Annons

Annons

Linda förmedlar hjälp till barnfamiljer i akut ekonomisk kris

Dela
(6)

Linda Hellquist har i många år engagerat sig ideellt för att hjälpa behövande. Men gensvaret har aldrig varit så stort som när hon för några månader sedan startade hjälpsidan Matkassen på Facebook. Där får villiga givare snabbt kontakt med föräldrar som är i akut behov av mat och kläder till sina barn.

Annons

Idén till Matkassen växte fram efter att Linda Hellquist gjort ett inlägg på en sida på nätet som annonserar ut gratissaker, där hon skrev att hon ville ge bort en kasse fredagsmys till en barnfamilj. Gensvaret blev enormt och hon insåg att det finns mängder av människor som liksom hon vill dela med sig till andra som inte själv har. Men att sidan skulle bli så populär hade hon aldrig kunnat drömma om.
– Allting har gått väldigt fort! säger Linda i Vänersborg som i dag tillsammans med 15 andra arbetar ideellt med Matkassen.
De som söker hjälp är ofta ensamstående mammor, och många har en problematik med arbetslöshet eller sjukdom. Men lika ofta har de som söker hjälp hos Matkassen heltidsjobb med lön, bolån och villa.
– Många har varken ekonomisk buffert, nätverk eller släkt omkring sig. Då kan en plötslig oförutsedd utgift få allt att stjälpa, säger Linda.
Gruppen har från början haft en strikt policy att aldrig hantera eller ge pengar. De hjälper till med akuta insatser och ska inte ses som ett alternativ till försörjningsstöd. De så kallade givarna kan ta kontakt för att snabbt skänka mat, presentkort och förnödenheter. Hjälpen når ofta fram inom en dag. Det tar ofta bara några minuter att få tillräckligt många givare för ett ärende.
– Det finns en otrolig vilja att dela med sig. En del givare kan bli väldigt besvikna för att de inte hinner hjälpa till innan ärendet är löst. Att så många vill dela med sig till andra, helt okända medmänniskor, det är helt enormt, säger Linda.
Mätta på gratisbananer
Hjälpsidan är till för barnen och även om varje ärende kontrolleras noga uppmanas ingen att berätta i detalj varför deras situation ser ut som den gör. En del får avslag, man kan ha lämnat osanna uppgifter eller har sökt för samma sak i andra hjälpgrupper på nätet.
– Vi kan lösa akuta problem snabbt, men vi hinner inte hjälpa alla. Men när ett barn inte har mat spelar det ingen roll om det är på grund av en förälders missbruk eller om det handlar om något föräldrarna inte kunnat råda över, förklarar Linda.
Linda har under arbetet med Matkassen kommit i kontakt med tusentals föräldrar i desperat behov av hjälp. Exemplen är många på föräldrar som tar med sig barnen till affären och låter dem äta sig mätta på gratisbananer för att de inte kan köpa mat.
– Visst kan jag bli väldigt illa berörd av att komma i kontakt med människor som har det svårt. Men hopplöshetskänslan försvinner när jag möter den oerhörda glädjen när vi faktiskt kan hjälpa, säger Linda.
Hon lägger i snitt tolv timmar om dagen på Matkassen, tid hon hittar när de egna barnen, 2-åriga Billy och 3-åriga Joleen, är på förskolan eller sover. Linda jobbar i vanliga fall som konsult inom tjänstemannasektorn, men har just nu inga uppdrag. Arbetet med Matkassen är helt ideellt, men inom en snar framtid räknar Linda med att Matkassen blir en välgörenhetsorganisation som drivs med hjälp av sponsorer.
– Nu när Matkassen vuxit så mycket är det mitt ansvar att se till att det blir hållbart. Men det har varit värt varenda sekund, säger Linda.

Gilla Hemmets på Facebook

 

matkassen2

Petra och Dragan fick hjälp av Matkassen!

Maten och pengarna var slut och det skulle dröja veckor tills familjen skulle ha råd att äta sig mätta igen. Tvåbarnsmamman Petra var desperat och som en sista utväg tog hon kontakt med Matkassen. Vad som sedan hände hade hon aldrig kunnat föreställa sig…

