Annons

Annons

Malin blev missbrukare – som sin mamma

När Malin var en liten tjej lekte livet. Men lyckan fick ett abrupt slut när hennes älskade mamma började missbruka tabletter och alkohol efter en operation som gick fel. Som storasyster fick hon ta ansvar för sina syskon och för hemmet. För att orka och slippa från sin oro började även Malin att dricka alkohol och missbruka droger. Hon miste jobb, lägenhet och vänner. När hon var 27 år stod hon vid ett vägval som handlade om liv eller död.

Dela
(279)

3
Visa bildspel

/
Malin Lindstrand
Malin Lindstrand
Malin Lindstrand, 14 år
...
Visa mer

Världens bästa mamma står det på ett hjärta som hänger på köksväggen hemma hos Malin Lindstrand. Det har hon fått av sin dotter, Saga, som snart fyller elva år. Den här kvällen har Saga bakat chokladmuffins som de äter medan Malin hjälper henne med läxorna. Katten Jenka kommer spatserande och hälsar med flera mjau, hennes kompis Pelle är blygare och föredrar att hålla sig gömd.

Annons

—Jag har ett riktigt Svenssonliv och jag älskar det, säger Malin.

Gilla Hemmets på Facebook

För henne har det inte varit självklart att hon skulle bli mamma, bo i lägenhet, ha ett fast jobb – ett vanligt liv. Det fanns en tid då allt detta var en ouppnåelig dröm. Ingen som träffar Malin i dag kan ana att hon under många år missbrukade både alkohol och droger, var hemlös och nere på samhällets botten.

—Jag kände mig så värdelös. Jag klarade inte att vara en bra familjemedlem och vän. Jag klarade inte att ha ett jobb. Jag klarade inte ens att sluta knarka, berättar Malin.

En gång i tiden hade Malin faktiskt ett bra liv, en ljus och lycklig barndom med en mamma som då var världens bästa.

—Min mamma var trygg, glad och social. Hon sydde och broderade, bakade bullar och bröd och hade trädgårdsland. Jag hade alltid en massa kompisar hemma och hon gillade det.

Malin är äldst av tre syskon som växte upp i ett radhusområde utanför Göteborg. Hon var duktig i skolan och på fritiden red hon, sjöng i kör och spelade piano. På somrarna seglade familjen på Västkusten och på vintrarna åkte de skidor i Sälen.

Men när hon var tio år förändrades livet. Familjen flyttade till en stor nybyggd villa i en finare förort och Malin började på en ny skola.

—Där handlade det mycket om märkeskläder som jag inte kände till och jag hamnade utanför. Från att ha varit en populär tjej med en massa kompisar blev jag ganska ensam.

Svåra smärtor

Vid den här tiden opererades Malins mamma för diskbråck, en operation som misslyckades och ledde till att hon fick svåra smärtor. Starka värktabletter skrevs ut och hon drogs in i ett tablettmissbruk.

—Mamma började också dricka mer och mer alkohol, antagligen för att döva smärtan när tabletterna inte längre hjälpte, säger Malin.

Hon får tårar i ögonen när hon berättar om hur hennes trygga och glada mamma förvandlades till en kvinna som inte orkade ta hand om sina barn, som var full när de kom hem från skolan och som gömde spritflaskor i garderoberna.

—Jag tyckte att det var så hemskt när hon bara satt där och rökte, drack öl, grät och tyckte synd om sig själv. Det var många känslor som bubblade inom mig. Jag blev ledsen, men kände också ilska och rädsla.

Pappan jobbade mycket, men försökte hålla ihop familjen. Malin blev den duktiga storasystern som städade och skyddade sina syskon. Hon slutade ta hem kompisar. I stället flydde hon till stallet eller till ett par som drev en kennel. Utåt syntes det inte att familjen höll på att gå under.

—Inom mig var det kaos. Livet kändes overkligt och jag minns att jag ofta tänkte att jag var värd att ha det bättre.

Föräldrarna separerade när Malin var 18 år och något år tidigare hade hon själv börjat dricka alkohol. Precis som många andra tonåringar festade hon med sina kompisar på helgerna.

Slapp oron

—Jag tyckte att det var kul och skönt med alkohol. När jag drack slapp jag tänka på allt hemma och oroa mig för det, säger Malin som då inte såg någon likhet mellan sitt och sin mammas drickande.

Men missbrukandet tilltog och hon började med hasch, LSD, ecstasy och amfetamin. Dagarna blev transportsträckor till nästa fest, livet en flykt från verkligheten.

—Drogerna gjorde mig lycklig och jag tyckte inte själv att jag hade några problem, berättar Malin som efter hon tagit studenten flyttade hem till sin mamma i Göteborg och började jobba.

