Annons

Annons

Lotta Engberg: ”Jag älskade att klä ut mig i mormors klänningar”

Virvelvinden Lotta Engberg var en lugn drömmare som liten. Ibland gick hon och bästisen Lasse till äldreboendet i närheten för att sjunga – och fick betalt i sötsaker. Men allra bäst trivdes hon hemma hos mormor och morfar. Där stod hon ofta på vedlåren bredvid spisen och tittade på när mormor lagade mat.

Dela
(822)

Lotta Engberg

Sjön Lyckan i utkanten av Lycksele bjuder fortfarande på sommarens bästa bad för Lotta Engberg! Bild: Jakob Hydén

Lotta står med handen skuggad över ögonen och tittar ut över Umeälven som delar hennes kära Lycksele i två – stan i Lappland där hon upplevde sina första år och sedan otalet härligt lediga lovdagar ihop med mormor och morfar.

Annons

Solen gassar, sommaren visar upp Lycksele från sin bästa sida.

– Vi börjar vid Lugnet, där jag växte upp, säger hon när hon hoppar in i bilen.

Den stora skylten med områdesnamnet visar att vi är framme. Lotta letar sig sakta fram längs radhusen på Holkvägen men känner sig osäker.

– Du vet, jag var ju bara ett halvår när vi flyttade hit och sex år när 
familjen flyttade igen, till Pajala.

Lotta Engberg

I det här radhusområdet växte Lotta Engberg upp. Bild: Jakob Hydén

Området väcker minnen. Och när en ljusblå och mycket välskött folkabubbla kommer inkörande på det Lotta misstänker är ”deras” uppfart känns det som att vi rest tillbaka till 1963, när familjen flyttade in. Lotta skyndar på stegen för att möta upp 
damen i bilen och fråga henne lite om området.

Eivor Staaf stiger ur, och de båda hälsar varmt och skrattande varandra med en stor kram.

– Nä, vi känner inte alls varandra, men jag vet ju att Lotta är uppvuxen här i vårt kvarter och det är väldigt kul att se henne, säger Eivor.

De pratar om de små husen som är sig ganska lika och enas om att Lotta och hennes familj – pappa Lennart, mamma Maj och storasyster Annica – bodde två hus ifrån Eivors. Lotta ringer på i det röda radhuset, men ingen är hemma.

Lotta Engberg sjöng för godis

Vi följer Lotta till baksidan och ser den kända sångerskan stå och kika in på terrassen. Hon pekar på ett hus som ligger avsides från husraden.

– Där bodde Lasse, min bästis. Vi var ju så små, men vi sprang här över gräset hem till varandra och lekte. Jag har inte träffat honom sedan vi var tonåringar …

Hon går bort mot områdets gruppboende som på den tiden var ett ålderdomshem. Och hit gick Lotta och Lasse nämligen ofta, visar det sig.

– Vi brukade knalla över till de gamla och sjunga för dem. Vi var små och gulliga och sjöng för att få godis! Det lyckades: Jag minns att vi fick gå till tandläkaren sen och att Lasse hade 29 hål!

Hon ler stort, Lotta själv hade inga hål alls.

Vi går in på boendet och Anders Berggren som arbetar här visar gärna runt. Lotta känner igen sig, nostalgin lockar henne fram längs korridorerna. I en stol sitter Mats Bertholdsson och tror inte riktigt sina ögon när hans stora idol plötsligt står framför honom.

Lotta Engberg

Eivor Staaf är ägare till den fina folkabubblan och hon bor bara två hus bort från det radhus som Lotta Engberg växte upp i. Bild: Jakob Hydén

Lotta sitter ner och presenterar sig, snackar med honom en stund innan hon går vidare längs barndomens stig.

Vi åker förbi fler platser som väcker minnen. Sådant hon inte tänkt på på så länge.

– Här brukade jag och min syster hämta upp pappa efter jobbet, säger hon när vi kör längs Storgatan. Han var jägmästare.

– Och här i kyrkan gifte sig pappa och mamma.

Spelade på farfars piano

En annan viktig plats för Lotta är Gammplatsen, en gammal marknadsplats som numera är en kulturell samlingsplats som rymmer små stugor, ett kafé, skogsmuseum – och Margaretakyrkan. En vacker, röd träbyggnad som ligger alldeles vid älvkanten.

– Här gifte sig min morbror Kjell och Inga-Maj tidigt 70-tal och jag var brudtärna, berätta Lotta. Jag minns det som en väldigt vacker dag, jag kände mig så fin. Men vad liten kyrkan är, utbrister hon som minns den som större.

Lotta tar upp mobiltelefonen och ringer upp ”Kjelleman” på facetime. ”Ser du var jag är?” Hon påminns om att hon faktiskt spelade piano på sittningen efter själva vigseln, men minns det inte riktigt.

– Musik har alltid varit stor glädje för mig så länge jag kan minnas, säger hon. Jag sjöng mycket som barn, och jag lärde mig spela på farfars piano.

Och på Gammplatsen har hon uppträtt, dock i vuxen ålder. Förra året stannade hon och Hasse Kvinnaböske Andersson här på sin sommarturné och bygden fick se sin sångfågel på hemmaplan.

– Det är en fantastisk plats det här, perfekt att stanna till och fika på och spendera stunder vid kyrkan och de små husen.

Snodde choklad

Men mest av allt betyder minnena av mormor för Lotta. Mormor Anna var familjens och Lottas kärnpunkt.