Petra har bara lösryckta minnen från dagen då hon bestämde sig för att kontakta Matkassen. Det fanns inte en krona kvar att köpa mat för och hon var så psykiskt utmattad att hon inte längre kunde tänka klart.
– Vi hade frukost kvar till barnen, det var allt. Jag kände mig helt maktlös, säger Petra med låg röst.
Familjen hade haft det tufft under flera år, men nu var situationen desperat. Sjukdomar, skyhöga medicinräkningar och arbetslöshet hade kört såväl ork som ekonomi i botten. Petras sambo Dragan hade förlorat sitt jobb och måste betala underhåll varje månad till en son i sitt tidigare hemland. Petra hade efter långvarig sjukdom beviljats sjukersättning.
De hade tvingats låna pengar av vänner för att betala räkningar, vilket i sin tur gjort att de gång på gång fått nej från kommunens försörjningsstöd. När de väl fick hjälp genom kommunen täckte ersättningen bara en del av utgifterna. Dessutom kämpar familjen för att få hjälp med äldste sonen som är under utredning för misstänkt adhd och utsätts för mobbning i skolan.
Sista månaden hade varit extra svår då Petra tvingats genomgå en dyr och omfattande käkoperation som hon fått bekosta själv. Nu hade de sålt allt de ägde för att kunna beta av sjukhusräkningar och skulder.
– Du når en gräns då du inte längre kan fråga dina vänner om lån. Och när inte barnen kan äta sig mätta känner du dig helt oduglig som förälder. För första gången slog tanken mig att jag skulle kunna ta mitt liv om jag inte hittade någon lösning. Jag var så desperat just då att jag inte tänkte klart, säger Petra med gråt i rösten.
Det sista halmstrået
I det läget kom hon att tänka på något som hon hört talas om, en nystartad sida på Facebook som kallades Matkassen. Den fungerade som en länk mellan frivilliga och barnfamiljer i nöd.
– Jag var tvungen att testa, det var det sista halmstrået, säger Petra som hade svårt att formulera sig när hon skrev till Matkassens grundare Linda Hellquist den kvällen.
Men efter en lång mejlkonversation stod det klart att Petra och hennes familj skulle få hjälp. Linda förklarade att hon skulle lägga ut en förfrågan där hon beskrev Petras fall så att de givare som kände sig manade kunde bidra med mat och vinterkläder. Givarna brukade vara väldigt snabba, förklarade Linda.
– Det var bara skönt att få prata med någon just då. Men jag hade inga förväntningar, det enda jag önskade var att mina barn skulle få äta sig mätta.
Nästa morgon började det ringa oavbrutet i Petras telefon. Helt okända människor hörde av sig och erbjöd hjälp med allt från gratis kuratorshjälp till mat och kläder åt barnen.
– En kvinna ringde från en annan stad och berättade att hon var på väg till oss med mat. När hon kom och vi fick ta emot fyra fullmatade papperskassar började jag inse vidden av det hela. Jag var som i chock, berättar Petra.
Det var en otrolig känsla att kunna ta emot mat och basvaror som skulle hålla familjen mätta i ett par veckor.
– Jag kunde aldrig föreställa mig att det finns folk som är beredda att ställa upp så för sina medmänniskor, utan att vi ens känner varandra. Min son var helt till sig, och han sa: ”Mamma, du ser, det finns snälla människor!” säger Petra.
Familjen kunde hämta ut ett antal stora paket på posten, fyllda med allt från skor, strumpor och byxor till barnen, och till och med ett presentkort på biobiljetter – en lyx som familjen aldrig tidigare kunnat unna sig.
– Min son skrek och hoppade av glädje när han förstod att vi skulle kunna gå på bio. Det var helt obeskrivligt att se hans glädje!
Upplevelsen var överväldigande, dagen innan hade Petra befunnit sig på desperationens rand, nu möttes deras familj plötsligt en våg av mänsklig värme.
– Det här gav mig hoppet och tron på andra människor tillbaka. Och framförallt fick det mina barn att tro på tillvaron igen, säger Petra, som i dag känner djup tacksamhet över den hjälp hon fått genom Linda Hellquist och Matkassen.
– Hon har skapat något enormt, inte bara för oss utan för alla de andra hundratals familjer hon hjälpt. Som förälder är det fruktansvärt att inte kunna ge sina barn det de behöver, säger Petra.
Efter kontakten med Matkassen har Petra börjat se lite ljusare på tillvaron, även om det kommer att ta några månader för familjen att komma på fötter igen. De har fortfarande en del skulder att betala av, men inom ett halvår tror Petra att deras situation är lite bättre. Då hoppas hon också att de fått hjälp och kanske möjlighet till assistans med sonen, som just nu mår väldigt dåligt.
– Ljusningen kan vi bara hoppas på. Men bara känslan av att det finns de som är beredda att hjälpa helt okända medmänniskor i nöd, det är obeskrivligt stort. Och när vi får det lite bättre igen ska vi helt klart hjälpa andra på samma sätt, säger Petra.

*Petra och Dragan heter egentligen något annat.

Växer rekordsnabbt
Sedan starten för fyra månader sedan har Linda Hellquists initiativ Matkassen hjälpt omkring 900 barnfamiljer att få mat på bordet. Facebooksidan har vuxit rekordsnabbt och när detta skrivs stöttar drygt 40 000 personer runtom i Sverige sidan, varav 10 000 är givare. Matkassen startade som ett ideellt initiativ och hanterar inte kontanter. Den som vill bli givare eller behöver akuthjälp kan anmäla sig till: [email protected]

Här hittar hittar du Matkassen på Facebook.

matkassen3

 

Av Johanna G Jimenez
Foto Leif Boström, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…