Annons

Annons

Magdalena Ribbing: Tvinga aldrig barn att kramas

"Barnet fråntas sin integritet och betraktas i någon mening som en godsak som ska muntra upp någon", menar folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Dela
(1.2k)

Är det okej att säga åt sina barn att krama gästerna som kommer på besök? undrar en läsare som skriver till folkvettsexperten Magdalena Ribbings frågespalt i DN.

Magdalena Ribbings svar är tydligt: nej, aldrig.

Annons

”Ingen människa, vare sig barn, ungdom eller vuxen, ska någonsin tillsägas att krama någon, föräldrar må vara undantag, annars aldrig!” skriver hon.

Alltför många föräldrar, menar hon, uppmanar sina barn att ge kramar och pussar till vänner, släktingar och andra i familjens närhet – och även om det görs i all välmening innebär detta ett kränkande övertramp. Motvilligt ger barnet säkert den efterfrågade kramen, men på bekostnad av sin egen integritet.

Skilja på rätt och fel

”Ingen vill inse att i all föräldravälvilja och vänlighet blir barnet fråntaget sin integritet och betraktas i någon mening som en godsak som ska muntra upp någon”, skriver hon. ”Om barn uppfostras att ge kramar till andra, bekanta eller släktingar, hur ska de förstå att de ska vägra och i stället ropa på hjälp om en främling kräver en kram av dem i ont syfte?”

Gilla Hemmets på Facebook

Av samma anledning menar forskare att vi inte ska sträva efter att ha lydiga och väluppfostrade barn – utan istället barn som uppmuntras att själva känna efter vad som känns rätt och fel.

Källa: DN.se

Artikeln publicerades först på Femina och är skriven av Malin Karlberg

Läs också:

Passa barnbarnen – lev längre!

barnbarn


Läs mer om:

Dela
(1.2k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…