Annons

Annons

Lyxmiddag bara för dig – ankbröst med apelsinsås

Ibland måste man unna sig lite extra lyx! Stekt ankbröst med krispigt skinn är fantastiskt gott. Servera det med läckra tillbehör 
som hasselbackspotatis, apelsinsås och 
haricots verts.

Dela
(0)

Ankbröst med apelsinsås

Apelsinsåsen ger ankbröstet ett riktigt lyft. Foto: Pontus Ferneman

Recept ankbröst med apelsinsås och hasselbackspotatis

1 port

1 ankbröst med skinn, ca 300 g
flingsalt

Hasselbackspotatis
2–3 potatisar
3 tsk smör
salt, peppar
1 tsk ströbröd

Apelsinsås
1/2 apelsin, skal & saft
1 msk strösocker
2 tsk rödvinsvinäger
2 dl kycklingbuljong
1–2 tsk maizena såsredning för ljus sås
2 tsk smör

Annons

Tillbehör
5–10 haricots verts

Garnering
apelsinskivor
persilja

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Ankbröst: Skär med vass kniv ett rutmönster i ankskinnet. Strö ett tunt lager flingsalt i botten av en kall stekpanna. Lägg ankbröstet på saltbädden med skinnet neråt.

2. Ställ stekpannan på spisen och sätt på högsta värme. Stek tills skinnet är krispigt och gyllene. Vänd på ankbröstet och låt även undersidan få fin färg.

3. Lägg ankbröstet med skinnet uppåt i en ugnsform. Stek färdigt i ugn tills innertemperaturen är 68°, ca 15 min. Ankbröstet är då perfekt rosastekt. Vira in ankbröstet i smör- eller bakplåtspapper (ej folie) och låt det vila 5–8 min. Skär i tunna skivor.

4. Hasselbackspotatis: Skala potatisen och skär tunna skivor, men inte rakt igenom. Det går lätt om man lägger potatisen i en träslev.

5. Smält smöret och pensla potatisen med det. Salta och peppra. Pensla då och då med smör under stekningen. Strö över ströbrödet mot slutet av stektiden. Total stektid är ca 35–40 min.

6. Apelsinsås: Riv apelsinskalet och pressa saften ur apelsinen. Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta/karamellisera på medelvärme. Häll på vinäger och apelsinsaft. Låt koka ihop nästan helt och häll i buljongen. Sjud 5–6 min.

7. Strö maizena såsredning över såsen och vispa, låt sjuda upp. Ta kastrullen från värmen. Klicka i smöret och tillsätt apelsinskalet.

8. Servera ankbröstskivorna med hasselbackspotatisen, apelsinsåsen och lättkokta haricots verts. Garnera med apelsinskivor och persilja.

 

Tips! Ett ankbröst väger ungefär 300 g – så det blir lyxiga rester till nästa dag!

 

Läs mer:

Testa vår goda gorgonzolafyllda kalkonfilé med apelsin

Kalkonfilé med bacon, gorgonzola och apelsinsås



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…