—Jag kom hem efter en technofest och var jättepåverkad. Gick och la mig och märkte inte att mamma inte var hemma. Jag vaknade av att en släkting ringde och berättade att hon var inlagd på sjukhus efter att ha druckit starkt frätande rengöringsmedel.

Den gången misslyckades självmordsförsöket, men en tid senare tog hon en överdos morfin – stark nog att ta död på en elefant, och dog, berättar Malin.

—Det blev nattsvart. Marken försvann under mina fötter och jag bara föll och föll. Jag var jätteledsen. Det är 17 år sedan nu, men jag kommer alltid att sakna henne.

Malins liv blev alltmer destruktivt. Hon drack och knarkade intensivare och minnesluckorna blev fler. Hon miste jobbet och lägenheten. Flyttade runt hos kompisar, finansierade missbruket genom att själv sälja droger. Åt inte på flera dagar.

—Jag är 1,74 m lång och då vägde jag 49 kilo. Mina kläder var smutsiga och trasiga.

Familjen hade hon nästan ingen kontakt med. När hennes pappa ringde svarade hon inte. Bara pundarkompisarna fanns kvar och världen Malin rörde sig i var brutal med mycket kriminalitet och våld.

Malin var 27 år och hade missbrukat i tio år. Allt i hennes liv handlade om att skaffa alkohol och droger, att bli full eller hög och att fly verkligheten.

—Jag funderade på om jag skulle börja injicera heroin så att livet snabbt tog slut. Jag avskydde mig själv och tyckte inte att jag hade något att leva för.

Hon säger att hon nådde botten när hon under en promenad med sin lillasyster, röksugen och utan pengar, plockade upp en halv cigarett från gatan och tände den för att röka.

—Det var så förnedrande att hon fick se mig göra det. Det var då jag bestämde sig för att söka hjälp.

En lång resa tillbaka till ett vanligt liv började. Efter avgiftning fick hon flytta till ett skyddat boende för kvinnor och kom i kontakt med en självhjälpsgrupp.

—När jag träffade före detta missbrukare och såg livsglädjen i deras ögon visste jag att jag ville ta mig ur missbruket. De hade varit på botten som jag och kunde de ta sig upp så skulle jag också klara det! Fightern inom mig väcktes. Jag hade inte känt hopp och glädje på så länge, men nu vågade jag ändå tro på att det skulle finnas ett bra liv för mig.

När Malin erkände för sig själv att hon har en beroendesjukdom kunde hon både bearbeta den och få förståelse för hur hennes mamma hade haft det.

Malin fick plats på ett behandlingshem i ett halvår och sedan blev det eftervård i ett år. Hon fick professionell hjälp att möta livet utan droger och att bearbeta sorgen efter sin mamma.

—När man blir nykter är det mycket som är nytt. Jag kände mig naken och undrade vem jag var. Det var många känslor som jag trängt undan. Det blev en kris.

Då betydde stödet från självhjälpsgruppen mycket.

—Utan den gemenskapen jag fick där hade jag inte levt i dag, säger Malin som fortfarande regelbundet går på möten med gruppen och som själv stöttar unga tjejer som missbrukat.

Dottern vet

I början handlade livet om att ta en dag i taget och klara av att leva utan droger. Så småningom fick Malin en praktikplats som segelmakare som sedan blev ett fast jobb. Hon fick en egen lägenhet, träffade en man och blev gravid. I dag lever hon ensam med sin dotter Saga och de två katterna i en lägenhet i utkanten av Helsingborg. Hon fyller 40 i sommar, har varit ren i tolv år och älskar sitt Svenssonliv.

—Jag tycker om att storhandla. Det är jättehärligt att fylla kylen, det känns tryggt. Jag gillar att sköta om lägenheten, att ha rutiner och struktur i vardagen. En del kanske tycker att det låter tråkigt, men för mig är det rena drömmen.

Malin har åter en bra en relation med sin pappa och sina syskon, men säger att de har fått jobba på att bygga upp tilliten. Hon tränar flera gånger i veckan, gillar att laga mat och baka med Saga, att gå på bio och ha myskvällar hemma.

Malin har berättat om sitt missbruk för sin dotter.

—Jag har valt att vara ärlig. Det är viktigt att kommunicera och att prata om känslor. Det gör vi ofta. Man får lov att må dåligt men det är viktigt att tala om det.

Som nykter vet hon att goda relationer till familj och vänner är det viktigaste man har.

—Jag är så tacksam för det liv jag har i dag, säger Malin som aldrig trodde att hon själv skulle bli världens bästa mamma.

 

AV ANETTE BÜLOW

FOTO: GUGGE ZELANDER OCH PRIVATA

 

LÄS MER: Mathildas mamma har adhd

LÄS MER: Kathy och Bengt tog sig ur missbruk och hemlöshet

LÄS MER: Ingen visste att Marcus led av schizofreni


Läs mer om:

Dela
(279)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…