Annons

Annons

Loreen: De svåra åren gjorde mig starkare

För fem år sedan krossade Loreen allt motstånd både i Melodifestivalen och i Eurovision Song Contest med låten Euphoria. Hon hade egentligen aldrig mer tänkt ställa upp i tävlingen, men nu är hon tillbaka. – Jag våndades i två dagar innan jag bestämde mig, säger hon.

Dela
(1)

Loreen

– Jag hoppas att folk tar till sig den nya låten till sig och gillar vad jag gör, säger Loreen.

Våren 2012 var väldigt omtumlande för Loreen. Plötsligt var hon igenkänd vart hon än gick i Sverige och så småningom även i resten av Europa. Med Euphoria slog Loreen nytt rekord i Eurovision Song Contest genom att få hela 18 stycken tolvpoängare, hon fick poäng från 40 av de 41 röstande länderna och vann med 113 poäng före tvåan Ryssland.

Annons

– Jag tyckte låten var fantastiskt bra när jag hörde den första gången, men blev chockad över hur den togs emot. Att det skulle bli en sådan otrolig framgång hade jag aldrig kunnat drömma om, säger hon.

Hon berättar om hur hon var helt borta under omröstningen i Baku.

– När alla röster presenterats och jag ledde minns jag att jag sa till Christer Björkman att jag hoppades få folkets röster också. Jag tänkte att det bara var juryrösterna först och sedan vad folket tycker, som i Melodifestivalen här hemma. Då sa Christer: ”Nej, du har ju vunnit. Upp på scenen och sjung låten igen!” Jag fattade ingenting!

Har ett budskap

Efter vinsten började ett intensivt resande.

– Nästan varje dag uppträdde jag på olika platser – mest runtom i Europa, men också bland annat i Japan och Kina. Det var svårt att ta in allting. Men jag var väldigt glad över all uppskattning.

Hon har beskrivit det första mötet med låten som att träffa den stora kärleken i livet.

Loreen
–  Men jag tror att det var kombinationen med mitt dansuppträdande i numret som gjorde det, det blev en helhet. Många tyckte att det var lite konstigt att jag uppträdde barfota först, men för mig kändes det helt rätt. Jag lärde mig att det är viktigt att lyssna på sin egen intuition och magkänsla. Det är något jag verkligen uppmanar folk att göra mer.

Att upprepa de fantastiska framgångarna från 2012 är närmast omöjligt. Loreen hade egentligen inte tänkt ställa upp i Melodifestivalen någon mer gång.

Men det var innan hon hört delar av Statements – en låt hon sedan var med och skrev på tillsammans med Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb (de gjorde också Måns Zelmerlöws vinnarlåt Heroes 2015).

– Jag bestämde mig faktiskt så sent som dagen innan presskonferensen där alla artister avslöjas. Våndades ett par dagar, där jag vände fram och tillbaka om jag skulle vara med eller inte. Sedan kom jag på att jag har något att säga och skulle vilja förmedla till alla. 
Sådant är avgörande för mig. Och det finns inget större skyltfönster än Melodifestivalen.

Vad är det vi får se i fjärde deltävlingen den 25 februari i Skellefteå?

– Jag kan väl säga att låten handlar om 
situationen i världen i dag. Framför allt vill jag ge folk kraft och inspiration. Det är vad vi behöver i dag, säger Loreen.

Det konstnärliga är A och O för Loreen – både vad gäller låtens innehåll och uppträdandet. Räkna därför med ett nummer som sticker ut även den här gången.

– Jag lägger alltid extremt mycket energi och tid på att göra något alldeles extra på scenen. Det måste vara något jag kan stå för till hundra procent, annars skulle jag aldrig göra det.

På frågan om hon är rädd för att misslyckas svarar hon:

– Klart att jag bryr mig om vad folk tycker och tänker. Låten har ett viktigt budskap och det vill jag framföra på bästa möjliga sätt. Men mer än så kan jag ju inte påverka resultatet. Bara att hoppas att folket tar den till sig och gillar mitt nummer.

Efter förra gången fick Loreen höra att hon var mystisk och kunde kombinera folkligheten med en cool framtoning.

– Det är förstås roligt att få uppskattning. Men jag är definitivt inte ute efter att hamna i någon sorts elitgrupp. Mitt konstnärskap är viktigt, men för mig är alla lika. Jag jobbar mycket med jämställdhet. Mina ståndpunkter är att vi alla är fria människor, stå på dig och låt ingen trycka ner dig.

Som offentlig person har Loreen ofta tagit tillfället i akt att stå upp för saker hon tror på. Som under Eurovision Song Contest då hon i Azerbajdzjan var en del av debatten om mänskliga rättigheter.

En vanlig uppfattning om henne är att hon är väldigt flummig. Men det anser Loreen är en felaktig bild.

– Folk antar att jag är någon form av spirituell hippie. Men jag är mer vetenskapligt lagd än vad bilden av mig visar. Jag älskar biologi, fysik och kemi. Saker jag kan förklara och leda i bevis. Kvantfysik är exempelvis något som intresserar mig mycket. Men det kommer inte fram så ofta i intervjuer.

