Annons

Annons

Luften vi helst inte andas

Dela
(0)

Ivarsfötter

Det sägs att det man inte vet, har man inte ont av. I går skaffade jag mig en luftförorenings-app till mobilen. Det skulle jag inte gjort. Jag var betydligt lyckligare innan jag visste att jag bor i en stad med en luftkvalitet som (när detta skrivs) uppmäts till en Mycket ohälsosam nivå.

Annons

Visst anade vi att luften i Shanghai är dålig. Smoggen är ett hett samtalsämne. En del – inte många – bär munskydd på gatorna. Men framför allt ser vi det på våra balkonger. De måste skuras minst en gång i veckan. Annars ser de små fötterna ut som på bilden ovan.

Gilla Hemmets på Facebook

Innan jag berättar mer om min app vill jag berätta att det görs mätningar i Skåne också! Kika in på sidan här, kallad Luften i Skåne. Det är värdet PM10 du ska kika på om du vill jämföra med Shanghai. Värdet i Malmö ligger på 7-8 i dag.

I Shanghai – just nu 145!

Screenshot_2013-11-06-21-42-30-1

Min app har sex olika nivåer: Bra, MåttligtOhälsosamt för känsliga grupperOhälsosamtMycket ohälsosamt och som högst Farligt (hazardous).

Det finns olika sätt att mäta och ange värdena, t ex PM10 (som ovan) eller som, i min app, PM2.5 (värde 219 μg/m3 på appen). *

Shanghai är långt ifrån värst. Ni har säkert redan läst om den kinesiska miljonstaden Harbin, där värdet låg på 1000 μg/m3 (PM 2.5) för några veckor sedan. Harbin slog då Beijings januarirekord på 755, skriver Greenpeace.

* Vill du fördjupa dig i termerna och Kinas aktuella luft, se länken här och klicka dig vidare därifrån. Kika gärna in på Shanghaimamas.org, där det pågår diskussioner om när man bör hålla barnen inomhus. En sorglig verklighet!

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…