Annons

Annons

Marie förstod inte att hon hade borrelia

Dela
(1)

Det tog flera månader innan Marie Ermanbriks fick reda på varför hon mådde så dåligt. Hon hade värk, var trött och deprimerad. Det var inte förrän hennes dotter upptäckte ett fem centimeter stort rött märke på Maries rygg som orsaken till hennes problem nystades upp…

Annons

– Jag kontaktade vårdcentralen och fick träffa en distriktssköterska som inte visste vad fläcken berodde på, men en teori var att det var den ofarliga virusinfektionen medaljongsjuka, berättar hon i Hemmets Veckotidning nr 18.

Gilla Hemmets på Facebook

Då misstänkte man inte borrelia och Marie som är mycket ute i skog och mark hade själv inte märkt att hon haft någon fästing på ryggen. Hon som alltid är noga med att kontrollera kroppen efter eventuella fästingar efteråt.
Faktum är att hon efter alla år som flitig svamp- och bärplockare bara en enda gång upptäckt en fästing på kroppen, det var för ett par år sedan och den plockade hon genast bort.
Det blev ytterligare ett par läkarbesök innan det till slut i januari konstaterades att Marie hade borrelia. Hon tycker att det var skönt att få en diagnos och äntligen få en förklaring till varför hon mått så dåligt. Behandlingen blev en antibiotikakur på 14 dagar.
– Tröttheten och värken försvann och jag känner mig både glad och social igen. Det är verkligen inte likt mig att vara nere, jag är alltid glad. Fästingar är det äckligaste jag vet men det här kommer inte att stoppa mig från att vara ute i naturen, säger Marie.

Så här skyddar du dig mot fästingar!

* Använd heltäckande kläder: Långärmad tröja eller jacka och långbyxor. Stoppa ner byxorna i strumporna och använd stövlar!
* Använd ljusa kläder – då är fästingarna lättare att upptäcka.
* Myggspray och andra myggmedel som säljs på apotek kan minska risken för fästingbett.
* Vitlök är en huskur som kan avskräcka fästingar. Du kan ta luktfria vitlökskapslar som finns i hälsokostaffären.
* Tänk på att fästingar inte bara finns ute i naturen, utan även i parker och trädgårdar.
* Inspektera kroppen noga när du vet att att du varit på platser där risken för fästingar är stor. Kamma igenom håret och duscha.

Läs mer om borrelia och fästingar i veckans nummer!

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(1)Annons


Annons

Laddar nästa sida…