Annons

Annons

Min frus envishet räddade mitt liv!

Dela
(0)

Janet tvingade Leif att gå och testa PSA-värdet. Tack vare det upptäcktes det att Leif hade prostatacancer i tidigt skede.

Janet tvingade Leif att gå och testa PSA-värdet. Tack vare det upptäcktes det att Leif hade prostatacancer i tidigt skede.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år får 10 000 män diagnosen. Leif gick till vårdcentralen och tog ett PSA-prov – mest för att hans hustru Janet tjatade på honom. Det var i sista ögonblicket…

Annons

Leif Christofferson, 69 år, i Trelleborg, hade egen firma, jobbade hårt och hade inte tid med några ”onödiga” läkarbesök.
– Jag kände mig ju helt frisk och hade inga problem med ”kisseriet”, säger han. Men jag är evigt tacksam att Janet stod på sig och fick i väg mig till doktorn.
Hans PSA-prov visade kraftigt förhöjda värden och den följande undersökningen avslöjade sanningen – han hade drabbats av prostatacancer.
– Jag gick inte i däck precis, men det är klart att jag inte var oberörd. Funderingar har ju alla människor. Annars är man ju inte normal.
Inledningsvis misstänkte Leifs läkare att hans cancer hunnit sprida sig till lymfa och skelett. Men röntgenundersökningen visade att han hade kommit under vård i tid.
– Jag hade tur. Så långt som till spridning hade det inte gått, säger Leif stilla.
Efter operation, en vecka på sjukhuset och strålbehandling i sju veckor blev Leif friskförklarad. Efterkontroller visade att läget var stabilt.
– Jag har egentligen mått bra hela tiden. Min tillvaro stannade inte upp, som det gör för väldigt många, säger han.
Men livet hittade liksom en annan fåra. Tiden med nära och kära blev viktigare. Hustru Janet berättar med tårar i ögonen om den svåra tid familjen varit igenom.
– Jag har varit hemskt nervös och orolig. Det tog ett bra tag innan jag insåg att jag hade min Leif på banan igen, säger hon med en kärleksfull blick på honom. Men jag är jätteglad att jag fick min envise man till doktorn.
Leif nickar instämmande:
– Jag tog provet för husfridens skull. Men Janets envishet räddade mitt liv, säger han och kramar om sin hustru.

Av Anders Sandström Foto: Gugge Zelander

 

Livet blir ofta tämligen normalt efteråt

Professor Per-Anders Abrahamsson.

Professor Per-Anders Abrahamsson.

Professor Per-Anders Abrahamsson, klinikchef på urologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar på frågor om prostatacancer:
Vem är i riskzonen för att drabbas av prostatacancer?
– Tio procent av den manliga befolkningen i Europa får diagnosen, det är västvärldens vanligaste cancerform och den är mer än dubbelt så vanlig som bröstcancer. Risken är störst för män över 55 år. Den vanligaste åldern för den som får diagnosen är 70 år. Risken ökar om manliga släktingar tidigare drabbats. Det finns också tecken på att den som äter väldigt mycket animaliskt fett löper högre risk, medan frukt och grönsaker kan minska risken.
Vad vet man om orsakerna?
– Bakgrunden är sannolikt en kombination av arv och miljö. Den faktor man börjar få mer och mer klarhet i är brist på vitamin D. Sjukdomen är vanligast i Sverige och Finland, eftersom vi har så lite solljus under vinterhalvåret.
Vilka är symtomen?
– Den tidiga bilden är lömsk, för man har inga symtom alls. Lite sämre vattenkastning får vi alla efter femtio. Men i nio fall av tio beror det på godartad förstoring. Där finns ingen som helst koppling till cancer.
När upptäcks sjukdomen?
– Först när den spritt sig till lymfa och skelett kommer symtomen, främst som smärtor relaterade till skelettet. Då har vi tyvärr ofta spridning av en cancer som är väldigt svår att bota. Det är därför det är så viktigt – jag skulle säga livräddande – med ett tidigt PSA-prov. Allra viktigast är det om pappa eller en bror har sjukdomen.
Vad innebär ett högt PSA-värde?
– Högt PSA-värde är inte detsamma som cancer. Du kan ha förhöjda värden vid infektion eller inflammation i prostata. Du får det alltid vid urinvägsinfektion eller godartad förstoring.
Varför är det svårt att få lite äldre att gå och testa sig?
– Allt under bältet har varit tabubelagt i de äldre generationerna. Det är ofta hustrun som får sin man att gå till doktorn för kissbesvär.
Hur man ska hantera situationen efter en diagnos?
– Jag brukar råda mina patienter att ta med sig sin partner till doktorn så att båda får höra samma saker. Sedan bör man ha en öppen dialog i familjen och man kan också diskutera med goda vänner som man har förtroende för.
Vilket är det vanligaste missförståndet?
– Cancer är så laddat att många ser diagnosen som en ren dödsdom. Men vi botar uppåt 70 procent i dag, och i framtiden hoppas vi komma upp i 90 procent. Och myten om man garanterat blir impotent och kommer att läcka urin efter behandlingen är helt enkelt inte sann. Livet blir faktiskt oftast tämligen normalt efteråt. Det finns också en viss onödig oro hos en del patienter att sjukdomen ska komma tillbaka trots en framgångsrik behandling i botande syfte.

 

Gör PSA-testet i tid!

En tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, i dag lever cirka 87 000 svenska män med sjukdomen. Under de senaste tio åren har antalet nya fall fördubblats i Sverige. En förklaring är att vi lever allt längre – risken att få prostatacancer ökar med åldern.
 Men den viktigaste förklaringen är att allt fler män genomgår hälsokontroll för prostatacancer.

PSA, förkortning för prostataspecifikt antigen, är ett protein som tillverkas i prostatakörteln. I princip ska PSA-värdet vara närmast noll eller några tiondelar därifrån. Tre saker påverkar värdet: godartad prostataförstoring, kronisk eller tillfällig inflammation och prostatacancer. 9 av 10 som har ett högt PSA-värde har prostatacancer.
– Det viktigaste för att skydda sig mot prostatacancer är att göra ett PSA-test i tid, betonar professor Per-Anders Abrahamsson. Vi bör införa PSA-tester redan vid 45 års ålder på samma sätt som vi använder mammografi.
Kontakta din vårdcentral om du vill undersöka ditt PSA-värde. Testet görs genom ett blodprov i armvecket och kostar 250 kronor inklusive analys. Provsvaret brukar komma inom en till två dagar.

Läs mer: Vännens död fick Peter Lemarc att gå till läkaren i tid
Läs mer: Anette Norberg besegrade bröstcancern
Läs mer: Vi är överlevare – som fortsätter att stötta varandra

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…