Annons

Annons

Maria ordnar julafton åt de ensamma!

Maria kan inte njuta av julen när hon vet att det sitter ensamma grannar i samma hyreshus. Så hon ställer till med kalas i kvarterslokalen och hälsar alla välkomna till en jul med svenska och kubanska traditioner.

Dela
(74)

5
Visa bildspel

/
Maria Llerena ordnar julafton åt de ensamma!
Maria Llerena ordnar julafton åt de ensamma!
Maria Llerena ordnar julafton åt de ensamma!
Maria Llerena ordnar julafton åt de ensamma!
Maria Llerena ordnar julafton åt de ensamma!
...
Visa mer

 

Dagarna före jul har Maria Llerena mycket att ordna. Hon handlar sill och skinka och lagar svarta bönor med spiskummin. Hon gör julfint i lokalen: klär granen och hänger upp väldoftande apelsiner med nejlikor i. Allt för att grannarna ska trivas när de kommer på julafton.

Annons

Det är snart ett halvt sekel sedan Maria bytte slummen i Kubas huvudstad mot Sverige, sjöng och dansade salsa med Sven-Bertil Taube i Hylands hörna och blev flickan från Havanna med hela svenska folket. I alla år har hon fortsatt att sprida sin smittande livsglädje, som artist, dansinstruktör och kulturentreprenör. Vid 73 års ålder har hon precis kuskat landet runt med en barnteaterföreställning.

Glädjen har hon med sig från Kuba. Särskilt jularna när släkt, vänner och grannar samlades lyser som tomtebloss i hennes minne.

—Ofta var vi trettio personer hemma hos min mormor, berättar hon. Det var ett knytkalas, där alla som kunde hade med sig mat som vi sedan delade på. Min familj var mycket fattig och vi hade inte råd att köpa en hel gris att grilla som många andra, men mormor brukade skaffa ett grishuvud. Det kunde hon laga fjorton rätter av, fast till jul hade vi det oftast helgrillat. Vi åt och skrattade, sjöng och dansade Son Montuno, det som kallas för salsa i dag. Sånger om jul och glädje, att det är härligt att vara tillsammans.

Krock i jultraditioner

Mötet med moderna svenska julseder blev en kulturkrock för Maria. I den traditionella kubanska kulturen är det otänkbart att någon äldre, lite ensam granne ska sitta övergiven när man själv har släkt och vänner på besök över jul. I advent brukade hennes mormor alltid förhöra sig om grannarnas planer: ”Kommer dina barn hem i år?” ”Jaså, inte, då måste du fira med oss!”

 

Läs mer: Ernsts 10 bästa julcitat – du måste läsa

 

Samtidigt var Maria uppvuxen i ett fattigt arbetarkvarter, med en ensamstående mamma och ett läckande tak av korrugerad plåt. Hon hade som ung flicka bott omgiven av hunger och misär i ett av Havannas slumområden, medan hon jobbade som sångerska och dansös på ett hotell och försörjde hela sin familj.

—När jag kom till Sverige ägde jag bara kläderna på kroppen och tyckte det var konstigt med allt fokus på det materiella till jul. Alla här hade ju redan allt de behövde: fina hus fulla med grejor, bilar, kläder och skor – ändå var det julklapparna som stod i centrum! När jag senare flyttade ihop med en svensk man förklarade han att julen i Sverige bara är för familjen. Jag hade så svårt att njuta av vårt eget julfirande när jag visste att det satt grannar utan sällskap i samma hyreshus, människor som jag brukade hälsa på i hissen. Men när jag föreslog att vi skulle bjuda hem dem sa han: ”Absolut inte, så gör man inte här!”

Åren gick, Maria fick tre barn, och i början av åttiotalet separerade hon från sambon. Det första hon gjorde när hon själv fick bestämma var att bjuda hem några ensamma grannar till sig och barnen på julafton. Vissa blev glada och kom, men många tackade nej för att de inte kunde bjuda tillbaka.

—Men jag ville ju bara dela med mig! Jag hade fullt upp med barn och karriär och skulle inte hinna bli hembjuden till allihop, skrattar hon.

Sjätte festen i samlingslokal

Numera är Maria själv äldre och ensamstående, med utflugna barn och barnbarn som vissa år firar på annat håll. Hon bor på Södermalm i Stockholm, i ett hyreshusområde med en skyddad innergård, där det ligger en nyrenoverad samlingslokal. Förr stod den alltid mörk och tom på julafton. Numera kommer gästerna framåt två på eftermiddagen och välkomnas av tomtemor själv. Några har med sig nybakade kakor. Från stereon strömmar Sankta Lucia och Nu är det jul igen på omväxlande svenska och spanska. Och på julbordet trängs grishuvudet med ägg, sill och kubanska julrätter.

 

Läs mer: Julklappshjälpen skänker klappar till behövande barn

 

I år blir det sjätte gången hon ordnar sin fest och numera kan de vara upp till trettio personer kring bordet. Mest äldre, men ibland tar någon med sig barn och barnbarn på besök, liksom Maria själv. De små leker förtjust med hennes tre sköldpaddor, som brukar ligga i en korg vid granen, och de älskar när tomten knackar på. Värdinnan själv går runt och ser till att alla känner sig välkomna och nynnar på sin favoritjulsång, Quando llegara, och hoppas att hennes gäster en dag ska bli avslappnade nog för att dansa lite salsa!

—Jag vill inte tillbringa julafton framför tv:n. Inte när jag vet att många andra sitter ensamma i vårt kvarter, utan att någon önskar dem god jul. Så jag pratade med Hyresgästföreningen och de tyckte det var en jättebra idé. Jag ordnar allting, de bidrar lite ekonomiskt. Och så sätter jag bara upp en lapp i trapphuset: Sitt inte ensam i jul, kom till Maria Llerenas julfest!

En del av barndomen

Hon har förstått att det är lättare för svenska grannar att tacka ja när festen hålls på en neutral plats. Själv säger hon att det här gör henne lycklig. Hon har något fint att bidra med. Något hon har med sig från sina materiellt torftiga, men glädjerika barndomsjular på andra sidan Atlanten.

—För mig är det här att lämna ett gott arv till mina barn, att inte bara tänka på familjen utan också på dem som finns runtomkring. Jag önskar att fler skulle ta efter, det skulle spara så mycket lidande. Julen betyder kärlek, värme och gemenskap. Så öppna din dörr, bjud hem folk, ställ fram en extra stol! Eller ordna något själv, i stället för att sitta ensam. Tänk så många kvarterslokaler som står tomma på julafton!

 

Läs mer: 

Singelklubben hjälpte Cecilia ur ensamheten

Vi har tomtat över hela världen

Tareq Taylor och dottern Ellen bjuder på jul-tapas

 

Av Maria Widholm

Foto: Theresia Köhlin, privata


Läs mer om:

Dela
(74)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…