Annons

Annons

Mandelmanns nytillskott: ”Kaninkött är ett av de bättre kötten”

På gården Djupadal i Skåne förbereder sig Gustav och Marie Mandelmann för ett nytt skördeår och på att flera nya djur ska komma. Några av dem är en handfull kaniner som ska födas upp som köttdjur. "Jag har hört att kaninkött är ett av de bättre kötten man kan äta", säger Marie Mandelmann i "Mandelmanns gård".

Dela
(449)

Paret Mandelmanns självförsörjande gård på skånska Österlen har förutom stora åkermarker till grödor också många djur. Kor, grisar, hundar, katter och änder delar husrum på den stora gården. Men när våren har kommit till Djupadal ska det bli ännu fler!

Annons
Marie Mandelmann vill väldigt gärna ha kaniner på gården. Bild: TV4

Marie Mandelmann vill väldigt gärna ha kaniner på gården. Bild: TV4

I premiäravsnittet av ”Mandelmanns gård” kommer nämligen ännu en ny djurart till gården och med det så går en av Marie Mandelmanns drömmar i uppfyllelse. Hon och maken Gustav har pratat i många år om att skaffa kaniner. Men paret ska inte enbart ha dem att gosa med, utan tänker föda upp dem som köttdjur.

Gilla Hemmets på Facebook

Drömmen har hon berättat för vännerna Carl Fredrik och Petter som föder upp kaniner, så under påsken överraskar de paret Mandelmann med två trälådor. Under duken finns flera vita och bruna kaniner.

– Åh vad gulliga!, utbrister Gustav Mandelmann i programmet.

Gustav och Marie Mandelmann får kaniner av sina vänner. Bild: TV4

Gustav och Marie Mandelmann får kaniner av sina vänner. Bild: TV4

Klimatsmart proteinkälla

Båda två dyker ner i lådorna för att klappa och mysa med kaninerna. Samtidigt diskuterar de kaninernas egentliga syfte på gården.

Marie Mandelmann har hört att kaninkött är ett av de bättre kötten man kan äta. Vännerna instämmer och berättar att det inte finns något djur som så snabbt omvandlar det de äter till kött.

– Proteinhalten i kaninkött är mycket högre än kycklingkött till exempel, som många vet är proteinrikt kött. Så ska man vara klimat- och miljösmart, då är det kaninkött som gäller, berättar Carl Fredrik.

Paret Mandelmann ska äta kaninerna. Bild: TV4

Paret Mandelmann ska äta kaninerna. Bild: TV4

Kaniner förökar sig i snabb takt. Det tar bara ungefär 30 dagar innan kaninerna får ungar, berättar Petter. Därför kommer Gustav och Marie fram till att honorna och hanarna får säras på ibland, så att honorna får vila.

– Kaniner är så himla sköna djur! Av gräs, vatten och sol så växer de jättesnabbt, av nästan ingenting tycker man, säger Gustav Mandelmann.

Gustav Mandelmann har förberett en så stor hage till kaninerna att de ska tro att de är vild. Bild: TV4

Gustav Mandelmann har förberett en så stor hage till kaninerna att de ska tro att de är vilda. Bild: TV4

Gustav installerar kaninerna i en stor hage med hålor och stora grönytor.

– När man föder upp djur så extensivt, alltså att de får röra sig, får fina muskler och få vara ute om dagarna, det köttet mättar längre. Och får en fantastisk smak! Det är det som är livet, att ha lite djur och odla lite. Vad är annars livet?, frågar sig Gustav Mandelmann.

”Mandelmanns gård” sänds tisdagar kl 20.00 i TV4, med premiär den 9 januari.

Läs mer:

Dramatiska förlossningen hos Mandelmanns: ”Kunde kvävts”


Läs mer om:

Dela
(449)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…