Annons

Annons

Lider du av långvarig smärta?

Dela
(0)

– Jag blir aldrig helt fri från värken – men jag har lärt mig leva med den!

Det säger Susanna Kassai, 51 som i Hemmets Veckotidnings nr 11 berättar om hur hon fick kämpa länge för att få rätt vård sedan hon för nio år sedan drabbades av diskbråck i nacken.

Annons

Först efter nio månader med svåra smärtor fick hon komma till en neurokirurg som snabbt förstod vad som hänt. Ett år efter olyckan opererades hon.

– Jag förstår att det finns människor med smärta som inte orkar komma igen, inte orkar kämpa för  att få diagnos och rätt behandling.

När Susanna vaknade efter operationen ville hon först av allt ha sina egna kläder. Sedan väntade smärtrehabilitering i team med läkare, kurator och sjukgymnast.

– Att gå från superaktiv egenföretagare till att ligga där i andras kläder var svårt. Den miljön och människorna gjorde mig inte friskare. Jag mår bra av att få ha mitt läppstift och någon gång gå i högklackat – det är värt värken dagen efter.

Så småningom fick Susanna komma till smärtläkaren Michael Seipel, välkänd för Hemmets Veckotidnings läsare. Han lägger så kallade smärtblockader på Susanna, vilket hindrar smärtan för en tid och får musklerna att slappna av så att hon bland annat kan göra sin rehabiliteringsträning mer effektivt.

– Alldeles för många idag går med svår smärta när det finns bra hjälpmedel att få. Det finns studier som visar att smärtpatienter har lägre livskvalitet än cancerpatienter, säger Michael Seipel och fortsätter:

– Idag finns mediciner som hjälper mot många olika former av smärta. Ibland fungerar kombinationer av mediciner bäst och man får prova sig fram.

I vår Smärtspecial berättar vi om de fyra olika typerna av smärta, hur du bäst kan lindra smärtan själv och om olika nyheter inom smärtbehandling.

Foto: Annie Anderberg, Drago Prvulovic


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…