Annons

Annons

Lilla Lii led av ett allvarligt hjärtfel – fick ett nytt hjärta

När Lii drabbades av RT-virus märkte läkarna att hennes hjärta inte slog som det skulle. Hon skulle behöva en hjärttransplantation för att överleva. ”Hur tackar man någon som donerat sitt barns hjärta”, säger Liis mamma Sara i ”Sofias änglar” i Kanal5.

Dela
(110)

Lilla Lii fördes akut till sjukhus. Då upptäckte läkarna ett allvarligt hjärtfel. Bild: Kanal5

Lii var bara 6 månader gammal när hon, mamma Sara och storasyster Juni blev förkylda. Mamman och systern repade sig men Lii blev bara sämre. Till slut fick hon flygas med helikopter till sjukhuset i Göteborg. Det visade sig att Lii drabbats av RT-virus och läkarna upptäckte att hennes hjärta inte slog som det skulle.

Annons

Hon skulle behöva en transplantation för att överleva.

– Det var helt surrealistiskt. Från att ha varit en frisk liten flicka så låg hon plötsligt där på sjukhuset med slangar i kroppen, berättar Liis pappa Oscar i ”Sofias änglar”.

Sara berättar i ”Sofias änglar”om känslan när läkarna berättade att dottern led av ett allvarligt hjärtfel. Bild: Kanal5

Sara berättar i ”Sofias änglar”om känslan när läkarna berättade att dottern led av ett allvarligt hjärtfel. Bild: Kanal5

”Det var inte bara Liis liv som räddades”

De unga föräldrarna som precis köpt ett gemensamt hem i Örby, strax utanför Kinna, och var i färd med att skicka ut inbjudningar till sitt bröllop fick anpassa sig till en helt ny verklighet. En verklighet som handlade om en andlös väntan på en donator till Lii.

I väntan på en passande donator hölls Lii vid liv med hjälp av ett så kallat ”Berlinhjärta”. Ett sorts konstgjort hjärta som håller igång cirkulationen döpt efter staden där det uppfanns.

I ”Sofias änglar” beskriver föräldrarna oron de känner när de väntar på beskedet och glädjen när de får veta att det finns ett donerat hjärta till henne.

– Vi har tänkt mycket på familjen som donerat sitt barns hjärta och tacksamheten vi känner, säger Sara i programmet.

– Det var inte bara Liis liv som räddades, det var hela vår familj.

Är väldigt infektionskänslig

Operationen lyckades och Lii fick ett nytt hjärta. Men den lilla flickan drabbades också av en stroke som förlamade kroppens vänstra sida. Lii är väldigt infektionskänslig och kan inte utsättas för vilka miljöer som helst.

Sjukdomsbilden är en del av familjens vardag. Lii behöver mycket omsorg och rehabilitering och storasyster har vant sig vid att komma i andra hand.

Juni tar också ansvar och vill hjälpa till, enligt Sara.

Innan sjukdomen slog till hade de stora planer för huset. Barnen skulle få utrymme att leka av sig på och det fanns massor att göra.

Men renoveringen av huset fick läggas på is av naturliga skäl. En byggarbetsplats är ingen lämplig miljö för ett infektionskänsligt barn. Dessutom har de haft annat att tänka på.

Sara och Oscar med barnen Juni och Lii. Husdrömmarna fick stå på vänt när läkarna berättade att Lii skulle behöva en hjärttransplantation. Bild: Kanal5

Sara och Oscar med barnen Juni och Lii. Husdrömmarna fick stå på vänt när läkarna berättade att Lii skulle behöva en hjärttransplantation. Bild: Kanal5

”En otrolig nystart”

Det är där programledarna Sofia Wistam, Jonnie Krigström och Mattias Särnholm i ”Sofias änglar” kommer in i bilden efter att Oscars farmor och farfar skrivit till ”Sofias änglar” och berättat om familjens situation.

När hantverkarna drar in får familjen avlastning och hjälp på flera plan.

Och insatsen har varit värdefull.

– Vi behövde det här för att kunna leva fullt ut i huset. Vi som familj behövde en ny, positiv start. Det här är en otrolig nystart på alla plan, säger Sara till Expressen.

Renovering har fått ligga nere efter att lilla dottern Lii blivit sjuk. Nu har familjen fått hjälp av "Sofias änglar" att bli klara. Bild: kanal5

Renovering har fått ligga nere efter att lilla dottern Lii blivit sjuk. Nu har familjen fått hjälp att bli klara. Bild: Kanal5

Sänds  23 april 20:00 i Kanal 5.

Läs mer:

Läkarna trodde inte på Janina: Till slut vägde jag 36 kilo och hjärtat stannade

janina1


Läs mer om:

Dela
(110)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…