Annons

Annons

Leve november!

Dela
(0)

November! Jag har aldrig hört någon säga ”Jag längtar till november”. Har du? Snarare hör man en massa usch och fy och hu, så tråkigt. Kanske är det den månad vi gillar minst. En liten tröst kan vara att den åtminstone bara innehåller 30 dagar, men det är verkligen en liten tröst.

Annons

Hur ska man då förhålla sig till denna tråkiga månad? Hur ska man pigga upp den? Jag har ett recept: När det blir dags för lunch sätter jag mig i bilen och istället för att köra in mot centrum av stan till någon lunchrestaurang styr jag kosan mot Malmös ytterområden. Jag gör ett hastigt besök på en bensinmack. Dessa är ju numera lika mycket livsmedelsaffärer som mackar och jag plockar till mig en ciabatta med västkustsallad, det vill säga en macka med mycket tomat och spridda räkor i en obestämd majonnässörja. Inte nyttigt, men ganska gott. En liten läsk får också följa med ut i bilen och, om jag är på det humöret, ett litet marzipanbröd.

Sen kör jag några hundra meter tills jag kommer till en bro över en å. Där stannar jag, går ur bilen, sätter mig vid broräcket och tar fram kikaren, som jag tagit med hemifrån på morgonen eftersom den här lunchutflykten var planerad redan då.

Efter bara ett par tuggor på ciabattan händer det. Ett lysande blått streck svischar förbi under bron och den lilla fågeln sätter sig på en gren som hänger ut över vattnet. Där sitter den och spanar efter fisk och jag sitter på bron och spanar på fågeln som är en kungsfiskare, en av de vackraste fåglar vi har och konstigt nog en fågel som övervintrar här fast den ser ut att höra hemma i betydligt varmare trakter.

Kungsfiskaren tillbringar vintern vid den här bron. Varje år. Den kommer hit i november och stannar sen hela vintern. Leve november!

 

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…