Annons

Annons

Med taktil terapi orkar jag jobba igen!

Dela
(1)

Taktil terapi

Gulli Nilsson har fått ett nytt och friskare liv!

Gulli var sjukskriven och levde med ständig smärta – tills hon började med taktil terapi. En behandlingsform som åstadkommit mirakel – gång på gång…

När taktilterapeuten Annacarin Persson erbjöd tio undersköterskor i Piteå kommun behandling för att undersöka hur taktil terapi påverkade deras hälsoproblem nappade Gulli Nilsson, 61 år, direkt. Då, 2008, var hon sjukskriven från sitt arbete på Munkberga dagverksamhet.
– Ända sedan jag var 16 år har jag regelbundet drabbats av ryggskott. I efterhand har det visat sig att jag lider av den reumatiska sjukdomen spondartrit. Dessutom fick jag bröstcancer när jag var 29 år och då strålades mina äggstockar så mycket att jag fick strålskador i magen. Jag är ju glad att jag lever i dag, men jag har levt med magsmärtor sedan dess.
Efter fyra behandlingstillfällen med taktil terapi började Gulli känna sig mycket bättre. Hon hade mindre kramper och smärta i magen och sov bättre än på många år.
– Jag behövde inte längre gå på toaletten på natten. Dessutom slapp jag vallningar och myrkryp i benen och ryggen blev så pass bra att jag kunde börja jobba igen efter ytterligare fem veckors behandling.
Men två år senare, sommaren 2010, drabbades Gulli av outhärdliga ryggsmärtor. Hon kunde varken sitta eller ligga. Efter flera läkarbesök blev hon till sist inlagd på ortopeden. Det visade sig att Gulli hade fem godartade cystor i ryggmärgskanalen.
– Läkarna vågade inte operera bort dem och jag var tvungen att ta lika hög dos morfin som någon i livets slutskede för att kunna stå ut. Ända tills Annacarin kom och började ge mig taktil terapi igen. Sömnen blev bättre och värken lindrigare.
Till sist genomgick Gulli Nilsson en operation 2013.
– Det var 30 procents risk att jag skulle bli sämre efter operationen. Jag tog ändå beslutet att chansa och det gick bra.
Den här gången trodde ingen att Gulli skulle orka komma tillbaka till jobbet. Men sex månader efter operationen började hon om med behandlingarna hos Annacarin. Snart kunde hon arbetsträna och nu arbetar hon 50 procent. Varannan vecka får hon taktil terapi. Behandlingarna och hennes egen styrka att aldrig ge upp har gett resultat.
– Bara jag hör musiken eller ser turkosa lakan som i behandlingsrummet blir jag avslappnad. I dag hade jag lite ilningar i benen, men de försvann direkt då Annacarin började stryka på mig. Jag hade aldrig klarat alla prövningar jag har gått igenom utan beröringsterapin.

Annons

Så fungerar det
Patienten ligger på rygg med en kudde under huvudet, en under knäna och en handduk över sig. Handduken lyfts bort från den kroppsdel som behandlas och läggs sedan tillbaka för att hålla värmen. Terapeuten stryker med hela sin handflata enligt ett bestämt mönster över huden. Han/hon börjar vid ben och fötter och jobbar sig upp mot huvudet. Sedan fortsätter strykningarna på baksidan av kroppen, från huvudet till fötterna.
Förutom vid vändning från rygg till mage släpper terapeuten aldrig sin hand från kroppen. Handflatan ska täcka så stor yta som möjligt och helst ska det inte komma in luft mellan handen och huden. Behandlingen tar 40 minuter.

Taktil terapi

Annacarin Persson är taktilterapeut.

Lugnande hormon
Taktil betyder beröring och behovet av beröring ökar vid sjukdom, skador och funktionshinder. Vid vänlig, fysisk beröring frigörs hormonet oxytocin som i sin tur aktiverar kroppens lugn- och rosystem. Oxytocinet hjälper bl a till att lindra smärta, påskynda sårläkning, sänka blodtrycket och minska halterna av stresshormon.

Vill du veta mer?
För mer information om taktil terapi och var du kan hitta närmaste terapeut ring Skola för beröring, tel 08-83 53 03, läs här eller mejla till [email protected]

Av Ann-Katrin Öhman
Foto: Maria Fäldt


Läs mer om:

Dela
(1)Annons


Annons

Laddar nästa sida…