Annons

Annons

Micke Leijnegard: En häftig storm höll på att knäcka ”Mästarnas mästare”

På söndag är det premiär för ”Mästarnas mästare” 2018 i SVT. I jubileumssäsongen kommer lag att fightas för att visa att just deras sport är den starkaste och mest mångsidiga! Här berättar programledaren Micke Leijnegard, som varit med sedan starten, om härliga, tuffa och speciella minnen från de 10 säsongerna!

Dela
(108)

Micke Leijnegard berättar att ett oväder var nära att knäcka förda ”Mästarnas mästare”. Foto: Janne Danielsson/SVT

Vad trodde du om programidén för 10 år sedan, Micke Leijnegard?

– Det var mitt första större nöjesprogramledarjobb och jag tänkte att det var en tuff chansning att SVT vågade satsa på mig. Jag var också tveksam till om ett gäng före detta idrottsstjärnor som tävlade och lekte skulle kunna fängsla en tv-publik. Inför första programmet tippade vi publiksiffran och jag gissade på 850 000 tittare. Det blev 1 550 000! Det är häftigt att ha fått vara med på hela den här resan som har betytt väldigt mycket för mig.

Vilket är ditt värsta minne från ”Mästarnas mästare”?

– Vädret var förfärligt första året när vi spelade in i bergen norr om Malaga, i oktober 2008. Vi hade drömt om skön sensommarvärme, men det blåste, regnade och var iskallt. Ingen hade varma kläder med sig och vi frös hela tiden. Sedan dess har vi spelat in i september vid olika Medelhavsstränder. Men även denna tionde säsong råkade vi ut för en rejäl storm som saboterade en tävling. Vi har ett tight schema och var tvungna att hålla tävlingen så fort blåsten lagt sig. Vi spelade in i ett svinkallt stenbrott med full nattbelysning och var inte klara förrän halv två på natten!

Ditt bästa minne?

– Jag har så många mysiga minnen. Ett av de allra finaste var när hockeymålvakten Pekka Lindmark, en fantastisk person och en sann livsnjutare, höll på att knäcka sig när han skulle knuffa upp den tunga bollen på kullen för andra gången. Det tävlingsmomentet är stentufft och Pekka kände det som att hans hjärta höll på att hoppa ur kroppen. Han var rädd att dö. Då lät han klotet rulla ner till skuggan, puffade det under en korkek och hoppade upp på det, pustade ut och hejade fram sina medtävlande i stället. Han kände sin gräns, men fortsatte att njuta även om han inte kom i mål i den grenen. Bilden av hur lycklig han ändå var där han satt på sin boll kommer jag nog alltid att bära med mig.

Vem ser du som den största fightern?

– Ingemar Stenmark, som alltid varit min stora idol. De flesta idrottsstjärnorna är vinnarskallar som inte skyggar för att ta till något litet ”tjuvnyp” för att segra. Men inte Ingemar. Han körde alltid rent spel, satte en ära i att bara besegra sig själv. Hans förberedelser och strävan efter inre harmoni gör honom till den största mästaren!

Vilket av alla platserna har du tyckt bäst om?

– Sicilien! Trots att ön historiskt sett varit fattig och trots att det delvis är lite slitet där är Sicilien en magnifik ö med magiska stränder, varma och innerligt trevliga människor och gudomlig mat. Många sicilianare har lidit av maffians påverkan men nu håller folket på att resa sig. De var till exempel mycket generösa med att hjälpa till och ta emot människor på flykt från krigets Syrien under krisen, även om de själva inte har det så fett.

Hur blir årets ”Mästarnas mästare”?

– Det var oerhört häftigt att se de individuella idrottarna tävla tillsammans och stötta och heja på varandra. Det märktes att de gillade att prova på teamwork. Tittarna kommer att få se genuin lag-gemenskap – men också en del gnissel och ilska, men det hör ju till! Årets tävlingsgrenar blir både gamla favoriter, helt nya och några från första säsongen som moderniserats. Tre lag möts under tre program och lagen plockar med sig sina poäng. Först i tredje programmet blir det nattduell mellan de två lag som inte vunnit och som gått direkt till semifinal.

