Annons

Annons

Martina Montelius känslomässiga samtal med Lars Lerin

Barnen är lika hungriga oavsett vad som händer i Maria Montelius liv. Det övervinner vilken tragedi som helst, berättar hon i den känslosamma säsongsavslutningen av "Vänligen Lars Lerin".

Dela
(158)

I säsongsavslutningen av ”Vänligen Lara Lerin” träffar den värmländske konstnären författaren Martina Montelius. Författaren råkar dessutom vara dotter till Lars Lerins stora idol Kristina Lugn.

Annons
Konstnären Lars Lerin träffar författaren Martina Montelius. Bild: SVT

Konstnären Lars Lerin träffar författaren Martina Montelius. Bild: SVT

Lars och Martina träffas i Stockholmssförorten Vällingby där Martina bor tillsammans med maken Niklas Hellgrens med fem barn – två av dem från Niklas tidigare förhållande.

Martina Montelius berättar att barnen fått henne att för första gången i vuxen ålder kunnat leka utan att det blir pinsamt.

– När man blir vuxen börjar hjärnan sagga ihop. Det är ju en långsam färd mot döden att vara vuxen. Men barnens hjärnor är som sådan där chokladmousse som liksom bubblar lite. De är perfekta vänner att ha de här fantasierna med, säger hon i ”Vänligen Lars Lerin”.

”Jag gillar vardagen”

De två pratar också om rädslorna de delar: katastroftankarna, den romantiserade bilden av det missförstådda geniet och känsla att allt en dag kommer att gå åt helvete, men också om den grå vardagens charm.

– Jag gillar vardagen för man finns till för någon annan än sig själv. Det vill säga, vad som än händer i mitt psyke. Om jag får en panikångestattack, eller om jag ska vara färdig med en roman eller redan borde ha varit färdig med den för länge sedan, så måste barnen fortfarande ändå ha mat. De är lika hungriga oavsett vad som händer i mitt liv. Det är på något sätt basala överlevnadsrutiner som på ett sätt övervinner vilken tragedi som helst, säger Martina Montelius i SVT-programmet.

Bild: SVT

Bild: SVT

Hon säger också att den största tragedin med att få barn kanske egentligen är att du som förälder på ett eller annat sätt alltid kommer att skada dina barn.

– Man blir ju inte automatiskt en bra människa bara för att man får barn. Och även om man inte medvetet tillfogar barnen smärta så är ju livet plågsamt. Det är kanske den största, och enda tragedin, men att få barn. Att man faktiskt utsätter dem för livet, säger Martina Montelius till Lars Lerin.

Men i slutändan tror hon bara en sak egentligen har någon som helst betydelse.

– Jag tror det enda som spelar någon roll är att barnen vet att man älskar dem, säger hon i programmet.

Bild: SVT

Bild: SVT

Vänligen Lars Lerin sänds i SVT1 onsdag den 15 februari klockan 21.

 

Läs mer:

Lars Lerin har vant sig vid att vara lycklig

Filip Hammar och Lars Lerin pratar föräldraskap

Lars Lerin besöker Björn Ranelid 


Läs mer om:

Dela
(158)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…