Annons

Annons

Min fru shoppar för mycket

Dela
(0)

PENGAR. Jag misstänker att min fru är en så kallad shopaholic. Hon älskar att gå i affärer och blir inte riktigt glad och nöjd förrän hon har handlat något. Ibland billigt, ibland jättedyrt. Ofta heter det att ”hon minsann är värd det”. När jag försiktigt påpekar att vår kassa kanske inte klarar av så stora utgifter blir hon tjurig och pikar mig resten av dagen. Så numera håller jag tyst, för husfridens skull. I stället har jag belånat huset lite mer, vilket det fanns utrymme för, och min fru tyckte det var rätt väg att gå. Men jag känner att vi belånar av fel anledning: för att köpa en massa krafs som ingen egentligen har någon glädje av mer än i en kort stund. Det är svårt att veta vad som är lagom och vad som är för mycket, men min fru shoppar kläder och prylar för minst 4 000–5 000 kr varje månad. Vi har heltidslöner båda två, varken mer eller mindre. Är det normalt? Och vad är lagom egentligen? Jag tror att jag behöver lite hjälp att reda ut de här tankarna!
Shopstopparen

Annons

Vad klokt av dig att vilja reda ut det här! Det är en knepig situation du befinner dig i och du är inte ensam om problemet. Som jag förstår det har ni gemensam ekonomi och då är det viktigt att ni är ense om hur familj­ens pengar ska användas. Det ska inte bara vara på den enas villkor. Visst kan det hjälpa husfriden för stunden om du håller tyst, men både er ekonomi och er relation far illa och det riskerar att bli än värre om du inte säger ifrån. Konsumentverket anger ca 1 900 kronor per person och månad som normal utgift för kläder, skor, fritidsaktiviteter, mobiltelefon, tandvård och hygienartiklar. Vad som är normalt och lagom är naturligtvis upp till var och en att bedöma, men eftersom ni behövt ta lån lever ni över era tillgångar och då är det ju knappast lagom längre. Varför är din fru så förtjust i att shoppa? Du säger att hon kanske är shopaholic – alltså shoppingberoende. Vi män-niskor kan missbruka allt möjligt för att döva problem och stress. Alkohol är ett exempel. Shopping är ett annat. Om det handlar om ett verkligt beroende är det mycket svårt att komma ur det på egen hand. Jag rekommenderar er därför att ta det här på allvar och ta hjälp av en terapeut för att komma till rätta med situationen. Och skulle det bara handla om en dålig vana hos din fru är det hög tid att bryta den. Både er relation och er ekonomi far illa, det är dags att sätta stopp. För både din och hennes skull hoppas jag att du nu vågar tala klarspråk med din fru. Att få balans i ekonomin kommer att hjälpa er båda att må bättre.

Har du en fråga om pengar? Mejla oss här! 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…