Annons

Annons

Min gammelfarmor blev utstött och tvingades fly!

Dela
(0)

Nu är Anders Lundin, 54, tillbaka i rutan med andra säsongen av släktforskningsprogrammet Allt för Sverige. Och precis som tävlingsdeltagarna har han blivit nyfiken på sin egen bakgrund.
– Jag tänker allt oftare på dem som behövdes för att jag skulle bli till. Utan dem hade jag inte varit här i dag, säger han i Hemmets Veckotidning nr 45.

Annons

Programledare, revyartist, musiker, textförfattare och ambassadör för Filipstad. Anders Lundin, 54, har många strängar på sin lyra. Han fick sitt stora genombrott i Allsång på Skansen men att Anders dessutom är lärare i historia är det få som känner till.
I samband med förra säsongen av tv-serien Allt för Sverige, som handlade om svenskamerikaner som kom till Sverige för att söka sina rötter, lyckades han sluta cirkeln och kombinera sina olika färdigheter med intresset för historia.
Anders egen historia börjar i Stockholmsförorten Farsta. Mamma Christiane arbetade som dagbarnvårdare och pappa Erik var lärare. Nio år senare föddes lillasyster Therese som var världens sötaste i storebror Anders ögon.
– Själv var jag en snäll och välartad gosse som tyckte om att hjälpa till, säger han.
Det gick över. I tonåren gjorde Anders ungdomsrevolt. Plötsligt var det bara gitarren och garagebandet som gällde.
– Jag lirade i Åke Kråkan Nilssons band. Han sjöng med whiskyröst och hade både spelningar och skivkontrakt. Vi for landet runt som rockmusiker tills spelningarna tröt och Kråkan sadlade om till bugglärare. Då var det bara för mig att lägga gitarren på hyllan.
Anders valde att gå i pappa Eriks fotspår. Han utexaminerades 22 år gammal som lärare men kände sig inte lockad av skolvärlden. Efter två års studier vid Dramatiska institutet var han radioproducent. Han tog sig in på Sveriges Radio och några år senare Sveriges Television. Resten är nöjeshistoria med allt från Packat och Klart till Melodifestivalen.

Med sångerskan Kerstin Ryhed kom kärleken in i hans liv. De blev ett par 1999, gifte sig i all hemlighet 2003 och är nu föräldrar till Adrian, 5, och Matilda, 3. Mellan jobben och framgångarna tillbringar de sin lediga tid i den värmländska sommarstugan eller på familjens gemensamma fritidsställe i Grängesberg.
– Det är den bästa platsen på jorden, säger Anders och berättar om badbryggan, trappan som leder dit ner och den grönskande björken som hänger så vackert över alltihop.
Träd lever emellertid farligt hos familjen Lundin. Pappa Erik är nämligen en skogavverkare av rang.
– Han älskar att hugga ner träd. Här ska bli plats för ljus och luft, säger han och hugger ner allt, berättar Anders.
Den där avverkningsådran är genetiskt betingad, visar det sig. Pappa Eriks förfäder var sågverksarbetare i flera generationer.
Intresset för betydelsen av rötter brukar komma med åren. För Anders del var programserien Allt för Sverige något av en väckarklocka.
– Mellan 1840 och 1930 utvandrade 1,3 miljoner svenskar till i första hand Amerika, säger han och går in i lärarrollen.
År 1890 fanns närmare 800 000 svenskar i Amerika och vid sekelskiftet var var femte svensk bosatt i USA. Cirka åtta miljoner av dagens amerikaner har svenska rötter.
– De flesta av dem är nyfikna på sin bakgrund men vet ingenting om förfäderna, säger Anders.
Det försöker Allt för Sverige ge svaren på och årets tio svenskamerikaner har handplockats bland många sökande. De flesta hade antagligen aldrig ens kommit hit om inte programmet hade fört dem till Sverige.
– Vi har släktforskat åt dem, spårat upp platserna deras förfäder kom från och gör en resa genom Sverige tillsammans.

Anders lovar att det blir många hjärtknipande möten med deltagarnas privata historier. Det är för de allra flesta en väldigt stark upplevelse att gå i sina förfäders spår.
– Det vet jag inte minst själv. Min mamma, som kom från Tyskland, gick tyvärr bort i våras. I samband med det åkte jag till Köln och sökte upp hennes släkt. Det kändes väldigt angeläget att återknyta kontakten och försöka få svar på frågor jag aldrig hann ställa till henne. Bara att se platsen där hon var född var en stark upplevelse.

Anders tänker allt oftare på sina egna rötter. Pappa Erik hade sitt ursprung i Ådalen, en plats som han känner sig väldigt berörd av. På farfars sida dominerar alltså sågverksarbetarna och en gren från finska Österbotten.
– Min farfars mor är den person som fascinerar mig mest. Hon lämnade svenskbygden i Finland och vandrade till Sverige över isen med sina två små söner någon gång på 1890-talet. Vi kan bara spekulera i vad som drev henne till den bedriften men man förstår att hon måste ha varit en väldigt stark kvinna.
Hon hette Anna Stina Johan-Henriksdotter Söderlund och titulerade sig sjömanshustru. Hon var född 1853 i finska Närpes och var en fattig piga tills hon gifte sig med sjömannen Fredrik Andersson vilket hon inte blev rikare av. I varje fall inte i form av pengar. De fick en son tillsammans men Fredrik gav sig av till Afrika och kom aldrig tillbaka. Afrikafarare kallas han i kyrkoböckerna. Det gick inget vidare för Anna Stina som efter en tid gav liv till en så kallat oäkta son. Från den skandalen fanns ingen återvändo. Hon dömdes för hor, fick böta till kyrkan och sågs som ett tillåtet villebråd för de övriga församlingsbornas glåpord och förtal. Därmed var hon också körd på äktenskapsmarknaden. Kyrkotukten och prästens notering i prästbetyget om hennes brott förföljde henne som ett straffregister hela livet.
– Undra på att hon valde att vandra över isen, säger Anders. Vad skulle hon annars ha gjort!
Anna Stina mötte så småningom kärleken i sågverksarbetaren, änklingen och fembarnspappan Erik Lundin i Bjärtrå. De fick kärleksbarnet Gustav som så småningom blev Anders farfar.
– Farfar blev tidigt föräldralös och fick från tolv års ålder försörja sig själv som sågverksarbetare, säger Anders. Jag tänker allt oftare på alla dem som behövdes för att jag skulle bli till. Utan dem hade jag inte varit här i dag.

Foto: Peter Cederling


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…