Annons

Annons

Medicinprofessorn om ny behandling mot ME/CFS

Det finns ett stort mörkertal när det gäller sjukdomen ME/CFS och tidigare har det inte funnits någon behandling. Men en cancermedicin har visat sig kunna hjälpa vissa av de drabbade.

Dela
(12)

Ny behandling ME CFS

Läkaren, onkologen och medicinprofessorn Dagfinn Øgreid vid sjukhuset Forusakutten Kolibri i norska Sandnes behandlar ME-patienter med cancermedicinen Rituximab.

Hur vanlig är sjukdomen ME/CFS?
– Det råder osäkerhet eftersom många inte fått rätt diagnos. I Norge uppskattas att cirka 20 000 har sjukdomen men det kan vara dubbelt så många eller fler.

Annons

Varför drabbas man av sjukdomen?
– Huvudhypotesen är att det är en vanlig, oskyldig infektion som ger en överstimulering av immunsystemet, som i sin tur överreagerar. Den överreaktionen medför att kraftiga muskel-, hjärn-, nerv- och tarmprocesser pågår hela tiden i patienten, vilket gör den sjuka kontinuerligt uttröttad. Vi tror att de flesta ME-patienter har en immunsjukdom och det är därför de får effekt av medicinen Rituximab. Men vi måste ta reda på mer och det forskas mer nu på ME än någonsin tidigare.

Dagfinn ØgreidVad är prognosen för den drabbade utan behandling?
– Det finns lättare varianter från de som kan arbeta till svårare fall som är sängliggande. För ungefär 40 procent av ME-fallen fortsätter det på samma vis. 40 procent blir gradvis sämre. 20 procent blir lite bättre efter något år – efter vad vi vet i dag.

Hur länge har ni behandlat patienter med Rituximab?
– Sedan sommaren 2015 efter att forskningsstudier visat på positiva resultat. Vi ger två huvudkurer med Rituximab och fem extra påfyllningar under 15 månader.

Hur framgångsrik är behandlingen?
– Ungefär en av tre får en ”major” respons – de svarar mycket bra på behandlingen. En av tre får respons – de blir bättre men inte friska. Och en av tre svarar inte på behandlingen. Än ser vi ingen logik kring vem som svarar på behandlingen.

När man är färdigbehandlad, är man klar för alltid då?
– Behandlingen är så ny så vi kan inte se långtidseffekter. Vi har cirka 100 patienter som är helt klara med kuren och har inte sett något återfall. Men det är för tidigt att dra några slutsatser.

Varför finns behandlingen i Norge men inte i Sverige?
– Behandlingen är inte på något vis okänd. Vi har valt att erbjuda den eftersom det annars är en hopplös sjukdom och behandlingen ger så goda effekter. Vi har hjälpt människor som varit sängliggande i tre-fyra år till att kunna gå tillbaka till sina jobb. En del av orsaken till att inte fler erbjuder den kan vara att många tror att det är en psykisk sjukdom, men det är en immunsjukdom.

Av Petra Olander
Foto: Shutterstock/Privat

Läs mer:

Camilla får ny behandling mot ME

 


Läs mer om:

Dela
(12)Annons


Annons

Laddar nästa sida…