Annons

Annons

Min man har förändrats sedan pensionen

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag har en fråga som gäller min man som är 74 år gammal. Efter att ha haft ett ansvarsfullt arbete med många olika uppdrag pensionerade han sig vid 67 års ålder. I samband med det flyttade vi ut till vårt sommarhus som vi dessförinnan hade renoverat. Fram till 72 års ålder fortsatte han att ta på sig olika tidsbegränsade uppdrag och projekt men efter det har han varit ”riktig” pensionär. Vårt hus är väldigt vackert beläget med närhet till både sjö och skog. Vi har en naturtomt där vi odlar till husbehov. Våra barn och barnbarn har sommarhus i närheten och vi har vänner runtomkring. Vill vi in till stadsmiljö så har vi bra förbindelser. Allt borde med andra ord vara bra. Nu till det som oroar mig. Sedan ett knappt år tillbaka tycker jag att han har förändrats, han har börjat bli glömsk på ett sätt som han aldrig varit förut. Han har aldrig varit någon direkt sprallig typ men nu tycker jag att han har börjat bli osäker och passiv och han ser mer problem än möjligheter. Senaste tiden har han börjat stiga upp allt senare på morgonen. Nu börjar jag undra om det kan vara så att han håller på att bli dement? Har försökt prata med honom men då drar han sig undan. Jag är så orolig och vet inte vad jag ska göra.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Mycket orolig

Jag har kortat ner ditt brev och tagit med det som jag tycker är väsentligt för att man ska få en bild av situationen. Efter ett mycket aktivt yrkesliv där din man, efter vad jag kan förstå, har varit en mycket kompetent och eftersökt person har ni slagit er ner i er sommaridyll för att njuta av tillvaron. Det är en helt annan sak att ha hela sin vardag där än att komma ut och njuta av stillheten efter en intensiv arbetsperiod. Din man har säkert upplevt en stor glädje och tillfredsställelse i sitt arbete och det måste kännas mycket tomt för honom när det som fyllt hans liv är borta. Det är inte säkert att ”pensionärslivet i idyllen” kan fylla det tomrum som han nu upplever.

De symtom du beskriver behöver inte alls vara uttryck för en begynnande demens. Jag tror att det ”helt enkelt” kan vara så att han är deprimerad. Mitt råd är att ni i första hand talar med en läkare på er vårdcentral. Läkaren där kan sedan hjälpa er att komma vidare så att han får bästa möjliga hjälp.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…