Annons

Annons

Matjestårta – sommarens festrätt nummer ett!

Dela
(3)

Matjestårta

Praktisk festmat eftersom den kan göras i god tid.

Krämig matjestårta

ca 6 port

Botten

100 g smör

200 g kavring

Fyllning

2 burkar matjessill à 200 g

3 gelatinblad

1 rödlök

3 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad dill

Annons

4 dl crème fraiche

150 g färskost, t.ex. philadelphia

Garnering

100 g matjessill

1 knippe rädisor

½ rödlök

2 msk klippt gräslök

citronskivor

dill

 

Gör så här

1. Botten: Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och mixa det i matberedare till en smulig massa. Kläm fast ett bakpapper mellan kant och botten i en springform, ca 24 cm i diam.

2. Blanda smör och brödsmulor och tryck ut massan över formens botten. Låt stå kallt medan du förbereder resten.

3. Fyllning: Låt sillen rinna av. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten minst 10 min. Skär sillen i små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök och dill.

4. Blanda crème fraiche och färskost till en slät kräm. Lägg ca ¼ av blandningen i en kastrull. Krama ur gelatinet och rör ner bladen i kastrullen. Låt smälta under omrörning på låg värme.

5. Rör ut gelatinkrämen i resten av crème fraiche-blandningen så att det blandas väl. Vänd ner sillröran. Bred ut fyllningen på bottnen och jämna till ytan. Låt stå kallt minst 6 tim, gärna över natten.

6. Garnering: Låt sillen rinna av och skär den i smala bitar. Ansa och skär rädisorna i tunna skivor. Finhacka löken. Garnera tårtan som på bilden.

 

Tips! Det går bra att frysa in tårtan men den måste då tas fram i god tid så att den hinner tina helt, gärna i kylskåp, före servering.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…