Annons

Annons

Mamma håller Alicia Vikander kvar på jorden

Alicia Vikander blev historisk när hon i vintras fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Först att gratta Alicia var mamma Maria Fahl Vikander som var hennes gäst på galan. Mor och dotter grät av glädje och det var dubbel glädje. Maria hade blivit friskförklarad från sin cancer. Alicia har berättat för Hemmets Veckotidning om hur mycket hennes mamma betyder för henne.

Dela
(285)

2
Visa bildspel

/
aliciavikander
Alicia Vikander
...
Visa mer

 

 

Här ser ni Alicias tacktal!

 

Hon har scenen i blodet.  Mamma Maria Fahl Vikander är skådespelerska och både mormor och gammelmormor har stått på scenen.

– Mamma betyder allt för mig. Som skådespelerska vet hon bättre än någon annan vad mitt jobb handlar om. Hon är den jag pratar med före en audition och vi läser manus tillsammans innan jag accepterar en roll. Mamma är mitt bollplank i vått och torrt, säger Alicia Vikander. Talangen fick hon med modersmjölken och var bara sex år och 118 centimeter kort när hon fick sin första roll, som Lill-Märta i Göteborgs-Operans uppsättning av Kristina från Duvemåla.

Annons

Mitt i karriären drabbades Maria av cancer. Filmandet blev sekundärt för Alicia men hennes mamma bad dottern fortsätta sina filmjobb som planerat.

När A royal affair var Oscarsnominerad var Maria som sjukast.

Och i år var vi där tillsammans, jag fick en Oscar och mamma var tillbaka i livet. Det var fantastiskt, vi grät av glädje. I dag är hennes mamma friskförklarad men går fortfarande på regelbundna kontroller. Alicia kände att hon ville ge något tillbaka till alla som hjälpt hennes mamma och därför har hon designat årets rosa band.

– Mamma tyckte att jag var lite väl ung men gav med sig när hon såg hur roligt jag hade och att jag verkligen ville spela teater. Arbetet var som en lek för mig och jag fick vara tillsammans med vuxna som behandlade mig som en jämlik kamrat.

Familjen stack ut

Mamma Marias barndom var också fylld av teater, ett intresse som hela familjen Fahl delade. Hon ville bli ballerina och levde sig så in i det att hon ljög för skolkompisarna om att hon dansade balett varje vecka.

– Lögnen avslöjades och jag fick förstås skämmas, men jag kunde inte släppa drömmen. Att förverkliga den var förstås inte lätt i lilla Vaggeryd där jag växte upp.

1958 flyttade Marias föräldrar till det frikyrkopräglade samhället, och deras ankomst var snudd på ett bombnedslag. Föräldrarna var älskade som lärare, men var starka personligheter som stack ut. De slog sig ner i ett slitet, grått hus med tinnar och torn som mest liknade ett kråkslott och lät allt växa hej vilt i trädgården.

Marias mormor Elmi Irene Maria, alltid kallad Mimmi, kom ofta på besök. Hon var sömmerska på dåvarande hotell Kramer i Malmö och hennes liv var som ett enda stort äventyr. Mimmi föddes 1889 i en tsarvänlig familj i Ryssland. Familjens flykt via Karelen till Finland skulle bli en dramatisk berättelse helt värdig vita duken.

– Mormors överklassfamilj passerade om natten gränsen till Finland bärandes på diverse glitter och bjäfs och med sin stora, oumbärliga te-samovar, berättar Maria leende.

Mimmis brokiga förflutna med passioner och flera äktenskap har alltid fascinerat Maria och Alicia. Hon var under några år kostymör och skådespelerska och dottern Solveigh, Marias mamma, stod även hon på teaterscenerna. Som femåring blev hon erbjuden att tränas till ballerina på Bolsjoj-teatern.

– Jag tror att mamma sörjde över att det aldrig blev så, säger Maria. Mormor tyckte att disciplinen var alltför sträng och sa nej.

När familjen flyttade till nybyggt skänktes kråkslottet i Vaggeryd till kommunens ungdomar och blev fritidsgård. Maria förverkligade sin teaterdröm med studier vid Malmö scenskola men blev aldrig ballerina. Det blev dock dottern. Alicia började dansa som tioåring i Göteborg och fortsatte i huvudstaden vid Kungliga Svenska Balettskolan.

Efter gymnasiet spelade hon under ett år in TV-serien Andra Avenyn. Studierna hade blivit lidande så hon kompenserade bristerna på Komvux med att läsa matematik och juridik. Likt mamma sökte hon till scenskolan. När hon gick vidare till sista provet väntade hon samtidigt på besked om hon skulle få huvudrollen i Kronjuvelerna.

– Jag visste inte om jag skulle välja teater eller film och där kunde mamma inte hjälpa mig. Det valet måste jag göra själv. Nu löste det sig när jag sprack i sista provet.

Bästa förebilden

För Alicia är Maria den främsta förebilden. De har också spelat tillsammans bland annat 2007 i prisade novellfilmen Sanningens Mörker.

Att speja in i framtiden lockar inte Alicia. Att det finns både toppar och dalar i yrket är hon fullt medveten om.

– Det enda jag önskar är att jag får göra det jag brinner för, oavsett om det är film eller juridik.

Alicia och Maria träffas inte så ofta när Alicia filmar, men de har kontakt via telefon flera gånger i veckan var hon än är i världen.

– När hon kommer hem vill hon vara som vem som helst som helst. Hon vill ha lugn och ro, äta gott, sova och hänga framför TV:n. Vi ”tjötar” och skrattar och är lika viljestarka båda två. Vi är ganska lika. Hon är uppvuxen med mig som ensamstående mamma och är kanske lite lillgammal. På sätt och vis är hon precis samma tjej nu som när hon var fem, i alla fall för mig!

Maria gläds förstås åt dotterns framgångar men är också lite oroad över att det går så fort. Det är en glamorös men väldigt pressande värld hon kommer till.

Mamma är guld värd för Alicia, det är tydligt.

– Med familjen och vännerna förblir jag den jag är, det är alltid där jag landar.

 

Här är trailern från The Danish Girl, som gav Alicia en Oscar.

Om Alicia

Namn: Alicia Vikander, 27 år.

Född: 1988

Yrke: Skådespelare.

Medverkan i korthet: TV-serien Andra Avenyn, Kronjuvelerna, A Royal Affair, Seventh Son, Anna Karenina,  Ex-Machina, The Danish Girl.

Prisad: Fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin gestaltning av konstnären Gerda Wegener i filmen The Danish Girl.

 

Läs mer:

Vad kan du om Oscarsgalan? Testa dina kunskaper i vårt quiz!

Helena Bergström har ingen åldersnoja

Lars Lerin har vant sig vid att vara lycklig 

 

Text JEA JONSSON
FOTO: GUSTAV WENNERHOLM, jiri hanzl/nordisk film samt privata


Läs mer om:

Dela
(285)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…