Annons

Annons

Lina skyddar djur vid filminspelningar!

Hon har tränat grizzlybjörnar, vargar och rovfåglar i kända Hollywoodfilmer och skridit fram på röda mattan med ett lejon. Djurskyddsexperten Lina Söderqvist har världen som arbetsfält och jobbar med de största filmstjärnorna. Men för henne är djurens bästa under inspelningarna alltid det viktigaste. – Har man en dålig dag är det bättre att avstå från att träna djuret. Annars kan det bli farligt.

Dela
(46)

9
Visa bildspel

/
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
Lina skyddar djur vid filminspelningar
...
Visa mer

 

Ett av Linas första jobb var på krokodiljägaren Steve Irwins zoo i Australien, ett annat som vildmarksguide bland grizzlybjörnar i Alaska. Hennes liv hade kanske tagit en annan riktning om hon inte, som omväxling, tagit det där jobbet på Kolmården. Hon träffade en amerikan på besök i Sverige – och blev kär.

Annons

När de 2007 flyttade till kändismetropolen Los Angeles hade Lina från Norrtälje varken körkort eller arbetstillstånd. Hon började jobba ideellt med rehabilitering av hästar och vilda djur. Så småningom startade hon eget företag och erbjöd invånarna i hemkvarteren hundpromenader och hundträning. Snart gick ryktet om den duktiga, svenska tjejen och hon fick massor av kunder, däribland skådespelerskan Zoë Saldaña, som synts i filmen Avatar.

Gilla Hemmets på Facebook

—Amerikaner jobbar ofta långa dagar och har inte så mycket tid för sina husdjur. Men de bryr sig om dem och jag upplevde att de verkligen lyssnade på mina råd. Zoë hade en svårhanterlig hund och jag lärde henne hur hon skulle agera i olika situationer. Efter ett tag gick det bättre. Vi blev goda vänner, säger Lina.

En morgon 2008 fick Lina ett överraskande samtal från American Humane Association (AHA), den enda organisationen i världen som har laglig rätt att bevaka filminspelningar där djur medverkar. De hade hört talas om Lina och undrade om hon ville börja arbeta för dem. Hon skulle först få utbildning och jobba som lärling.

—Jag trodde inte att det var sant och blev förstås både glad och smickrad, säger Lina, vars arbetsuppgift blev att säkerställa att djuren hade det bra under filminspelningar och inte utsattes för risker. Ansvaret är gigantiskt och innefattar alltifrån insekter till hästar, kor, hundar, fåglar och rovdjur.

—Det handlar om att jag måste veta hur djuren reagerar på ljud och ljus, om de är skotträdda, att de är miljötränade för det jobb de ska utföra, att de är rätt tränade och att deras tränare har alla nödvändiga licenser, säger Lina.

Dessutom måste allt dokumenteras. Exempelvis om filmfåglar ska synas i en rökig miljö måste det lösas så att de inte mår dåligt eller skadas. Om en film blivit godkänd enligt AHA:s regelverk får den tillåtelse att använda symbolen ”No animals were harmed” i eftertexterna (inga djur skadades under inspelningen). Den senaste inspelningen hon var med på var The monuments men från 2014 med bland andra George Clooney, Matt Damon, Bill Murray och Cate Blanchett.

Tanken svindlar. Lina har inte bara träffat dessa tre filmstjärnor, utan många fler av de allra största: Angelina Jolie, Jack Black, John Goodman, Tobey Maguire och Courteney Cox…

—Men mina främsta filmidoler är alla de djurtränare jag möter i mitt jobb, säger Lina och skrattar.

—Det är svårt att få djur att agera på avstånd, som ju ofta är nödvändigt på en inspelning. Det ligger många timmars arbete bakom att få en galopperande häst i flock att stanna, titta in i kameran och stegra sig. Tränarna jobbar mycket med handtecken och det är fantastiskt att se dem in action.

Mycket kan gå fel under en filminspelning. Det känns ofta rörigt och det är många personer inblandade. Men alla är proffs, inte minst skådespelarna.

—Jag har aldrig upplevt några divalater. Alla är ödmjuka, vänliga och måna om att göra ett bra jobb. Och de är ofta minst lika intresserade och imponerade av det jag gör, som jag av dem. Jag tänker inte på dem som filmstjärnor. Vi gör alla ett jobb och alla är lika viktiga för slutresultatet, säger Lina, som minns ett speciellt tillfälle då hon inte ens märkte att hon stod och pratade med en känd skådis.

Vid en påskfest hos Universal Studios skred Lina fram på röda mattan i sällskap med lejonet Romeo, som hon hade tränat inför filmen Year One.

