Annons

Annons

Lyxig sparrispaj med räkor

Vårlig paj med sparris, parmesanost och räkor! En sås av crème fraiche blandat med lite röd rom och majonnäs är gott till.

Dela
(3)

Lyxig sparrispaj med räkor

4 port
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 stånd grön sparris
200 g skalade räkor
3 msk grovhackad dill

Äggstanning
4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl finriven parmesanost

Annons

Garnering
räkor
sparrisknoppar
citron
dillvippa
Ugn 225°

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Kör inte för länge. Lägg degen kallt insvept i plast ca 20 min. Kavla ut degen. Lägg den i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Ställ kallt 20 min. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Fyllning: Bryt av nedre delen av sparrisstjälkarna. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola genast i kallt vatten så att kokningen avstannar. Dela sparrisen i mindre bitar. Ta undan några knoppar till garnering. Fördela hälften av sparrisen och räkorna (spara några räkor till garnering) i pajskalet, se bild. Strö över dillen.

3. Äggstanning: Vispa ihop ingredienserna och häll äggstanningen över pajen. Fördela resterande mängd räkor och sparris i pajskalet. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner.

4. Grädda mitt i ugnen 35–40 min tills pajen stannat och fått fin färg. Täck ev med folie mot slutet.

5. Garnera med räkor, några sparrisknoppar, citronskiva samt dill. Servera med krispig sallad.

 

Läs mer

Smörgåstårta med lax och räkor

Kycklingpaj med sweet chili

Krämig sparrissoppa

 

Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…