Annons

Annons

Dortes man fick barn med en annan kvinna

Dortes värld rasade samman när hennes man berättade att han hade haft ett förhållande med en yngre kvinna som nu väntade hans barn. Men i stället för skilsmässa valde Dorte en annan väg…

Dela
(0)

2
Visa bildspel

/
Dortes man fick barn med en annan
Dortes man fick barn med en annan
...
Visa mer

 

Det bleka ljuset letar sig in genom en glipa i gardinen och faller på den stora grå soffan med plats för hela familjen. Det var precis här Dorte Teip Pedersens man berättade om den unga kvinnan han hade ett förhållande med, och att hon skulle föda hans barn.

Annons

Den dagen, för fyra år sedan, rasade Dortes värld samman. Hon visste att äktenskapet inte hade varit bra det senaste halvåret. Vardagarna hade lunkat på med jobb, barn och träning och någonstans i allt det vardagliga hade Dorte och hennes man Morten glömt bort att vårda relationen. Men Dorte hade aldrig kunnat föreställa sig att konsekvenserna skulle bli så stora att vägen tillbaka skulle te sig helt omöjlig.

Ändå sitter Dorte i dag, avslappnad och med benen uppdragna under sig, i familjens vardagsrum i det trivsamma, arkitektritade trähuset i en småstad på Lolland i Danmark. Det är bara det senaste året hon har kunnat känna sig hemma där igen. När allt rasade samman stod huset som ett tomt skal, som en daglig påminnelse om allt som hade varit.

—Jag hatade verkligen det här huset lång tid efteråt, säger hon.

De senaste åren har Dorte skrikit och rasat och gråtit och sörjt. Hon är en fighter och har kämpat hårt för det äktenskap som hon trodde på. I dag vet hon att det var värt det.

Något var fel

I början av 2012 var Dorte, Morten och deras två döttrar på 13 och 16 år på semester i Florida i USA – en riktig drömsemester. Men Dorte hade en känsla av att något var fel. Morten använde till exempel mobiltelefonen hela tiden. Det brukade han inte göra. En vecka efter att de hade kommit hem igen tog han initiativet till ett samtal. Det visade sig att han hade haft ett förhållande med en annan kvinna och nu var hon gravid.

—Jag tänkte: Är jag med i Dolda kameran eller vad är det som händer här? Jag var i chock och kunde över huvud taget inte förstå konsekvenserna av det han hade sagt. Jag sa att då måste vi väl skiljas. Men nej, det ville han inte.

Morten ville inte mista sin familj, men samtidigt ville han också finnas där för barnet som var på väg. Han tvekade och det avgjorde saken för Dorte.

—Jag sa till honom att han hade en timme på sig att packa sina saker och sedan skulle han vara ute ur huset. Jag var så arg. Plötsligt visste jag inte vem min man var.

Skvallret gick

Dagarna som följde var allt kaos. Dortes man bodde på sitt kontor. Han insåg snabbt vad han var på väg att förlora och förklarade att han tänkte göra allt för att få sin familj tillbaka. Dortes liv hade plötsligt förvandlats till en känslomässig bergochdalbana.

—När jag inte hade mer ilska kvar inom mig kom sorgen. En natt när jag inte kunde sova tänkte jag på att jag inte ville leva utan Morten, trots det han hade utsatt mig för. Den natten bestämde jag mig för att jag skulle kämpa för oss. Absolut inte till varje pris – vi var tvungna att ha tid var för sig, och om vi skulle hitta tillbaka till varandra skulle det att ta lång tid, för det var mycket som måste byggas upp på nytt.

—Det mest naturliga vore att skiljas. Men vi har varit igenom så mycket tillsammans att det bara inte kändes naturligt att ge upp. Den natten skrev jag till Morten att livet inte handlar om att hitta någon att leva med. Det handlar om att hitta någon man inte kan leva utan. Och han höll med.

Morten flyttade in i en lägenhet 25 kilometer från Dorte. De började i terapi tillsammans. De lyssnade, sa allt som måste sägas, grät och skrattade. Det var deras mest välinvesterade pengar någonsin, säger Dorte.

Det tog nästan ett år innan Morten flyttade tillbaka till familjen. Han hade mycket att reparera i relationen till både sina två döttrar och Dorte. Det första året träffades de bara då och då, medan de försökte bygga upp sin relation igen. Att återfå tilliten var det svåraste.

Under tiden pratades det i det lilla samhället, där alla kände alla. Det gick rykten, kastades blickar och viskades.

