Annons

Annons

Mattias vågade inte berätta för Andrea att pengarna var slut!

Dela
(0)

Angeläget

Det var kris, och Mattias kände att han måste ta ännu ett dyrt lån för att rädda familjen. Och än en gång tänkte han att de snart skulle komma i fatt, att han skulle skona Andrea från vetskapen om deras urusla ekonomi.
Men en dag sprack allt…

Annons

Mattias Lindström hade nästan betalat tillbaka sitt blancolån, ett lån utan säkerhet och till högre ränta, när första barnet Filippa kom 2010. Föräldraledighet i stället för inkomst gjorde att pengarna inte helt räckte till och det var ju så enkelt att förnya lånet med 50 000 nya friska kronor. Onödigt att oroa Andrea, tänkte Mattias och berättade inget för henne.
– Det var så enkelt att låna de där pengarna. Men jag vet inte hur jag tänkte – jag såg det som snällt att skona Andrea och ville bara få ekonomin att gå ihop, säger Mattias.
Då bodde familjen i lägenhet och levde inte direkt slösaktigt. Men de hade två bilar och körde mycket – det var ju bara att använda bensinkortet.
– Mattias skötte alla räkningar och jag litade på honom. Jag funderade aldrig på ekonomin. Jag tänkte att han säger väl till om vi får dåligt med pengar.
– För att säga som det är så skämdes jag över att säga att det inte finns några pengar.
I april 2012 föddes Filicia och två månader tidigare hade familjen skaffat huset i skånska Skivarp – och banklån och dyra lån till kontantinsatsen. Efter tre veckor sprang badrummet läck och ytterligare ett blancolån löstes, denna gång på 60 000 kronor. Till andra reparationer och ombyggnader togs krediter i bygghandeln och i somras var både Mattias och Andrea föräldralediga, vilket innebar att inkomsterna sjönk. Utgifterna, däremot, fortsatte oförändrat. Fortfarande hade Mattias inte nämnt något om hur illa de hade det ekonomiskt och nu började situationen tära även på deras relation.
– Ekonomiskt var det riktigt kris, men jag tänkte att vi skulle komma i kapp igen. Jag ville inte vara den som sa att vi inte kunde göra roliga saker, säger Mattias.
Inför sommaren försökte Andrea stämma av ekonomin, men hon fick hela tiden lugnande besked. När en av tv-kanalerna en dag slutade fungera sa Mattias att det var fel på en station. Men när han gick ut för att snickra på huset ringde Andrea upp bolaget som berättade att de stängt ner kanalen för att räkningen inte var betald.
Andrea började nysta i ekonomin – och upptäckte att alla pengarna var slut!
– Jag hittade räkningar, inkasso och påminnelser. Jag ringde runt och undersökte alla våra kort. Jag blev arg, riktigt förbannad. Att ljuga om sådana här saker när man är gifta! Jag har alltid tänkt att det är bättre att berätta direkt än att den andre ska luska ut saker i efterhand. Jag konfronterade honom: ”Är du medveten om att vi kan tvingas lämna huset?” skrek jag.
Ilskan blandades med besvikelse och sommaren blev inget vidare. Ekonomin var i botten och relationen också. Till en början hanterade de situationen helt olika. Andrea var öppen med krisen inför släkt och vänner. Mattias berättade inget för någon.
Redan i september tänkte Andrea anmäla dem till teveprogrammet Lyxfällan i TV3, men datorn krånglade. Hösten gick och i november gjorde hon ett nytt försök och skickade in sin ansökan.
– Efter 20 minuter ringde de från Stockholm och sedan gick allt i en väldig fart, säger Andrea.
Under fem hektiska dagar i december förvandlades familjens hus till inspelningsplats och många känslor kom fram under tiden.
– Det var jobbigt. Jag är så känslig, och grät när jag fick frågan om jag hade tänkt på att lämna Mattias. Jag hade sagt till honom att om saker inte ordnade sig så skulle jag lämna honom när året var slut. Vi fick gå i parterapi, och det var toppen, säger hon, Mattias håller med.
– Vi har fått reda på mycket om varandra, säger Andrea.
– Först tänkte jag: Äh, parterapi – en hjärnskrynklare! säger Mattias. Men det var bra. Båda fick chans att prata utan att bli avbrutna. Nu kan vi kommunicera på ett helt annat vis. Psykologen betonade att vi måste prata med varandra och fatta beslut ihop.
– Det gjorde vi till viss del tidigare också, men nu diskuterar vi mer och kommer fram till en lösning gemensamt, säger Andrea. Förut blev jag ofta sur för att jag hade tänkt att det skulle vara på mitt sätt. Nu möts vi ofta halvvägs och den ena parten blir inte överkörd.
Mattias beskriver sig själv som konflikträdd och att han förr ofta gav med sig ”för husfridens skull”.
– Jag har smugit med mina problem. Och så har jag själv burit på det där lite äldre synsättet att mannen ska försörja sin familj – när jag inte kunde det blev skammen stor, det kändes nästan lite omanligt. Jag har dessutom alltid undvikit konflikter, ända sedan jag var barn. Men psykologen vände och vred på allting. Det gav mig jättemycket. Och Andrea fick hjälp att inte ta till sitt häftiga humör direkt.
Håller du med, Andrea?
– Absolut – vi drar åt samma håll och vi är ärliga. Och jag tycker även det märks på barnen. De mår också bättre.
Hur reagerade folk på att ni varit med i programmet?
– Dagen efter i affären tyckte jag att vi hade allas blickar på oss. Något par gick och tisslade och tasslade lite grann. Jag önskar att folk kom och pratade i stället. Men 95 procent av alla reaktioner har varit positiva! Våra vänner tycker att vi har varit starka och modiga, och många har kommit med hjälp till oss, kläder till barnen och sånt.
– Fast det är ju lite speciellt att blotta sig, att släppa in allmänheten i vardagslivet, säger Mattias, som inte är lika öppen till naturen.

