Annons

Annons

Marona började ett nytt liv på Island

När Marona blev sjuk i utmattningssyndrom insåg hon att livet måste förändras. Efter ett tidigare besök på Island längtade hon ständigt tillbaka till den karga ön. Så hon bytte kontorsstolen mot hästryggen!

Dela
(29)

4
Visa bildspel

/
Marona började ett nytt liv på Island
Marona började ett nytt liv på Island
Marona började ett nytt liv på Island
Marona började ett nytt liv på Island
...
Visa mer


Solens första strålar lyser på Skalakot som är en hästgård med drygt 120 hästar och ännu fler får. Bäcken porlar intill det plåtklädda huset. Av gårdagens storm märks ytterst lite.

—När jag tittar ut genom fönstret på morgonen ser jag hav och massiva berg. Det har en lugnande effekt på mig, säger Marona, 38 år, och får något drömskt i blicken. Tystnaden på Skalakot är så trivsam.

Annons

Redan 2008 var Marona här på Island och jobbade tillfälligt på en hästgård under några månaders tid.

—Sedan längtade jag ständigt tillbaka. Kanske inte så mycket till den romantiska bilden av Island med den vackra och häftiga miljön, utan det var främst livsstilen som lockade mig. Människorna här är lite som i norra Sverige som jag kommer ifrån.

Här känns stillsamt, helt enkelt. Och det var stillhet Marona behövde mer än något annat precis innan hon tog det stora beslutet med livsstilförändringen och flytten.

Grät av ångest

Marona visste tidigt att hon ville jobba med människor, men inte riktigt hur. Efter studier vid Umeå universitet började hon arbeta som konsult med personalfrågor på ett företag i Gällivare där hon är född och uppvuxen.

—Dagarna var långa med stillasittande framför en dator. Efter fem år kände jag att jag ville något helt annat med mitt liv.

Kroppen började också säga ifrån, och innan Marona bestämde sig för att säga upp sig från sitt jobb och börja leva annorlunda blev hon sjukskriven med anledning av utmattningssyndrom.

—På kvällarna kunde jag inte somna och kände panikångesten komma krypande. Jag grät ofta och mycket och ville inte att det skulle bli morgon. Det var som att hela min kropp ville något annat.

Beslutet att säga upp sig togs inte över en natt.

—Jag hade funderat länge och väl, men när kroppen också sa ifrån var beslutet enkelt att fatta.

Marona har en kronisk, autoimmun sjukdom, hidradenitis suppurativa, HS, som bland annat innebär att hon får skov med stora smärtsamma bölder med varaktiga flytningar. Sjukdomen bröt ut när hon var i tonåren och ingen vet riktigt orsaken. Det finns inget botemedel.

—Sjukdomen blir som så många andra sjukdomar värre vid stress. Under de stressiga åren som konsult förvärrades hudförändringarna och det blev många sjukdagar. Hur förklarar man för sin chef att ens kropp är allergisk mot sig själv?

Planen började forma sig efter längtan till ett annat slags liv. Och att åka tillbaka till Island.

En hästgård som hon hade besökt på sin allra första Islandsresa några år tidigare sökte personal för att ta hand om hästar och leda turridning. Marona var snabb med att söka jobbet. I januari 2016 flyttade hon på obestämd tid till Island.

—Det var ju som gjort för mig, utbrister Marona.

Här mår hon mycket bättre. Den friska luften gör gott, miljön här på Island lindrar hennes besvär.

Och även om Maronas arbetsdagar är längre på Island är schemat betydligt enklare och mer överskådligt.

—Hästarna och fåren ska ha mat vissa tider, oavsett vilken veckodag det är. Turer kan vara inplanerade långt i förväg, men det finns också möjlighet för folk att komma in spontant till gården och rida, så man vet inte riktigt vad dagen har att erbjuda, och det kan bli spännande överraskningar. Men aldrig något som innebär en stressfaktor för mig. Jag tar varje dag som den kommer och njuter av vad livet har att erbjuda just i stunden.

Marona, som vuxit upp i ett litet samhälle i Gällivare kommun med mamma, pappa och en sex år äldre bror, fick tidigt lära sig att ta hand om sig själv. Island och arbetet hästgården passar som handen i handsken.

—Jag har alltid haft ett stort behov av att vara ensam, så det passar mig bra att bo här lite som ensamvarg, men med vänner och familj som hälsar på. Och jag får jobba med djur och vara ute hela dagarna samtidigt som jag träffar glada människor och får vara en del av deras äventyr. De flesta turister som deltar på turridningarna är nybörjare och har aldrig suttit på en hästrygg förut.

—Jobbet är mer än ridning för mig. Jag vill bidra till turisternas upplevelse på Island, säger Marona och ler lyckligt.

 

Läs mer: 

Camilla vaknade efter 13 månader i koma

I 57 år var Marlene fångad i en mans kropp

Det var magiskt när jag kunde andas själv igen

 

Text och bild: Jessica Lund


Läs mer om:

Dela
(29)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…