Annons

Annons

Mest tror jag på morfar

Dela
(0)

En gång var jag en mycket liten fågelskådare. Det var i slutet av 50-talet och på den tiden fanns det inte alls så många fågelskådare. Särskilt inte unga sådana. När jag klev på utflyktsbussen som kom från Lund och var full med professorer, amanuenser, doktorander och andra lärde var jag både yngst och minst. Jag klev på i arbetarstaden Malmö och alla i bussen sken upp när de såg mig. Jag fick både en klapp på axeln och ett stort varmt leende från en dam som jag tror var professorsfru men som ändå kvalade in väl i gruppen av fågelskådande experter.

Annons

Bussen tog oss till fågelsträckets Falsterbo, till orrspelsplatser i norra Skåne eller till Krankesjön där det på den tiden häckade svarthalsad dopping, vilket var en stor sensation. Alla de lärde herrarna tog fram sina kikare och spanade länge på rariteterna. Och de såg till att jag hamnade i första ledet så att jag också skulle kunna se.

De var mycket vänliga mot mig och såg mig förmodligen som en kommande liten professor. Men vänligast av alla var ändå en kvinnlig amanuens som stack till mig en hembakt kanelbulle och en banan när det blev dags för den obligatoriska fikastunden.

Min fågelskådarbana fick alltså en både mjuk och fin upptakt. Men hur fick jag detta intresse från början? Jag har tre teorier. Min far hade sett en ortolansparv i sin ungdom och när han berättade för mig om detta väckte det en viss nyfikenhet. Min morfar hade en fågelbok i sitt stora bibliotek och eftersom den stod på en av de lägre hyllorna kunde jag nå den på egen hand och studerade den flitigt. Morfar hade dessutom en kikare som jag fick låna om jag var noga med att ha remmen om halsen. Den tredje möjligheten är Nils Linnman. Han blev min idol, men då var jag nog redan intresserad. Så jag tror mest på morfar och egentligen spelar det ju mindre roll. Det viktiga är att jag fick upp ögonen för naturen och jag skänker dem alla tre en tacksamhetens tanke i den himmel där de nu finns alla tre.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…