Annons

Annons

Luften vi inte andas, del 2

Dela
(0)

Smogg

När jag tittade ut genom fönstret sent igår kväll förstod jag att något var riktigt illa. Smoggen ligger alltid tung över Shanghai, men igår kunde jag inte se höghusen två kvarter bort. Just nu ser det ut såhär från vår balkong på tionde våningen.

Annons

Min luftföroreningsapp (jo, alla här har en sådan app i sina mobiler) gick i taket på 479 i natt. När jag skrev inlägget här (klicka!) den 6 november gnällde jag över att värdena var uppe på 219. Den lila katten i hörnet hade munskydd redan då. Nu blundar han med kryssade ögon.

Gilla Hemmets på Facebook

Jag ska försöka beskriva för er hur det känns att vistas utomhus i Shanghai just nu: Det känns som att stå med ansiktet i ett avgasrör. Jag har inte varit ute någon lång stund idag, kanske totalt max 15 minuter. Ändå känner jag en liten frätande känsla i vänster lunga. Det vill inte ge med sig.

Ska det va’ såhär?

Igår morse fick jag gratulationer på Facebook och Instagram. Flera medier hade rapporterat att Shanghai är det land (!?) i världen som har bäst skola.

Grattis, ni valde rätt när ni flyttade till Shanghai.

Tackar, tackar.

Igår natt lät kommentarerna annorlunda:

Men herregud, där kan ni ju inte bo. Vi har sååå frisk luft hemma i byn, Sven blåser runt luften. Nu får ni väl ändå flytta HEM?

Nej, det är inte riktigt dags att flytta hem än. Jordgubbssäsongen har just startat. Jag har en del museer kvar att besöka. Och barnen går faktiskt i världens bästa skola, hallå! Den chansen kan vi inte sumpa. Men vad ni än gör barn – andas inte!

Skämt åtsido. Just nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Ska jag lyssna på mammorna som säger att det finns munskydd som effektivt tar bort partiklarna, men att filtren måste bytas var 30:e minut? Eller ska jag lyssna till den andra sidan, som menar att man inte påverkas på lång sikt förrän man bott här i fem år?

Kanske borde jag skippa julmarknaden ikväll, sätta barnen framför en dvd och googla information tills ögonen blöder.

smogg2

PS. När jag skrivit klart detta ringer min tyska väninna och berättar att nivåerna är uppe i 509! Vi har ställt in kvällens julmarknad och byter currywurst mot hemma-lasagne.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…