—En äldre man kom fram till mig. Vi pratade i säkert en timme och han var jättetrevlig och mycket intresserad av mitt jobb. Efteråt frågade en kompis om jag hade bett om en autograf. Jag fattade inte vad hon menade. Varför skulle jag be om en autograf? Då berättade hon att jag hade stått och pratat med Bruce Willis! Inte tänkte jag på att det var han. Han såg så annorlunda ut i verkligheten, helt vanlig…

En utmärkt rovdjurstränare

Lejonpromenaden på röda mattan var kulmen på flera års intensiv träning med Romeo. Tre år tidigare hade Lina träffat en man med en apa på axeln. Hon var mer intresserad av apan än av mannen – tills hon fick veta att han var en av USA:s äldsta rovdjurstränare, välkänd och respekterad i filmbranschen. Han bjöd in Lina till sin ranch, tog henne på en promenad runt ägorna tillsammans med en tiger och frågade sedan om hon ville jobba med honom. För honom räckte det att se hur Lina interagerade med det vilda kattdjuret för att förstå att hon skulle bli en utmärkt rovdjurstränare.

Lina tog ledigt från jobbet på AHA för att börja träna rovdjur på heltid.

—Mest vargar och lejon, men även grizzlybjörnar, tigrar, apor, åsnor och rovfåglar. Lejonet Romeo träffade jag första gången när han var några månader gammal och tillbringade sedan i stort sett all vaken tid med honom i hägnet. Jag matade honom, umgicks med honom, städade hägnet. När man jobbar med vilda djur måste man vara hundra procent närvarande och man måste gå på sin magkänsla.

Relationen bygger på tillit, respekt och tydlighet.

—Allt är på djurens villkor, inte dina. Har man en dålig dag är det bättre att avstå från att träna djuret. Det kan lätt bli fel, vilket kan innebära fara. Och att skrämma och hota är det värsta man kan göra. Ett rovdjur som känner sig rädd blir farligt.

Någon allvarlig incident har Lina dock aldrig råkat ut för. När det sker handlar det alltid om att balansen har rubbats, att tränaren har gjort en miss i bedömningen, menar hon.

—Man måste alltid komma ihåg att ett lejon, även om det är fött i fångenskap, aldrig blir tamt. Det är ett vilt djur med extrema förmågor. Men visst hade jag och Romeo ett speciellt band och en ordlös kommunikation. Vi kunde läsa av varandra och han kom ihåg mig även när jag varit borta ett tag, säger Lina och berättar om chocken när hon fick beskedet att hennes älskade pappa hade omkommit i en olycka. Hon lämnade ranchen i all hast och blev kvar i Sverige i ett helt år, innan hon kände att hon måste åka tillbaka till USA igen.

—Mitt hjärta fanns kvar hos djuren. När jag närmade mig ranchen kunde jag höra Romeo ropa på mig och vargarna ylade. De visste att jag var där, hade väntat på mig och välkomnade mig tillbaka. När jag gick in till Romeo sprang han fram och borrade in sitt huvud i min mage, säger Lina med ett leende.

Inkallad med kort varsel

Efter tre år på ranchen valde Lina att återuppta arbetet som djurskyddsexpert vid filminspelningar.

—Jag kände att jag aktivt ville bidra till att skydda djur. Jag saknade mina kollegor och organisationen. 2010 blev jag deras första och enda Europarepresentant, berättar Lina.

2009 tog hon beslutet att flytta hem till Sverige igen, även om hon till en början ofta reste till USA. Hon blev djuransvarig på Färsna 4H-gård i Norrtälje, fick barn och jobbar dessutom ideellt för Stockholms Vildfågel Rehab.

Parallellt med arbetet på gården fortsätter hon som Europarepresentant för AHA och reser vid behov till olika inspelningar för att säkerställa att djuren har det bra. I somras jobbade hon på en filminspelning i Botswana.

—Jag har världens roligaste jobb och känner mig privilegierad som kan växla mellan livet på gården och internationella filminspelningar. Jag kan på kort varsel bli kallad till en inspelning på en dag eller en vecka. Ibland blir det ändringar i schemat och jag blir kvar längre än planerat. Som djurens representant i filmbranschen måste man vara superflexibel. Allt är föränderligt och nya situationer uppstår hela tiden, så man blir aldrig fullärd. Men det är bara kul! Som tur är har jag min mamma här hemma som kan passa min dotter. Annars skulle det inte fungera, säger Lina och hastar bort mot hagen där frieserhästen Jaenske står och stampar otåligt i väntan på sin ägarinna.

Trots ett hittills makalöst, innehållsrikt liv har Lina fortfarande en dröm.

—Att jobba som ridande skogvaktare och skydda de vilda djuren tillsammans med Jaenske!

 


Läs mer om:

Dela
(46)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…