Annons

Annons

Luktalarm! Stinkande tofu!

Dela
(0)

stinkytofy

Stinkande tofu. BILD: LUCIE DÉHAN

Första gången vi luktande stinkande tofu trodde vi helt ärligt att vi hamnat i närheten av en plastfabrik med allvarliga utsläppsproblem. Det sägs att stinkande tofu luktar som rutten kål eller gödsel. Men jag lovar: De flytande gödsel som sprids på åkrarna runt vår hemby i Sverige är ingenting – ingenting! – i jämförelse med den stickande, frätande stanken av stinkande tofu.

Annons

Tofu (bön-ost) är ett vanligt livsmedel här i Shanghai. Det är gjort av sojabönor och innehåller mycket protein. Det är därför många veganer använder sig av tofu.

På varje matmarknad här i Shanghai finns det en person som säljer tofu, ofta handgjord. Den stinkande tofun hittar man dock mest i tillfälligt uppställda matstånd på platser där mycket folk rör sig, till exempel vid parker. Första gången vi luktade stinkande tofu var vid stranden i Jinshan, ca 40 minuter med tåg utanför Shanghai.

Icke-stickande tofu smakar inget speciellt. Åtminstone inte de varianter som vi testat, hittills. Konsistensen påminner om hal, kompakt pudding eller jäst.

Har du testat stinkande tofu? Hör gärna av dig! Jag kommer inte att testa stinkande tofu. Men det lär smaka gott, ungefär som blåmögelost.

PS. Nu när jag skrivit klart detta inlägg kommer Lucie hem och berättar att en kinesisk tjej bjudit henne på ”det absolut värsta hon luktat och ätit i hela sitt liv”. Visst var det ”stinky tofu”! Tofun var friterad i en svart olja. Lucie har svårt att beskriva smaken, men tycker att den påminner om bränd, möglig jäst.

luciebreakfast

Lucie äter en traditionell, kinesisk frukost med bl a soppa. Tofu – inte stinkande, dock – närmst Lucie t v i bild.

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…