Annons

Annons

Matjestårta till midsommar!

Dela
(3)

En läckert krämig fyllning på en saftig, mörk botten av gott bröd – det är den enkla grunden till midsommarhelgens godaste matjestårta!

Midsommarens matjestårta

Botten

200 g kavring

100 g smör

Gör så här

Annons

Skär brödet i bitar och smält smöret. Smula brödet i matberedare, häll på smöret och kör till en smulig massa. Tryck ut smulorna i formen med hjälp av baksidan av en sked, låt det gå upp lite på sidorna. Låt formen stå kallt 20 min.

Fyllning

300–400 g matjessill

4 gelatinblad

2 kokta ägg

1 rödlök

3 dl gräddfil

2 dl crème fraiche

80 g röd stenbitsrom

1 krm salt

Garnering

matjessill

2 rädisor

1 kruka gräslök

citronskiva

 

Gör så här

1. Botten: Spänn fast ett bakpapper över bottnen på en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diam, och följ anv ovan.

2. Fyllning: Låt sillen rinna av. Ta undan 1–2 filéer och finhacka resten. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5–10 min.

3. Skala och finhacka ägg och rödlök. Blanda gräddfil, crème fraiche och den hackade sillen. Vänd ner ägg och hälften av löken respektive rommen. Smaka av med salt.

4. Krama ur gelatinbladen. Smält dem försiktigt med 1 msk vatten i en kastrull på låg värme. Låt svalna lite. Rör ner en klick fyllning i kastrullen och blanda sedan noggrant med resten av fyllningen. Täck formen och låt den stå plant och kallt minst 3 tim, gärna över natten.

5.Garnering: Skär resten av sillen i fina bitar. Ansa och dela rädisorna. Klipp gräslöken och fördela med resterande rödlök och rom på tårtan. Toppa med sill, rädisor och citronskiva.

Av Eva Boström

Foto: Hanneke Bonthuis 

Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…