Annons

Annons

Lill Lindfors, 73, har inga planer på pension!

Dela
(0)

Lill Lindfors 11

På lördag drar årets upplaga av succéprogrammet Så mycket bättre igång. En av deltagarna är Lill Lindfors som tar sig an alla musikaliska uttryck med samma glädje och nyfikenhet. Som vanligt är det inspelat under en sommarvecka på Gotland.

Annons

– Det var otroligt roligt och intensivt att vara med. Vi jobbade nästan dygnet runt och kameran var med hela tiden. Det blev bara korta privata stunder och det fanns ingen tid att shoppa i Visby, säger Lill i Hemmets Veckotidning nr 44 .
Hon har firat 50 år som artist, har haft en lång och framgångsrik karriär och många älskar hennes sånger Musik ska byggas utav glädje, En man i byrån, Du är den ende och En sån karl – som vi nu troligen får höra i tolkningar av de andra artisterna.
– Någon var överraskande, någon var rolig, någon intressant och ja, någon förväntad, säger Lill som inte vill avslöja för mycket i förväg.
Programmet innebar nya musikaliska möten för Lill som tidigare inte sysslat med rap och rock, men ändå gjort många olika saker genom åren.
– Det är väl det som har varit roligast, att jag har haft möjligheten att göra allt från att uppträda med en ensam gitarr till symfoniorkestrar. Jag har sjungit allt från tonsatt poesi till jazz, säger Lill som också spelat revy, teater och musikal, filmat och varit programledare.
– Man kan inte bara sjunga Du är den ende i 50 år, tillägger hon med ett leende.
Lill växte upp i ett musikaliskt hem, de första åtta åren i Helsingfors och sedan i Stockholm, pappa spelade luta och sjöng och mamma spelade piano och själv sjöng Lill tidigt. Musiken har alltid tagit en stor plats i hennes liv och hon njuter fortfarande av att sjunga, några planer på att pensionera sig har hon inte.
– Nej, det är så roligt och vitaliserande att få hålla på med musik. Musik har ju en väldig kraft, den kan vara glädjande, tröstande, energihöjande, lugnande och läkande. Den kan gå förbi intellektet och bara tala till känslorna.

Dottern Petronella och dotterdottern Tindra, 9 år, har också en stor och viktig plats i Lills liv.
– Vi spelar spel, ritar och leker kurragömma. Då är det bara hon och jag.
Och att mormor är en känd artist är inte särskilt viktigt för Tindra, säger Lill, och återberättar följande konversation med barnbarnet:
– Mormor, känner du några kändisar?
– Ja, några stycken…
– Men mormor, du är väl också kändis?
– Ja.
– Men vad har du gjort egentligen?
Det krävde förstås ett lite längre svar, men hittills får Tindra nöja sig med att mormor är med i Så mycket bättre och har träffat Agnes – och till och med har bild på dem två tillsammans! Till Tindras stora glädje.
Lill kombinerar ett hektiskt artistschema med det lugnare livet på landet på Öland där hon och maken Anders Byström har en gård.
– Vi går långpromenader i skogen med vår hund Winja, en flatcoated retriever. Hon är en riktigt pusshund som väcker mig med en puss på morgnarna, eller snarare slickar mig i hela ansiktet. Hennes stora glädje är så bejakande.
Hösten är en härlig tid på Öland:
– Jag gillar lugnet och klara, krispiga dagar då det frasar i marken när man går. Det är mysigt att tända en brasa. Min man är duktig på köttgrytor, det är höstmat för mig. En gryta som har stått på i timmar så att köttet blivit riktigt mört, som oxbringa som är så gott.
Även på lediga stunder lyssnar Lill mycket på musik och väljer efter humöret.
– Jag är allätare och lyssnar på allt från klassiskt till jazz. Spotify tycker jag är fenomenalt. Men jag lyssnar inte på musik alltid, ibland behöver jag ha det tyst.

Så mycket bättre 2013
Årets gäng, fr v Agnes Carlsson, Bo Sundström, Lill Lindfors, Ken Ring, Ebbot Lundberg, Ulf Dageby och Titiyo.Lill Lindfors

Lill Lindfors
Familj: Maken Anders Byström. Dottern Petronella och dotterdottern Tindra. Bonusbarn och bonusbarnbarn.
Bor: Gård på Öland och lägenhet i Stockholm. Sommarstuga på Åland.
Favorit bland de egna sångerna: Tillsammans är ett sätt att finnas till – det är berättelser som berör.
Vill sjunga duett med: Martin Stenmarck. Han är en så go person, jättegullig. Det gäller bara att hitta rätt låt.
Reser: Senast till New York. Jag gillar energin där och så köper jag skor på Tall Size Shoes. Jag har 42 och har svårt att hitta snygga skor med höga klackar, men där finns det upp till 46. Det är många transvestiter som handlar där.
På nattduksbordet: Patty Smiths självbiografi Just kids och Margareta Strömstedts senaste Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte.
Gör en ledig kväll: Jag gillar att gå på teater, konserter och bio, att bara slinka in utan att ha bokat i förväg. Det brukar alltid finnas en plats även om man kommer sent.

Missa inte! I tidningen kan du också läsa om Maria och Håkan Ahlsten som har pensionatet Grå Gåsen där tv-programmet spelas in!

Text: Anette Bülow

Foto: Theresia Köhlin, Linus Hallsénius/TV4

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…