Annons

Annons

Louise började jobba igen när hon fyllt 67

Efter makens död kände Louise sig ensam, så vid 67 års ålder återvände hon till arbetslivet. Med den skillnaden att hon nu bestämmer själv hur mycket hon ska jobba. Att hon är äldre ser många kunder som en fördel.

Dela
(0)

Louise Hedvall

Louise städar hos barnfamiljer och äldre. Hon bestämmer själv hur många timmar i veckan hon vill arbeta, ofta 
runt 8–10 timmar i veckan, ibland mindre och ibland mer.

Louise Hedvall hade arbetat som sekreterare, planerare, inköpare och säljare när livet tog en oväntad vändning.

– Jag slutade jobba när jag var 63 för att ta hand om min man Paul som var svårt sjuk i parkinson. Han behövde hjälp med det mesta och jag vårdade honom dygnet runt. Det var tufft, men jag är glad att jag gjorde det, säger Louise när vi träffas i hennes radhus i Malmö.

Annons

Visst saknade hon jobbet och kollegorna, men såg ingen annan lösning för att Paul skulle kunna bo kvar hemma.

Maken gick bort i mars 2016 och efter den första tidens praktiska bestyr åkte Louise till sonen som bor med sin familj i Florida och stannade borta i två och en halv månad.

– När jag kom hem igen kom sorgen och saknaden ikapp mig. Jag mådde dåligt och kände mig ensam. Paul hade behövt mig dygnet runt och nu kändes det bara tomt, berättar Louise som också sörjde att det pensionärsliv som hon och maken planerat med golf och resor till Florida inte blev av.

Ett flexibelt upplägg

Det var av en slump som Louise fick syn på reklam för Veteranpoolen och tänkte att det kunde vara något för henne. Efter att hon mejlat sina uppgifter fick hon komma på intervju.

– Jag sa att jag kunde tänka mig det mesta, utom trädgårdsarbete. Jag har nog med mitt eget ogräs, säger hon med ett leende och tittar ut mot den välansade trädgården.

Så vid 67 års ålder återvände Louise till arbetslivet och till största delen har hennes uppdrag handlat om att städa hemma hos äldre och barnfamiljer. Hon har också varit värdinna på en studentmottagning.

Ofta jobbar hon 8–10 timmar i veckan, ibland mer och ibland mindre. Louise bestämmer själv hur mycket hon vill arbeta och kan både tacka ja och nej 
till uppdrag – och trivs med det flexibla upplägget.

– Jag mår betydligt bättre sedan jag började jobba. Det betyder mycket att vara med i ett sammanhang. En del undrar om jag inte tycker att det är tråkigt att städa, men det roliga är ju att jag träffar så många gulliga människor och får mycket uppskattning för det jag gör. Det är viktigt att känna sig behövd.

Att hon är äldre ser många kunder som en fördel.

– En uppdragsgivare sa att de unga flickorna inte har samma känsla för städning. Det är inte mina ord, men så sa hon, berättar Louise som också har fått beröm för att hon är så noggrann.

– Jag vet ju själv hur jag vill ha det och är noga. Självklart måste man ta hänsyn och fråga hur uppdragsgivaren vill ha det.

Träffar kollegorna

Arbetet gör att Louise får ett välkommet tillägg till pensionen.

– När man blir ensam halveras inkomsten fast man har samma utgifter, så pengarna sätter lite guldkant på tillvaron.

En gång i månaden ordnar Veteranpoolen mingel med mat och vin för de anställda.

– Det är väldigt trevligt att träffa kollegorna, säger Louise.

Louise uppskattar att arbetet tar lagom mycket tid så att hon också kan träffa vännerna, spela golf, träna på gym, gå 
på MFF:s hemmamatcher, pyssla i trädgården, laga mat och läsa.

– Jag vet inte hur länge jag ska hålla på. Det går ju inte att planera allt i livet, men så länge jag är frisk och orkar tänker jag jobba.

Text: Anette Bülow 

Foto: Pernilla Wästberg

Läs mer:

Få friskare personal – anställ en 55-plussare

Smarta spartips

Så blir du av med onödiga vardagsutgifter


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…