Annons

Micke Leinegard under inspelningarna av ”Mästarnas mästare” som sändes 2013 och där Magdalena Forsberg blev mästare. Foto: IBL

Hur är idrottarna?

– Det är så fantastiskt att få uppleva hur många av våra idrottsstjärnor, som kanske aldrig träffats i levande livet, möts och kommer nära varandra på så kort tid. Många har blivit vänner för livet. De är ofta så lika varandra och har utfört samma kamp för att nå toppen, fast inom totalt skilda sportgrenar. Några har lyckan att vara mångmiljonärer, andra är fattiga världsmästare för att de inte valt ”rätt sport”…

Hur går inspelningarna till?

– Vi håller på i ungefär 2 månader och är kring 45 -50 personer, exklusive snickarna som bygger upp allt. Själv är jag på plats 25 – 30 dagar och inspelningarna är alltid intensiva, det finns inte mycket utrymme för oväntade händelser!
Det har varit en stor glädje att få vara med alla år, jag har ju världens roligaste jobb. Fast nu när jag är småbarnspappa kan jag också längta vansinnigt efter de små där hemma.

De tre startlagen i ”Mästarnas mästare” 2018: skidor, boll och simning. Foto: Janne Danielsson/SVT.

De tre lagen i omgång två: ”Mästarnas Mästare” 2018: skridskolaget, kraftlaget och friidrottslaget. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Lagfight i ”Mästarnas mästare”

I år 10-års jubilerar ”Mästarnas mästare” – och för första gången kommer ingen individuell person att stå som segrare. Under jubileumssäsongen ska i stället sex lag fightas för att visa att just deras sport är den starkaste och mest mångsidiga! Framgångsrika deltagare från tidigare säsonger av ”Mästarens mästare” återkommer men nu som medlemmar i de sex lagen; boll, friidrott, kraft, simning, skidor och skridskor.

Precis som vanligt kommer det att tävlas i två omgångar. Lag Skidor, Boll och Simning startar och grupperna tar med sig sina poäng från de två första programmet. Det lag som har högt poäng efter tre omgångar går direkt till semifinal, tvåan och trean gör upp i en nattduell. Årets tävlingsgrenar är både klassiker, helt nya och några från första säsongerna som moderniserat.

Här är alla deltagarna i ”Mästarnas mästare”:

Boll-laget: Kennet Andersson, fotboll, Jesper Blomqvist, fotboll, och Magnus Wislander, handboll.
Friidrottslaget: Malin Ewerlöf, löpning, Erica Johansson, längdhopp och Mattias Sunneborn,längdhopp.
Kraftlaget: Sara Dikanda Eriksson, brottning, Tomas Johansson, brottning och Armand Krajnc, boxning.
Simlaget: Emma Igelström, simning, Louise Karlsson, simning och Anna Lindberg, simhopp.
Skidlaget: Magdalena Forsberg, skidskytte, Ingemar Stenmark, alpint och Pernilla Wiberg, alpint.

Skridskolaget:Peter Forsberg, ishockey, Pelle Fosshaug, bandy och Maria Roth ishockey

”Mästarnas mästare” har säsongspremiär den 4 mars SVT 1 kl 20.00

Per Elofsson vann allra första ”Mästarnas mästare” 2009. Foto: IBL

Minns du alla mästarna?

Här är alla vinnare från de tidigare säsongerna:

2009 Per Elofsson
2010 Armand Krajnc
2011 Ingemar Stenmark
2012 Jörgen Jönsson
2013 Magdalena Forsberg
2014 Thomas Ravelli
2015 Danijela Runqvist
2016 Peter Forsberg
2017 Martin Lidberg

Läs mer:

Här är vinnaren av ”Mästarnas mästare” 2017: ”Hade stolpe in”


Läs mer om:

Dela
(108)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…