Annons

Annons

Lindha bantade bort 70 kilo

Lindha har sedan gymnasiet bantat, brottats med ätstörningar och tröstätit. För tre år sedan visade vågen hela 140 kg. Sakta växte Lindhas självförakt till en beslutsamhet och målmedvetenhet som hjälpte henne att gå ner 70 kg. – Jag har aldrig någonsin mått så bra som jag gör i dag!

Dela
(19)

6
Visa bildspel

/
Lindha bantade bort halva sig
Lindha bantade 70 kg
...
Visa mer

Våren 2012 vägde Lindha Vikström 140 kg, hade för högt blodtryck, problem med sömnen och mådde över huvud taget inte alls bra i kroppen.

—140 kg var rätt mycket till mina 170 cm, säger hon med en sylvass sarkasm i rösten.

Annons

Arton månader senare vägde hon 70 kg.

—Jag håller fortfarande vikten och blodtrycket är bra utan mediciner, säger Lindha som lever tillsammans med sin man Magnus och två barn i jämtländska Brunflo.

Gilla Hemmets på Facebook

—Och vigselringen sitter åter där den ska. Under femton år kunde jag inte ens trä den på fingret, konstaterar hon med ett leende.

Det är inte bara hälsan som blivit bättre av viktnedgången. Lindhas självkänsla är numera på topp!

Borta är den ängsliga och tillbakadragna Lindha. Hon som bara ville dra ett gammalt täcke över huvudet och gömma sig. Hon som tröstade sig med läsk och pizza när allt kändes hopplöst.

Lindha vet det mesta om att välja bort sina egna behov och när hon vägde som mest hade hon helt enkelt tappat bort sig själv.

—Hur lätt är det att få ihop hela livspusslet när man jobbar och det är hämtning och lämning på dagis och skola? Det ska lagas middagar och skjutsas på aktiviteter och det är läxläsning, och mitt upp i allt ska man hinna med sig själv! Det klarade inte jag och gick upp i vikt, säger hon.

Som ung var Lindha normalviktig, men när hon gick på gymnasiet började hon att jojobanta. Hon tyckte att hon var tjock och lät bli att äta i dagar för att sedan vräka i sig så mycket hon kunde.

—Och så stoppade jag fingrarna i halsen och kräktes upp alltihop för att börja på ny kula igen. Det var som en rundgång och jag förlorade kontrollen.

Några år senare vägde hon 104 kg och gick med i Viktväktarna.

—Jag gick faktiskt ner 50 kg, men jag drog samtidigt på mig en allvarlig ätstörning, lämnade metoden och gick såklart upp i vikt igen.

Gjorde ont i henne

Hon har gjort många misslyckade bantningsförsök under åren. Det som fick henne att försöka att gå ner i vikt ytterligare en gång var att hon insåg hur dåligt hon mådde – både fysiskt och psykiskt.

—Jag började se verkligheten som den såg ut, att jag var så tjock att jag inte skulle kunna skydda barnen i alla lägen, att alla andra sprang mycket fortare än jag, att om jag ramlade omkull i en snödriva så låg jag där utan att kunna ta mig upp.

Lindha tror inte att flygvärdinnan på resan till hennes bror i München brydde sig särskilt mycket när säkerhetsbältet på flygstolen inte gick runt henne utan förlängning. Men det gjorde Lindha själv. Det gjorde ont i henne när hon var tvungen att sitta på två stolar för att få plats med sin stjärt.

Hon tror inte att hennes bror älskade henne mindre för att hon inte fick plats i fåtöljen och att han i stället måste hämta in en armstödslös trädgårdsstol. Men det var förnedrande.

Hon tror inte heller att arbetskamraterna på Östersunds sjukhus tyckte att hon gjorde en dålig insats i laget.

—Jag har alltid trivts med mitt arbete. Trots att svetten rann i floder längs kroppen vid varje ansträngning så var det nog mest jag som led här, säger Lindha och drar på munnen vid minnet av hur hon under praktiken på sjukhuset fått förlänga linningen på arbetsbyxorna med ett resårband, eftersom det varit omöjligt att knäppa dem.

Som en försvarsmekanism hade hon blivit bra på att driva med sig själv.

—Det var ju avgjort bättre att få vännerna på en fest att skratta åt någon av mina tokroligheter än att misstänka att de tisslade och tasslade bakom min rygg. För man blir väldigt misstänksam mot allt och alla när man är så tjock och otymplig som jag var.

Hon lärde sig bagatellisera de problem som hennes vikt orsakade. Och därmed förminska sig själv.

—För hur skulle jag annars stå ut?! Mitt självförakt sprängde alla gränser utan att jag märkte det, säger hon och skakar på huvudet.

Hon är förundrad men tacksam över att familjelivet höll för påfrestningarna.

—Att vår kärlek är så stark är min lycka, säger hon stilla.

Ville förändra sig

Någonstans började skalet hon byggt upp att rämna. Så här eländigt borde väl ingen människa behöva ha det, inte ens jag, tänkte hon.

—Jag var som en sammanpressad klump självförakt som plötsligt exploderade i ett rop på förändring. Jo, så skulle man nog kunna beskriva det.