Tog hand om syskonen

Båda Loreens föräldrar är från Marocko, men hon föddes i Åkersberga 1983 som ett av sex syskon.

När Loreen var sex år gammal skildes föräldrarna och mamman flyttade med barnen till Västerås, där Loreen fick ta stort ansvar för sina småsyskon under uppväxten. Hon hade det jobbigt och blev mobbad i skolan.

– Klasskompisarna tyckte att jag var underlig och jag hamnade ofta lite utanför. Sanningen var att jag gillade att vara för mig själv. Jag älskade att gömma mig i kyrkan och leka med ljuden där. Samtidigt vägrade jag att ta skit från andra och tände till varje gång jag blev utsatt för något som jag visste inte var okej.

– De svåra åren gjorde mig helt klart starkare. Jag fick en extra drivkraft att lyckas, berättar hon.

Första gången Loreen syntes offentligt var då hon medverkade i Idol 2004. Utan att hon visste om det anmälde systern henne. Loreen antog utmaningen – och slutade på fjärde plats i tävlingen. Efter det har hon jobbat som tv-producent och programledare. Hon gjorde rösten till Törnrosa i den svenska dubbningen av filmen Shrek den tredje och rösten till Smurfan i filmen Smurfarna. 2011 debuterade Loreen i Melodifestivalen med My heart is refusing me, som slogs ut i andra chansen, och så kom det stora genombrottet året därpå.

Trivs ute i naturen

På fritiden älskar hon att vara ute i naturen och hajka. Mestadels utgår Loreen från lägenheten i Stockholm, men åker gärna till bland annat Gotland när hon har några dagar ledigt. Eller till Island.

Familjen är stor med föräldrar, fem helsyskon, ett halvsyskon och ett ”låtsassyskon”. Sedan har hon en hund av rasen jack russell som heter Lilleman.

– När mina föräldrar skilde sig bodde jag bara hos mamma. Sedan dog min biologiska pappa då jag bara var elva år. Mamma träffade en ny man och honom ser jag som min pappa i dag.
På frågan om hon har någon partner svarar hon: ”Inga kommentarer.” Tidigare har hon sagt att det inte spelar någon roll om hon blir kär i en kille eller tjej.

– För mig är alla hen. Det är människan, personen, jag blir kär i. Känns så skönt att kunna säga det. Jag är ju uppvuxen i ett muslimskt hem, där föräldrarna var liberala – men inte talade om homosexualitet. Som barn minns jag att jag ifrågasatte det. Hur kunde man prata om en gud som älskar allt, men ändå inte tycker om den och inte om den? Det var en enorm förvirring för mig. Jag tror att de allra friaste människorna är bisexuella.

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… passa tider?
– Det kan ibland vara helt uppåt väggarna, jag kommer ofta i gång med saker för sent. En fyra.

… montera ihop Ikeamöbler?
– Tycker att det är astråkigt, men eftersom jag är ganska strukturerad och har bra tålamod när det gäller sådant blir det ändå en sjua.

… laga mat?
– Bara en tvåa eller trea. Älskar mat, men tycker inte det är så kul att laga den. Därför äter jag hellre när andra har lagat.

… kunna stå emot en godisskål eller öppnad chipspåse?
– Jag tycker mycket om lösgodis och har svårt att stå emot när jag är trött. Men oftast har jag bra disciplin så jag säger väl en sexa.

… vara romantisk?
– Åh, det ska du väl inte fråga mig om egentligen! Men jag är nog väldigt bra på det, en nia eller kanske till och med 9,5. Gillar att överraska och göra det mysigt.

 

Fakta om Loreen:

Namn: Lorine Zineb Nora 
”Loreen” Talhaoui, 33 år.

Intressen: Personlig utveckling, 
kvantfysik, hajka och vara ute i naturen.

Bästa och sämsta egenskap: 
Väldigt seriös och allvarlig i allt jag ger mig in på.

Värsta fobin: Maskar och ormar.

Största lasten: Kaktusfrukter.

Tråkigaste hushållssysslan: Diska 
och laga mat.

Aktuell med: Deltar i fjärde 
deltävlingen av Melodifestivalen 
i Skellefteå den 25 februari med 
låten Statements – som hon skrivit 
tillsammans med Anton Hård af 
Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb.

Melodifestivalen2017

De tävlande i delfinal 4 lördagen den 25 februari: Wiktoria Johansson, Les Gordons, Loreen Talahoui, Sara Varga och Juha Mulari, Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia, Axel Schylström och Alice Svensson.

 

 

Läs mer: 

Axel Schylström var nära döden – nu tävlar han i Melodifestivalen

Så här har du aldrig sett Hasse Andersson tidigare

Baka en festlig semmeltårta

 

Text: Joakim Löwing

Foto: IBL, Janne Danielsson/SVT


Läs mer om:

Dela
(1)Annons


Annons

Laddar nästa sida…