Annons

Annons

Krämig matjestårta recept

En läckert krämig fyllning på en saftig, mörk botten av gott bröd - det är den enkla grunden till midsommarhelgens godaste matjestårta!

Dela
(3)

Matjestårta

Det här är den godaste matjestårtan du kan ha till midsommarbuffén! Foto: Hanneke Bonthuis

Recept krämig matjestårta

Botten
200 g kavring
100 g smör

Gör så här

Skär brödet i bitar och smält smöret. Smula brödet i matberedare, häll på smöret och kör till en smulig massa. Tryck ut smulorna i formen med hjälp av baksidan av en sked, låt det gå upp lite på sidorna. Låt formen stå kallt 20 min.

Annons

Fyllning
300–400 g matjessill
4 gelatinblad
2 kokta ägg
1 rödlök
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
80 g röd stenbitsrom
1 krm salt

Garnering
matjessill
2 rädisor
1 kruka gräslök
citronskiva

 

Gör så här

1. Botten: Spänn fast ett bakpapper över bottnen på en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diam, och följ anv ovan.

2. Fyllning: Låt sillen rinna av. Ta undan 1–2 filéer och finhacka resten. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5–10 min.

3. Skala och finhacka ägg och rödlök. Blanda gräddfil, crème fraiche och den hackade sillen. Vänd ner ägg och hälften av löken respektive rommen. Smaka av med salt.

4. Krama ur gelatinbladen. Smält dem försiktigt med 1 msk vatten i en kastrull på låg värme. Låt svalna lite. Rör ner en klick fyllning i kastrullen och blanda sedan noggrant med resten av fyllningen. Täck formen och låt den stå plant och kallt minst 3 tim, gärna över natten.

5. Garnering: Skär resten av sillen i fina bitar. Ansa och dela rädisorna. Klipp gräslöken och fördela med resterande rödlök och rom på tårtan. Toppa med sill, rädisor och citronskiva.

 

Läs mer: Matjessill med ägg och brynt smör

Matjessill med brynt smör

 


Läs mer om:

Dela
(3)Annons


Annons

Laddar nästa sida…