– Hon och morfar Halvar bodde på andra sidan älven, men huset är borta sedan länge, tyvärr. Jag älskade att vara där. Det första jag gjorde när jag kom dit var att krypa upp på mormors vedlår så att jag kunde stå på den och se på när hon lagade mat. Oftast kotletter, kokt mandelpotatis med gräddsås och lingon.

Lotta Engberg barndom

Hemma hos mormor och morfar på andra sidan älven trivdes Lotta Engberg som allra bäst. Här var hon ofta när föräldrarna arbetade. Bild: Privat

Och så minns hon när hon snodde morfar Halvars Purex, chokladen med laxerande 
effekt …

– Det var ju ingen bra idé, synden straffade sig själv, säger hon och skrattar.

Som barn var Lotta inte som hon är i dag: livlig, nyfiken och pratsam. Hon var rena motsatsen till och med, menar hon.

– Jag hittade på mycket på egen hand och var en lugn drömmare – det har jag tagit igen nu! Jag var ofta ensam, det var man mer på den tiden, tror jag. Jag hängde mycket med mormor där ute i skogen när mamma och pappa jobbade. Vi drog en vedvagn och samlade kottar i hennes kottebacke. Det var ett enkelt liv.

Mormor var trygg och snäll, en person som såg Lotta och lät henne utforska världen. Och sin egen garderob …

– Jag älskade nämligen att klä ut mig i hennes klänningar, behåar och skor. Mamma tyckte jag skulle låta bli, men mormor lät mig alltid.

Lotta Engberg barn

Tänk att ha en livs levande liten docka! Storasyster Annica drar lillasyster Lotta Engberg i dockvagn i huset på Holkvägen 1964. Bild: Privat

Kottebacken finns inte kvar, konstaterar hon när vi kommer fram till mormor och morfars gamla adress. Här är ett villaområde uppbyggt och det blir svårt att navigera. Var låg huset, var fanns kottebacken …?

Lotta känner musikern Jannike Stenlund vars mamma bor här i området. Lotta vet att Jannike är på besök just nu och knackar oblygt på och de försöker reda ut begreppen, men platsen är så annorlunda. Jannike har precis varit nere och badat på favoritstället Lyckan.

– Där får man de bästa baden, säger Jannike. Jag älskar det! Ni måste åka dit ner sen.

Och det är ett av målen. Men först tittar vi in på Fäbodvallen som ligger nära.

– Jag brukade gå ner dit när det varit fest där och samla pilsnerflaskor. Sen pantade jag dem på Konsum och köpte glass. Jag var fullständigt godistokig som barn.

Lotta minns precis som Jannike baden vid sjön Lyckan som något av de härligaste hon upplevt. Skyltarna förvirrar, men snart hittar vi ner till sjön. En sådan här högsommardag är det många stora och små som har hittat hit. Det är fortfarande minst lika populärt som när Lotta var liten.

– Titta vad det är underbart. Sjön som ligger nedbäddad kring träden här, nästan som en glänta.

Naturen är viktig

Hon lägger skor och snusdosa i sanden och går ut i vattnet. Hon väcker uppmärksamhet, för Lotta Engberg kan inte gå någonstans utan att bli igenkänd. Men hon är van och verkar helt bekväm när folk stannar och ber om att få ta en selfie.

Naturen är viktig för Lotta än i dag. Promenaderna med hundarna, skidor och skridskor på vintern.

– Jag har till och med tagit jägarexamen. Och jag lever nära naturen, det är jätteviktigt för mig.

Det sista Lotta på Liseberg för säsongen är snart avklarat, och då blir det lite välförtjänt vila.

– Då är det barnbarnen som gäller, fem stycken är de nu. Det är helt underbart att vara mormor, men fullt upp!

Lotta Engberg

Lotta Engberg väcker uppmärksamhet var hon än kommer i Lycksele. Överallt möter hon människor som vill kramas eller ta en bild. Bild: Jakob Hydén

Kort om Lotta Engberg

Namn: Anna Charlotte
 ”Lotta” Engberg.

Gör: Musiker, artist, programledare.

Bor: Hus i Olofstorp utanför Göteborg.

Född: 1963 i Överkalix i Norrbottens 
län. Flyttade ett halvår ung till Lycksele, 
vid sex års ålder till Pajala, i sjätte klass 
till Laxå i Närke.

Familj: Barnen Malin, 30, och Amanda, 28, 
fem barnbarn i åldrarna 1–3 år. Två 
golden retrievrar, Alice och Ellen.

 

Lotta Engbergs 3 utflyktstips!

Lyckan – bästa badplatsen! Ligger innan du 
kommer in i Lycksele om du kommer söder ifrån längs Blå vägen. Lätt att hitta! Fin strand och 
kristallklart vatten.

Budhas kafferosteri – Sveriges bästa kaffebar enligt White Guide med motiveringen: De kombinerar djup kunskap om förädling av den bästa råvaran med ett bemötande av varje gäst som om det vore en vän. Storgatan 38.

Lycksele djurpark, Sveriges nordligaste djurpark! Gå med på guidade turer när man matar djuren. Här finns restaurang, kafé och Lyckoland för de minsta. Lyckseledjurpark.se

 

Fler kändisar tillbaka på mammas gata

Vill du följa med fler kändisar tillbaka till barndomsstaden? Klicka här för att se alla tidigare reportage i Hemmets artikelserie.

mammas-gata-puff

Här är den PERFEKTA handväskan!

Upptäck den snygga handväskan i läder som har ALLT du kan önska i form av stil och funktion!
Beställ den direkt från oss till ett riktigt bra pris!

Läs mer här


Läs mer om:

Dela
(822)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…