Annons

Annons

Mandelmanns tog strid mot byråkratin – med humor

Myndigheterna ansåg att Mandelmanns sålde produkter från gården under missvisande namn och hotade med böter. Nu har tv-favoriterna hittat en personlig och fyndig lösning på problemet.

Dela
(131)

Årets julvärdar i TV4 Gustav och Marie Mandelmann har hittat ett personligt sätt att blidka myndigheterna. Bild IBL

Det var i höstas som de lokala livsmedelsinspektörerna besökte Mandelmanns gård på Österlen. Och inspektören hade synpunkter på några av de produkter som både görs och säljs i gårdens butik.

Punkterna handlade om hur Mandelmanns valt att döpa ”Lyckomarmeladen”, ”Trotjänarkorven” och ”Flörtsaltet”. Namnval som stoder mot EU och Livsmedelsverkets riktlinjer.

Annons

– Enligt marmeladföreskriften får ordet marmelad inte kombineras med vilket ord som helst, säger Mats Bergström, inspektören som gjorde kontrollen, till Ystads Allehanda efter att ärendet varit uppe vid ett möte med Miljöförbundet Ystad-Österlen.

Vill ha personliga namn

Det centrala med reglerna är att det klart ska framgå av namnet vilken produkt det är och vilka ingredienserna är. Och de skyddade namntyperna, i det här fallet marmelad, korv och örtsalt, får inte vara sammanskrivna med andra ord hur som helst.

Inspektionen landade i ett hot om vite om inte namnen rättades till. Gustav och Marie Mandelmann menade, å sin sida, att ingredienserna står tydligt på etiketten.

Tidigare i somras var Marie Mandelmann inne på att hon hellre la ner produktionen av ”Lyckomarmeladen” (som huvudsakligen består av tomat) än att döpa om den till något opersonligt och tråkigt.

Lyckomarmelad blev LyckomarmeGlad

Nu verkar det dock som att paret kommit på en lösning som kan passa alla parter, rapporterar tidningen Land.

Och lösningen är både personlig och finurlig.

– Vi har döpt om Lyckomarmeladen till LyckomarmeGlad och Flörtsaltet blev FL-Örtsalt. Trotjänarkorven är ännu inte gjord för avsalu till nästan år, men vi använder den i vår restaurangmeny. Vi är stolta över våra trotjänare – de äldsta och trognaste tackorna, säger Gustav Mandelmann till Land.

Återstår nu alltså att se om namnbytet faller myndigheterna på läppen också.

Läs mer:

Lär dig baka pepparkakor som Mandelmanns – då sänds julspecialen!


Läs mer om:

Dela
(131)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…