-fenomenet, sa min mammakompis Boel när jag berättade om min upptäckarstress.

Precis! Peppes Bodega-fenomenet. Nog kommer jag, som Sven Melander i Sällskapsresan 1-filmen, komma springandes sista dagen och glatt utropa: Det låg på baksidan av hotellet!

PS. En expat är en utlandsarbetande person. Har du hamnat här för att du letar tips om boende i Shanghai? Välkommen att mejla mig på [email protected]

garden2

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…