Annons

Annons

Lyxigt god paj med päron!

Dela
(0)

Päronpaj

Ljuvligt möte mellan päron och sötmandel! Servera gärna den här pajen nygräddad med en klick vispgrädde till.

Mandelfylld päronpaj

10 bitar

2 päron, t ex conference

Sockerlag

7 dl vatten

31/2 dl strösocker

Annons

saft av 1/2 citron

Pajskal

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

125 g smör

1 litet ägg

1 msk iskallt vatten

Fyllning

200 g skållad, skalad sötmandel

1 ägg

11/2 dl strösocker

1 dl vispgrädde

100 g smält smör

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Sockerlag: Koka upp vatten och socker. Tillsätt citronsaft. Skär päronen i tjocka skivor. Sjud i lagen tills de mjuknat men ändå har lite tuggmotstånd. Låt rinna av.

2. Pajskal: Blanda ingredienserna, gärna i matberedare men kör bara precis tills degen bildar en boll. Tryck ut den i en form, ca 24 cm i diam, gärna med avtagbar kant. Låt stå kallt minst 30 min. Nagga bottnen. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.

3. Fyllning: Mal mandeln i kvarn. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner mandel, grädde och smör.

4. Fördela fyllningen i pajskalet och tryck i päronbitarna. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.

Av Boel Ottmer
Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…