Annons

Annons

Min mor tyckte att jag hade skämt ut henne

Kjell var en lat odåga med dåliga betyg. Dessutom umgicks han med raggare. Hans förnäma mamma skämdes, men Kjell fortsatte med sin revolt.

Dela
(0)

Min mor tyckte att jag hade skämt ut henne

Jag kom från ett välbärgat hem och min mor hade högtflygande planer för mig eftersom jag var musikaliskt begåvad. Hon såg en blivande konsertpianist i mig, bugande för stående ovationer på fullsatta konserthallar.

Annons

Nu blev det inte så. Jag hade inte skött skolan och med ett avgångsbetyg som höll på att rendera min mor en plats på hjärtintensiven fick det bli yrkesskola med inriktning på målare för min del. Mor tyckte att jag hade skämt ut henne och talade inte med mig på en vecka.

Jag var en lat odåga och var inte intresserad av undervisningen. Dock ville jag vara kvar i skolan och hänga med de andra grabbarna. Det blev en hel del nattsudd och jag somnade när det var dags för praktik.

—Sover gör man på nätterna, sa min lärare.

Jag försökte bättra mig, jag hade ju faktiskt det praktiska handlaget i mig.

—Du kan om du bara vill, Kjell, sa en lite mer entusiastisk lärare som började få lite hopp om mig.

En polis vinkade in oss

Men det grusades ganska snart när jag som 16-åring köpte en egen jänkare för 250 kronor. Efter en veckas träning på småvägar kunde jag hantera slagskeppet och ansåg att jag var en fullfjädrad bilförare. Sedan bar det i väg med grabbarna till närmaste stad för att ragga brudar.

Det var fyra mil dit och på vägen stod en polisbil och en polis vinkade in oss till vägkanten.

—Jaha du, vart i hela friden ska den här bilen ta vägen med dig då? sa konstapeln och bad att få se mitt körkort.

Det blev ett ramaskri utan dess like på skolan och den koleriske rektorn slet sitt obefintliga hår.

—Jag har aldrig varit med om maken till fräckhet. Inte ens när den här skolan var uppfostringsanstalt har man sett dess like, skrek rektorn.

Jag visste att det var på 30-talet som skolan haft den funktionen och kunde inte låta att med oskyldig min fråga:

—Var rektorn rektor då också?

Rektorn blev röd som en rödbeta i ansiktet och fick bara fram:

—Ut!

Den unge greven blev het på gröten

En kvinnlig kurator fick till uppgift att tala mig till rätta. Hon frågade om mina hemförhållanden och jag berättade om det nederlag det innebar för min mor att hennes enfödde son skulle bli en vanlig, simpel arbetare. Jag som hade ett släktnamn som förpliktigade och annat trams.

Plötsligt ville jag anförtro mig åt kuratorn och började berätta om hur det var hemma hos oss. Hur struntförnämnt det var och hur det egentligen gick till på alla de fina bjudningar min mor ordnade. Det var herrar som kom med oäkta damer, drack ur fickpluntor när de gick på toaletten och talade illa om alla som inte var närvarande.

Damernas sladder innehöll en vokabulär som inte stämde överens med deras polerade yttre. De blev alltmer vulgära medan innehållet i likörkarafferna sjönk och det högljudda fnittret steg.

Kuratorn som hette Lena sa att hon visste hur det var. När hon var ung förväntades hon gifta sig med en rik adelsman som hade hög rang inom det militära. Hennes imponerade, struntförnäme far ordnade fester och såg till att de unga tu blev ensamma med varandra.

Men när den unge greven blev för het på gröten slog Lena till honom och så var det slut på den kärlekssagan. Hon valde att utbilda sig och sa att hon trivdes med sitt liv nu även om hon inte tjänade speciellt bra.

En gitarrist med rätt feeling

Det blev fler pratstunder med kuratorn och hon fick mig att känna att det viktiga var att välja själv och inte göra det som andra förväntade sig att man skulle göra. Jag som aldrig hade fått bestämma något själv kände att jag ville satsa på skolan och målaryrket. Plötsligt blev det kul att stiga upp på morgnarna, frukosten smakade bättre och till och med teorilektionerna blev intressanta.

Allt kändes så bra och det skulle bli ännu bättre. En kväll när jag var ute och åkte med de andra grabbarna i en stor Crown Victoria fick jag se henne. Jag kunde inte ta ögonen från tjejen med midjelångt hår, som var så svart som det kan bli, och en cowboyhatt i en rem på ryggen. Hon var de vackraste flicka jag hade sett.

—Stanna, jag måste av här, hojtade jag till kompisen som körde.

Tjejen såg ut som att hon ville klösa mig när jag kom fram till henne och sa föraktfullt:

—Åker du med raggarna?

Det kunde jag ju inte neka till och så fick jag höra att vi förstörde naturen med våra avgaser. Men sedan presenterade hon sig som Leila och jag sa att jag hette Kjell och så fortsatte vi prata. Jag fick veta att hon sjöng i ett band som letade efter en gitarrist med rätt feeling.

—Jag är född med en gitarr i ena handen och ett piano i den andra, sa jag.

—Det säger alla, suckade Leila.

Våra röster passade bra ihop

Men jag visste vad jag dög till och dessutom kunde jag läsa noter så jag sa till Leila att jag kunde bevisa att det stämde. Jag fick följa med till Leilas källarlägenhet där ett rum var omgjort till hemmastudio med flera instrument och dåtidens moderna bandspelare.

Nu gällde det att visa vad jag kunde och jag siktade in mig på den största gitarren, en fin countrymodell. Leila tog en annan gitarr och började spela Banks of the Ohio. Efter en trevande start kom jag in i melodin. Leila sjöng och hon sjöng fantastiskt. Eftersom låten ska sjungas i stämmor så jag hakade på och tyckte att våra röster passade väldigt bra ihop.

Jag blev medlem i bandet och många roliga spelningar följde under åren då jag utbildade mig till målare. Leila och jag förlovade oss och jag var lycklig. Min mor var som vanligt missnöjd men det struntade jag i.

Kjell

 

Läs mer

Jag fick inte mitt livs kärlek

Kärleken räddade Jimmy från drogerna

Varför fick inte jag bli mamma?


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…