 

Det här förändrade familjen!
* Samlade ihop möbler och annat som såldes på loppis.
* Sålde den ena bilen.
* La om sina lån och krediterna betalades av.
* Lärde sig handla billigt, laga mat från grunden och inte mer än de behöver.
* Lärde sig undvika impulsköp, och att handla saker de behöver i stället för det de ville ha.
* Rensa upp bland kanalutbud, prenumerationer och lotterier.
* Att bli ett team som jobbar ihop – inte mot varandra!

 

Experternas tips:
Magnus Hedberg och Patrik Grimlund, programledare för Lyxfällan, ger sina egna tips!

5 säkra steg för bra privatekonomi
1. Skaffa råkoll på nuläget: vart tar pengarna vägen?
2. Minska utgifterna och/eller öka inkomsterna.
3. Gör en månadsbudget. Bestäm hur mycket pengar som ska gå till mat, boende, kläder, nöjen m m och anpassa dig efter dina egna förutsättningar.
4. Blanda inte ihop behov (måste ha) och begär (vill ha).
5. Ha en buffert för oförutsedda utgifter, särskilt om du har hus/bostadsrätt. En månadslön är en bra lägstanivå, men det är naturligtvis individuellt.

Få ordning på en dålig ekonomi!
* Klipp kreditkorten.
* Planera inköpen.
* Våga säg nej när du inte har råd!

De 3 största farorna!
1. Att dra på sig för höga fasta kostnader. Undvik att ligga på gränsen till vad du har råd med när du köper ett boende.
2. Att inte ha en buffert för oförutsedda utgifter. Buffertens storlek beror givetvis på din familjesituation, men generellt bör den kunna täcka tre månaders inkomstbortfall.
3. Att låna för att klara vardagen. Om du märker att du inte klarar dig på din befintliga inkomst har du två alternativ: öka inkomsterna eller minska utgifterna! Stoppa inte huvudet i sanden och ta inte några nya lån för att klara lånen!

 

Oromantiskt men viktigt!

Hemmets Veckotidnings relationsexpert Maria J Bratt kommenterar. 

Dålig ekonomi kan ställa till med riktigt stora problem, nästan förstöra livet för den drabbade. Och man kan fundera över varför så många par bråkar om sin ekonomi, att det är ett så tabubelagt ämne för många.
Det anses ofta lite fult att prata om pengar och när man är kär och drömmer om framtiden ihop kanske det är oromantiskt att ta upp ämnet. Men om fler insåg hur mycket problem man kan undvika så skulle kanske fler våga ta upp ämnet i tid. Har man en ansträngd ekonomi är det ännu viktigare.
Tyvärr gjorde Andrea ett stort men vanligt misstag, nämligen att lämna ifrån sig ansvaret för ekonomin. Självklart förutsatte hon att Mattias skulle sköta den, men alla har också ett eget ansvar. Att bli förd bakom ljuset av den man älskar är ett stort svek och det kan ta tid och krävas mycket hjälp för att reparera det. Det handlar om förtroende och att kunna lita på den man lever med.
Alla har vi olika värderingar när det gäller pengar och olika syn på hur vi bör hantera dem. Några vill leva upp alla sina pengar direkt, andra sparar varje öre för kommande behov. Tillhör man var sin ytterlighet krävs det kompromisser från båda håll.
Pengar kan även fungera som maktmedel och ett sätt att ha kontroll över den andre. Den som tjänar mer kan styra på ett annat sätt och så att säga belöna den andre och få den att göra som han eller hon vill.
Även om det känns svårt så är det viktigt att noga prata igenom hur man ska ordna ekonomin innan man börjar leva ihop. Särskilt viktigt blir det om den ena eller båda har barn sedan tidigare. Att ha ett gemensamt konto för hushållets utgifter är ofta bra och att den som tjänar mer bidrar med lite mer så att båda får leva på samma standard. Det är också viktigt att båda får egna pengar kvar som man kan spendera som man vill. Så även om det verkar oromantiskt är det mest kärleksfulla man kan göra egentligen att nogsamt gå igenom hur man ska ordna sin ekonomi tillsammans i framtiden. Att båda är delaktiga och öppet pratar om det här minskar riskerna för bråk betydligt och ökar förutsättningarna att få kärleken att blomstra.

Text och bild: Lars Sjögren


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…