Annons

Annons

Matbloggaren Zeinas bästa recept och tips!

Zeina Mourtada är matbloggaren som har tagit hela Sverige med storm. För oss på Hemmets.se delar hon med sig av sina bästa tips för den som vill börja blogga, avslöjar vilka redskap hon inte klarar sig utan i köket och hur man ska göra för att lyckas med bakningen. Och så bjuder hon på sitt favoritrecept till påsk!

Dela
(581)

Zeinas bästa recept

 

Hej Zeina! Berätta lite om din blogg. 

– Allt började för ungefär två år sedan när jag pluggade och blev gravid. Det var inte riktigt vad jag hade planerat just då… Som en rolig grej startade jag en matsida på Facebook som snabbt växte och lockade till sig många matbloggare. Efter ett tag efterfrågade många just mina recept och då skapade jag en blogg för att kunna hänvisa alla till samma ställe.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

– I april 2015 bestämde jag mig på att satsa ordentligt. Jag la upp fler recept och la ner mer tider på bilderna. Nu har bloggen blivit jättestor, ett riktigt heltidsjobb. Jag har en egen matkasse och har blivit listad som en av Sveriges bästa matbloggare av Expressen.

 

Och så vann du Matbloggspriset 2015!

– När jag hörde att jag var nominerad skrattade jag och tänkte: jag har inte en chans! Mina motståndare hade bloggat i tio år och var riktiga proffs. Men jag vann – med rekordmånga röster dessutom.

 

Varför tror du att din blogg har blivit så populär?

– Min mamma lagade mycket arabrisk, afrikansk och thailändsk mat. Men när jag själv skulle börja laga den typen av mat fanns det inga svenska recept någonstans på nätet. Så jag bestämde mig för att skapa dem. Jag utgick från mig själv och hur jag vill att recept ska vara utformade. De ska vara tydligt formulerade med steg för steg-bilder. Jag tror att många har saknat den här typen av recept, men nu finns de äntligen.

– Men min blogg innehåller verkligen inte bara recept på persiska eller libanesiska rätter. Här finns allt från klassisk husmanskost till thaimat, vilket jag tror lockar många.

 

Har du några tips till den som funderar på att börja blogga?

– Var dig själv! Det finns så många matbloggar och matsidor på Facebook idag och det är ingen mening att försöka härma någon annan. Utgå från dig själv och det du kan, våga vara unik. Satsa på bra innehåll med tydliga recept. Utseendet på bloggen kan du ta senare, det gjorde jag.

 

Vem läser din blogg?

– Det är väldigt blandat, jag är populär hos både köttälskare och vegetarianer.

 

Vilket är det mest populära recept?

– Det är ett recept på hemgjord kebabskav som jag gör från grunden. Många skriver att det är den godaste kebab de någonsin smakat! Men mina vegetariska recept är också omtyckta, så det är väldigt blandat.

Här hittar du Zeinas recept på kebab >>

 

Vem äter egentligen allt det du bakar och lagar till bloggen?

– Jag har tre hungriga barn och en man och lagar bara mat som vi i familjen själv vill äta. Självklart testar jag gärna nya recept, vilket ger lite variation till bloggen. Men maten jag lagar är varken komplicerad eller tidskrävande.

 

Hur lyckas man då med sin matlagning och bakning?

– Först och främst, sänk kraven på dig själv. Har du inte bakat så mycket ska du inte börja med det mest komplicerade. Då är det kanske lagom att börja med en enkel sockerkaka. Kom ihåg att läsa hela receptet ordentligt. När du har lyckats med sockerkakan kan du börja experimentera och välja lite svårare recept.

 

Vilket är ditt favoritredskap i köket?

– Min bakmaskin, den skulle jag inte kunna leva utan. Den knådar degen så att jag kan göra annat. Den är min bästa investering. Och så knivar! Jag har ingen kockkniv utan vanliga Fiskarsknivar som jag älskar att vässa, slipa och hacka med.

 

Har du någon favoritkrydda? 

– Det måste vara persilja. Jag älskar verkligen persilja, det får helt enkelt inte ta slut. Jag hackar och strör över allting.

 

Vad brukar du duka fram till fredagsmyset?

– Jag och resten av familjen gillar plockmat. Det är också något jag växt upp med, det kallas meze i det libanesiska köket. Det kan vara så enkelt som att jag dukar fram ett gott foccaciabröd med olivolja och balsamvinäger. Goda röror funkar också. Och tacos – det är en klassiker som barnen gärna beställer.

Här hittar du recept på lättbakat foccaciabröd >>

 

Om du bara fick äta en maträtt under resten av livet, vilken skulle det bli?

– Jag älskar sushi, det kan man inte tröttna på. Eller köttfärssås och spagetti, det kan jag äta hur mycket som helst av!

 

Vad beställer du själv när du går på restaurang?

– Jag försöker alltid testa något nytt. Ser jag någonting på menyn som jag aldrig tidigare har smakat väljer jag det. Annars gillar grytor med mycket hetta och smak.

 

Påsken närmar sig med stormsteg. Kan du tipsa om någon god påskkaka?

– En klassiker som jag blir glad bara av att se är den traditionella påskbakelsen av rulltårta med grädde och en halv persika på toppen. Vill man vara lite cool kan man toppa med en kyckling.

Recept på lättfixad påskbakelse hittar du här >>

 

Något mer påsktips?  

– Vi firar inte påsk hemma, men jag älskar att testa nya recept och lära mig mer om andra kulturer och olika traditioner. Och barnen äter gärna påskmat. Tillsammans brukar vi färga ägg med rödlöksskal i en stor gryta, det tycker barnen är jättekul.

Läckra påskrecept hittar du här >>

 

 

Om Zeina

Ålder: 33 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och 3 barn.

Gör: Driver den framgångsrika bloggen Zeinas Kitchen. Är också väldigt aktiv på Facebook, hennes egen sida hittar du här.

 

Testa Zeinas recept

Här tipsar Zeina om några av sina egna favoritrecept på bloggen. Klicka på länken för att komma till recept.

Zeinas bästa recept

1. Frasiga ostrullar som passar perfekt till helgmyset. Klicka här för att komma till Zeinas recept >>

 

Zeinas bästa recept

2. Ljuvligt krämig chokladpaj. En av Zeinas personliga favoriter. Klicka här för att komma till det läckra receptet >>

 

Zeinas bästa recept

3. Petit choux. Små luftiga bakelser fyllda med grädde eller vaniljkräm. Klicka här för att komma till recept >>

 

Läs mer:

8 frågor till bloggaren Frida

4 snabba småkakor för oväntat besök

5 tips till dig som älskar fredagsmys

 

Av Åsa Boustedt

Foto: Zenia Mourtada


Läs mer om:

Dela
(581)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…