Annons

Annons

Lyxig tjinuskitårta recept

Mandelbottnar, fluffig grädde och söt kola i ljuv förening. Dessutom lätt att laga i långpanna! Den här tårtan är en återkommande favorit!

Dela
(87)

Tjinuskitårta i långpanna

Ljuvligt god tårta i långpanna med mandel, maräng, grädde och kola. Foto: Pontus Ferneman

Recept tjinuskitårta med kola, maräng och grädde

ca 14 bitar
200 g skållad sötmandel
3 äggvitor
1 dl strösocker

Kolasås
1½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
2 tsk rumstemp smör

Garnering
4–5 dl vispgrädde
ca 100 g hallon
mandelspån

Annons

Ugn 125 °

 

Gör så här

1. Mal mandeln. Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vänd ner mandeln.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Bred ut smeten på ett bakpapper i en långpanna (eller plåt), ca 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen, 45 min.

3. Dela bottnen på mitten. Verkar bottnen lite kladdig, så låt den stå i eftervärmen tills den blir klar. Lossa från papperet.

4. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme, 20–30 min, tills krämen tjocknar. Rör i smöret och låt krämen svalna (men inte stelna).

5. Garnering: Vispa grädden. Bred hälften av grädden på den ena bottnen. Ringla över hälften av kolasåsen. Lägg på nästa botten. Bred på resten av grädden och ringla över mer kolasås. Dekorera med hallon och mandelspån.

 

Gillar du att baka i långpanna? Här är tre andra ljuvliga kakor:

Ljuvliga vaniljrutor

Marmorerad chokladkaka

Kanelbullar i långpanna


Läs mer om:

Dela
(87)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…