Annons

Annons

Malena Ernman sjunger – maken Svante fixar allt annat…

Dela
(0)

Malena Ernman-Svante Thunberg

Hon står ofta på någon av världens största operascener, repeterar, tränar eller reser. Så när kärleken slog till med stor kraft och Malena Ernman blev gravid tog Svante ett beslut: Han skulle sköta barnen och markservicen så att Malena kunde få fortsätta sitt arbete.
– Ja, och nu har Svante gått från att vara hemmapappa till att ta hand om nästan allting! säger Malena i Hemmets Veckotidning nr 48.
Fem dagar ledigt. Fem hela dagars paus från Barcelona och paradrollen som den kokainsniffande Nero i Händels Agrippina. Där sjunger hon aria samtidigt som hon gör armhävningar, dunkar huvudet i väggen, slickar golvet och dansar breakdance.
En plötslig och välbehövlig resa hem för att kunna träffa familjen härhemma i Stockholm!
– Jag blev så glad att jag slängde mig om halsen på regissören! Man vet aldrig när man får ledigt så här nästa gång.
Ont överallt
Malena Ernman tuggar på en croque monsieur medan vi pratar. De blågröna ögonen lyser och det märks att hon trivs med livet – orden forsar ur henne.
– Jag har alltid haft en dröm om att göra vissa saker, och den drömmen lever jag fortfarande mitt i, säger hon. Jag är i bättre form nu än när jag gjorde Nero för 15 år sedan, men kroppen är ju äldre! Jag vaknar upp varje morgon och har ont i varenda jäkla muskel – och tycker synd om mig själv, förstås!
Hon skrattar gott. Och trots stressen inför jul, med julturné och repetitioner, säger Malena att hon är inne i en bra fas.
– I år får hela familjen åka till Zürich och fira jul, säger Malena. Det är inte mitt val, men Cecilia Bartoli har handplockat mig till den här uppsättningen och då måste jag befinna mig där vare sig jag vill eller inte. Det är en ynnest att vara med, men vi repar till åtta kvällen före julafton och det fanns inget flyg hem. Det var lite kris ett tag och barnen blev ledsna, men sen kom vi fram till att det är bättre att fira jul där!
Firar julen ensamma
Sedan barnen kom har familjen firat jul bara de fyra: Malena, maken Svante Thunberg, Greta, 10, och Beata, 7.
– Till och med släkten får vänta till annandagen. Vi stänger in oss! Jag bakar en jäkla massa lussebullar och pepparkakor och så tar jag sönder ungefär tre pepparkakshus och svär så det osar! Svante gör köttbullar, vi försöker griljera en färdigkokt skinka och så har vi lite inlagd sill.
Med åren har Malena blivit mer intresserad av matlagning.
– Jag tycker det är kul när jag har tid. Jag har grillat hela sommaren och blivit ganska bra på det. Sista veckan lyckades jag få till det ordentligt!
Hon skrattar. Det är kul att ha erövrat mannens sista bastion.
– Jag står vid grillen och Svante diskar. Han gillar att diska och jag hatar det – vi är en bra kombination!
Fast diskar är långtifrån det enda Svante gör.
– Han ligger bakom allt jag gör, mycket mer än vad jag kanske berättat och vad folk tror. Han har funnits där från början och gjort det möjligt för mig att göra karriär. Han gjorde mig på smällen ganska fort så han får skylla sig själv!
Malena skrattar gott och tillägger rappt:
– Men han tog sitt ansvar! Tackade nej till jobb när jag blev gravid och hängde med utomlands för att ta hand om först mig och sedan barnen när de kom.
Förälskade och gravida
De träffades under en dokumentärfilmning och det var kärlek vid första ögonkastet. Och de båda kände inte varandra särskilt väl när Malena blev gravid…
– Han hade kunnat vara psykopat, jag också! Om vi hade haft två helt olika sorters karriärer hade vi aldrig träffats och det hade aldrig funkat med barn. Nu jobbar vi ihop – med vårt skivbolag och produktionsbolag – men det tog många år innan det blev så. Det var i och med Melodifestivalen som vi rotade oss i Sverige och kunde känna att nu har vi en publik. Svante har hjälpt mig hela vägen och har så mycket att göra att jag velat hjälpa till trots att jag är i Barcelona.
Malena och Svante bor i en ljus etagelägenhet högst upp i ett hus på Kungsholmen som helt domineras av Svantes fäbless för 60-talet och dansk möbeldesign. Och de tycker det funkar bra att jobba så nära varandra.