—I början fick jag frågan om jag skämdes över honom. Och jo, jag skämdes. Jag tyckte att det var pinsamt att min man hade gjort en annan kvinna gravid. Jag var irriterad över att han bodde i en annan stad och slapp blickarna och sladdret – när det var han som hade gjort fel.

Under året som Dorte och Morten bodde var för sig föddes barnet och Morten blev far igen.

—Det är märkligt att min man har blivit far utan att jag själv har blivit mor. Det gör faktiskt ganska ont. I början tyckte jag också att det var svårt att han skulle träffa barnet. Jag ville inte att min man skulle tillbringa tid med kvinnan som han hade haft ett förhållande med, men samtidigt var det viktigt för mig att han tog rollen som far till barnet. Vi la mycket energi på att prata om hur vi skulle lösa umgänget på bästa sätt för oss alla. Emellanåt körde vi nästan helt fast, för det tog så mycket kraft.

Blev inlagd

Till sist blev det helt enkelt för mycket för Dorte. Även om Morten hade flyttat tillbaka till henne och flickorna, och de började bli en familj igen, valde hon att flytta ut för att ge dem båda utrymme att tänka – ännu en gång.

—Då kunde jag andas igen. Det gick upp för mig att jag hade tagit alldeles för mycket ansvar. Jag kände det som att det var jag som måste rädda vårt äktenskap. Jag kände att det var jag som måste se till att Mortens relation till våra flickor reparerades och att han hade det bra. Och jag kände väldigt starkt att det var mitt ansvar att han var en ansvarsfull far.

En dag svimmade Dorte plötsligt på sitt jobb som assistent på en djurklinik. Det hade hänt förut, men den här gången var det svårt att få kontakt med henne. Hon blev inlagd på hjärtavdelningen på sjukhuset och gick igenom flera undersökningar. Men läkarna hittar inget fel, bortsett från ett ovanligt lågt blodtryck.

—Jag var helt enkelt slutkörd av all stress. Det hade ju varit ett par enormt tuffa år och jag hade gått in i väggen. Nu behövde jag lugn och ro.

Dorte flyttade hem igen. Och hon har bott hemma sedan dess. Ett par år senare kunde hon äntligen se Morten i ögonen igen och säga att hon förlät honom.

—De första åren klarade jag inte av att förlåta honom, men jag valde att leva med det. Det är stor skillnad på de två sakerna i min värld. För mig betyder förlåtelse att jag accepterar det som har hänt. Och det var otroligt svårt för mig.

I efterhand valde Morten att ta kontakt med sin dotter och började träffa henne. Dorte tvivlar inte på att det är det rätta – att barnet lär känna sin far och tvärtom.

Tjugoårig bröllopsdag

Dorte och Morten firade nyligen sin 20-åriga bröllopsdag. Vigselringen sitter återigen på fingret. Intill den har Dorte en extra guldring med en diamant som hon fått av Morten. Han har friat en gång till och de planerar att förnya sina löften. Deras förhållande är i dag bättre än någonsin. Det är fullt av kärlek, ärlighet och respekt – och tillit.

—Allt fungerar. Morten har blivit en helt annan människa. Han har ju verkligen hatat sig själv och han har inte förlåtit sig själv. Och det tror jag aldrig att han kommer att göra helt. Det tycker jag är synd, för det förtjänar han inte.

Dorte tvivlar inte på att det var rätt att stanna hos Morten.

—Många har frågat mig om jag är helt galen som tar tillbaka honom, men nej, det är jag inte. Det här är mitt liv. Och jag tror faktiskt att det hade varit svårare att se mig själv i spegeln om jag inte hade gjort det jag kände var riktigt.

Vad har du lärt dig?

—Att kärleken kan övervinna allt. Det låter kanske som en klyscha, men så är det ju. Jag har lärt mig att det är fullt möjligt att förlåta utan att mista sig själv och det man tror på. Allt var verkligen värt att kämpa för. Hur tufft det än var, och hur många gånger jag än trodde att jag skulle drunkna, så överlevde jag ju! Och tillsammans är vi mycket starkare än vi någonsin hade trott att vi var.

 

 

 

Läs mer: 

Vivian blev vän med sin exmans nya fru

Så hanterar du skilsmässan

Lailas man fick barn med en annan 

 

Fotnot: Dortes man Morten har läst igenom reportaget och godkänt innehållet.

Foto: Charlotte Kobberø Fink, Claus Boesen

Översättning och bearbetning: Åsa Åhlander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…