En vårdag 2012 träffade hon en av sina arbetskamrater som plötsligt hade gått ner tio kilo.

—Bara så där rakt uppochner! Jag var tvungen att fråga vad hon hade gjort.

”Jag har börjat äta LCHF”, sa hon.

”Vad är det då”, frågade jag.

”Ja, man får äta jättemycket ägg och feta såser och så behöver man inte väga maten”, svarade arbetskamraten.

—Jag som älskar feta såser! Ett bättre svar kunde jag bara inte få. Och där började min viktresa, säger Lindha.

För Lindha var det två saker som gav stora resultat: att utesluta allt socker i kosten och att motionera.

Det låter enkelt, men det var en process som gick i etapper. Från första stund var arbetet med att gå ner i vikt präglat av hårt slit och stor envishet. Hennes första mål var att väga tvåsiffrigt och det målet nådde hon i december 2012. Då vägde hon för första gången på 15 år under 100 kg.

Nu har hon vant sig vid sin nya kost och är nöjd med att äta mycket fett och lite kolhydrater. Någon sällsynt gång kan hon tillåta sig en pizzabit som belöning, men då som en planerad belöning, inte som tröst, understryker hon.

Sparar gamla storlekar

Redan efter 30 kilos minskning började hon oroa sig för vad som skulle hända med huden. Men det blev aldrig några stora förändringar.

—Jag är ju ingen ungdom och huden uppför sig därefter, men den hänger i alla fall inte. Min personlige tränare Jonas Brandt här i Östersund har hjälpt mig jättemycket med de viktiga motionspassen, säger Lindha och tror att dessa i kombination med kosten bidragit till att huden haft lättare att dra ihop sig.

Att hon på så kort tid lyckats halvera sin vikt har väckt uppmärksamhet från omgivningen. Lindha tar emot det nya intresset med öppna armar.

—Det är faktiskt riktigt roligt att bli sedd i helfigur, säger hon och berättar att hon njuter inom sig när någon öppnar dörren för henne med en blick som säger ”Hallå där snygging”.

Glädje över den nya kroppen syns i garderoben som är en fröjd för ögat, stor både till yta och till omfång.

—Jag har sparat alla storlekar från förr och får rena glädjenojan varje gång jag vid sidan om allt det jättestora nu hänger in mina nuvarande 38:or, säger hon med jubel i rösten och visar upp en nyinköpt och mycket läcker Filippa K-klänning.

Lindhas viktresa har förändrat både hennes garderob och hela hennes liv. Ingenting är sig riktigt likt längre.

—Min älskade familj har faktiskt fått en helt ny medlem, säger hon och ler med hela ansiktet. Jag har aldrig någonsin mått så bra som jag gör i dag.

När hennes man Magnus pratar om sin Lindha sprider sig ett stort och varmt leende över hans ansikte. De har, alltsedan förälskelsen slog till då Lindha var 19 och Magnus 23, haft en toppenrelation som hållit i alla väder.

—Jag är jäkligt stolt över vad Lindha har åstadkommit, extremt målmedveten som hon är. Hon har alltid varit den finast tänkbara för mig. Och nu är hon dessutom snyggare än någonsin, säger Magnus.

En riktig bonus

Han var van vid Lindhas misslyckade bantningsförsök, men när han såg hur snabbt kilona rasade av henne den här gången blev han nyfiken. Själv bar han också på en rejäl övervikt, men det hade aldrig bekymrat honom.

—Vågen visade på cirka 135 kilo. Men jag hade inte hunnit få några nämnvärda kroppsliga besvär, och hade egentligen inte funderat på att banta bort mina extra kilon, säger han.

Han började äta samma kost som Lindha och har nu gått ner 47 kg. Han känner också av hälsoeffekterna av att väga mindre.

—Det kan man ju kalla för en riktig bonus, säger Lindha glatt.

Lindha har också inspirerat andra genom sin blogg, www.halvalindha.se. På nolltid fick hon ett par tusen dagliga läsare, och hon har blivit en flitigt anlitad föredragshållare.

Hon konstaterar att det finns ett enormt sug efter hjälp till att gå ner i vikt, men hon vill inte vara någon hälsoprofet som talar om för folk hur de ska leva.

—Jag vill bara berätta om min egen viktresa, säger hon men erkänner samtidigt att hon blir lycklig när hon hör om andra som följer hennes exempel.

Lindha har på sin blogg lagt upp många bilder från sin överviktiga tid jämsides med nytagna bilder av sin slanka kropp.

—Jag har ett behov av att berätta om skillnaden mellan då och nu. Det här är min resa, min hälsoresa. Så här ser den ut. Jag vill inte ta avstånd från någon del av den. Det finns inga förskönande omskrivningar i min värld längre.

—Jag vill visa upp mig som ett exempel på att man kan om man verkligen bestämmer sig. Och det finns hjälp att få, avslutar hon.

 

Lindhas inspirerande blogg hittar du här!

 

Läs mer:

Trött och överviktig? Du kan lida av hypotyreos

Maria gick ner 30 kilo!

Mor och dotter hjälptes åt för att gå ner i vikt

 

Av Lena Wikström  Foto: Petra Berggren, privat


Läs mer om:

Dela
(19)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…