Annons

Annons

Leve matsäcken!

Dela
(0)

Jag glömmer aldrig min kamrat Bertil. Han hade vändstekta ägg på sina mackor. Det spelade ingen roll hur tidigt vi gav oss iväg på morgonen för att studera fåglar, Bertils mamma gick upp före honom och gjorde i ordning matsäcken.

Annons

Jag var jätteavundsjuk. Ibland försökte jag byta till mig en av Bertils äggmackor mot en av mina med ost men oftast ville han ha dem själv. ”Du får två med ost mot en med ägg!”. Nej, Bertil gillade inte ost och det gjorde egentligen inte jag heller.

Men det var nu jag lärde mig matsäckens betydelse. Långt senare när jag hållit naturvandringar har jag varit noga med att i programmet skriva in ”Matsäck medtages!” Jag vågar påstå att det ökat antalet deltagare. När man vandrat runt en stund och pekat ut olika blommor och sällsynta humlor märker man hur gruppen blir lite trött. Det är då jag klämmer i med ”Nu tar vi en fika!”. Genast går stämningen i topp igen.

Som ledare blir jag ofta bjuden på något gott ur deltagarnas matsäckar. Det kan bli både rulltårta och hembakta kanelbullar. En gång reste jag med en större grupp en vecka till en grekisk ö för att studera floran. På morgonen efter frukosten gjorde alla i ordning ett litet lunchpaket. Jag minns inte varför men av någon anledning missade jag att göra lunchpaketet första dagen. Innan vi var hemma igen hade jag blivit bjuden på både fetaost, oliver, bröd och vin. Veckan fortsatte på samma vis.

Lika roligt var det inte med Günter som jag lärde känna under en semester i Österrike. Vi råkade springa på varandra och eftersom vi hade samma fågelintresse gjorde vi sällskap under dagarna. Allt var trevligt ända till klockan tolv. Då sa Günters mage ifrån. Den var van vid att äta prick tolv och det innebar att vi fick bryta upp från fågelmarkerna, var vi än befann oss och vilka sällsyntheter vi än spanat in, för att uppsöka en lunchrestaurang. Günter var en hedersman och en vanemänniska, men det var synd att han inte kände till vår svenska matsäckstradition.

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…