– Vi kan ju ha möte direkt på morgonen, utan mejl eller telefon! Svante kan mig väldigt bra. Det är skönt att vi agerar likadant och inte missförstår varandra. När vi är trötta på varandra skickar jag ut honom så han får gå och träna medan jag övar, när han kommer tillbaka går jag och tränar.
Succén som gjorde susen
Svante var skådespelare precis som sin pappa Olof Thunberg, men är det inte längre. När barnen kom la han sin karriär på hyllan, högst medvetet, för att Malena skulle ha en chans att fortsätta med sin.
– Han får sitt lystmäte under julturnéerna där han är med som skådespelare och dessutom regisserar och skriver texterna. Han är väldigt bra på att vara spindeln i nätet och ha hand om produktionen. Vi uppträder tre veckor ihop varenda jul, sen har han fått nog tills nästa år…
Hon ler.
– Svante har gått från att bara vara hemmapappa till att ha hand om nästan allting!
Melodifestivalen i Moskva där Malena deltog med La Voix har betytt mycket för henne.
– Det hade kunnat gå åt helvete, säger hon rättframt. Jag kunde åkt ut och blivit bespottad – men nu blev det ju inte så. Jag har fått ett otroligt uppsving tack vare den. För varje år har det kommit mer och mer publik.
Cd:n La Voix du Nord och första julskivan Santa Lucia har tillsammans sålt i över 120 000 ex – siffror som de flesta pop- och rockartister bara kan drömma om.
– Hade jag inte haft Melodifestivalen hade jag inte kunnat sätta i gång mitt storprojekt nästa år: Händels Xerxes. Ingen hade haft tillräckligt förtroende för att satsa pengar på ett så stort projekt, finansierat av bara biljettintäkter. En opera på internationell toppnivå och jag gör alla bitarna! Jag är faktiskt den enda i världen som gör något sådant här, säger hon stolt.
Rädd för allt
Det glittrar i Malenas ögon. Hon säger att hon har ett visst drag av galenskap.
– Samtidigt är jag en enorm kontrollmänniska och ganska feg och bekväm. Jag är livrädd för att flyga, är höjdrädd, spindelrädd, rädd för att barnen ska fara illa… rädd för allt! Privat är jag en riktig hönsmamma.
Båda döttrarna, Greta och Beata, är med och sjunger på senaste skivan, I decembertid, och i år är de också med på scenen under julturnén.
– De är båda musikaliska – men jag tror inte det blir opera de kommer att syssla med. Så fort jag sjunger opera hemma säger den lilla tjejen åt mig att hålla tyst! Men de är ändå stolta. Mest när jag dyker upp i Bolibompa – det är hög status, det! Greta är väldigt bra på piano och har ett extremt bra gehör, sådant gehör jag var ensam om när jag var liten. Hon hör en melodi en gång, sedan spelar hon den. Hon struntar i noterna, bara blundar och spelar! Jag hade alla rätt på gehörsprovet på Musikakademin, jag var den enda som hade det. Det lever jag fortfarande på! Jag lär mig väldigt snabbt och Greta är likadan. Men det kan ju vara negativt ibland också när hon struntar i att läsa noterna…
Hulkade sig till sömns
Under sommaren spelade Malena in Stjärnorna på slottet, ett program hon tackat nej till flera gånger för att hon tyckt hon varit för ung.
– Men det är ett bra program. Alla är både varsamma och schysta. Man blir omhändertagen och bortskämd i en hel vecka. 24 timmar om dygnet lyssnar andra på vad jag säger. Jag var ganska mör efteråt!
Hon hade inte räknat med att bli så känslomässigt berörd.
– Men vilken resa det var! Sista dagarna satt man där och hulkade, trött och lite i chock. Det blev mycket karriär när det blev min dag eftersom jag inte har så mycket att gräva ner mig i – jag har haft ett ganska bra liv. Men jag blev väldigt drabbad av de andras historier, särskilt Leif Andrées – det var som en hästspark i magen! Jag gick upp på rummet och hulkade mig till sömns framför kamerorna. Vi var i chock allihop!
Malena var noga med att inte dricka för mycket vin.
– Jag pratar för mycket då, jag satt mest och smuttade. Jag vill ha kontroll på tillvaron. Någon gång har jag fyllnat till, det sker kanske vart tionde år. Men då är det rejält! avslutar hon med ett högt skratt.

Annons

Text: Christer Olsson

Foto: IBL

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…