Annons

Annons

Magdans är äkta livsglädje!

Dela
(0)

När en grupp damer på 60+ dansar magdans då svänger det ordentligt! Dessutom blir det mycket skratt, prat, vackra kläder och goda middagar.
– Dans förhöjer livskvaliteten och förenar oss fast vi är olika! säger magdansöserna i Hemmets Veckotidning nr 29.

Annons

Shaking Hips heter gruppen från skånska Lomma som bjuder på traditionell dans från Mellanöstern.
– Det här är ren och skär dansglädje, säger dansläraren Jane Nyman, som tog initiativ till magdans för pensionärer för ett par år sedan.
Allt började på ett PRO-möte där hon berättade om den orientaliska dansformen och lät nyfikna prova på. Snart var ett gäng danslystna damer i gång.
– Magdans passar bra för äldre, det är mjuka, fina rörelser som stärker balansen och är bra för konditionen. Dessutom är koreografin ett bra sätt att träna minnet. Den äldsta som har varit med och dansat är 84 år, fortsätter Jane.

Förutom dans blir det många skratt och härliga pratstunder när det dansas magdans i Lomma. Damerna pratar entusiastiskt i munnen på varandra när de ska beskriva den orientaliska dansens positiva effekter:
– Magdans gör att man blir snyggare och gladare! Man mår förbaskat bra helt enkelt, säger Birgitta Liljekvist.
– Ja, det är underbart. Jag längtar verkligen till dansen. Det är lätt att stelna till i kroppen när man blir äldre, men dansen gör mig mjuk och rörlig, tycker Britten Wendel.
– Vi har så kul tillsammans – det är härligt att ha fått ett nytt umgänge, tillägger Gärd Olsson.
– När jag gick i pension för två år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle dansa magdans inför publik, säger Birgitta Lind med ett leende.
Men uppvisningar hör till och uppskattas av dansöserna liksom de vackra kläderna. Damerna berättar att de gjorde gemensam sak och inhandlade tyg och sydde sedan kjolar på ABF.
– Då hade vi också jättetrevligt ihop, säger Britten Wendel.
Nu är de fina och färgstarka i rött och turkos när de dansar. De klirrande myntbältena som det ska låta ordentligt om när magdansöserna rör på höfterna är förstås ett måste precis som fina smycken i orientalisk stil. Alla är överens om att det är bra mycket roligare att dansa så här fint klädd.
Dansgruppen har också varit ute och ätit arabisk mat tillsammans. Tänk så mycket trevligt en danskurs kan leda till förutom att det svänger om Shaking Hips!

 

Shaking Hips är från vänster Birgitta Lind, Britten Wendel, dansläraren Jane Nyman, Gärd Olsson, Lea Thernström, Berit Högberg och Birgitta Liljekvist.

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…