Annons

Annons

Upp till bevis i ”Let’s dance” – vilka får göra upp i finalen?

Det börjar närma sig final i "Let's dance"! I kväll avgörs det vilka två som får göra upp i den avslutande duellen nästa vecka. Vi har tagit en närmare titt på de tre semifinalisterna Jesper Blomqvist, Anja Pärson och Ellen Bergström.

Dela
(242)

1. Anja Pärson

Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/IBL BIldbyrå

Vem är hon?

Anja Pärson, 36, är född i Tärna, Lappland. Hon är en före detta alpin slalomåkare med mängder av framgångar i bagaget. 2011 blev hon historisk då hon tog sin 13:e VM-medalj. Året därpå lade hon skidorna på hyllan och kunde se tillbaka på en karriär som resulterat i bland annat 42 världscupssegrar, sju VM-guld och ett OS-guld. Efter skidkarriären har hon bland annat jobbat som föreläsare och expertkommentator i SVT.

Annons

Anja Pärson är sedan 2014 gift med designern Filippa Rådin och tillsammans har de tre barn: Emmi, Elvis och Maximilian. Familjen bor i Umeå.

I ”Let’s dance” tävlar hon tillsammans med dansaren Calle Sterner.

Hittills i ”Let’s dance”:

När hon tackade ja till att vara med i programmet, hade Anja Pärson aldrig dansat på någon mer avancerad nivå än på nattklubbarnas dansgolv. Ändå har hon varit en av storfavoriterna från början. I semifinalen måste hon bland annat ta sig an en american smooth, samma dans som hon tävlade med i det andra avsnittet. Nu hoppas hon göra bättre ifrån sig.

– Jag var sjuk och levererade verkligen inte då. Det känns enkelt att göra den bättre, men jag vill inte jämföra med andra veckan för nu måste vi göra den semifinalbra, säger hon till TT.

Calle Sterner och Anja Pärson. Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Vinnarskalle?

Anja Pärson är känd som en enorm vinnarskalle. Man blir ju inte alpin världsmästare utan att verkligen gå in för att vinna. Frågan är hur mycket av det hon tar med sig in i ”Let’s dance”?

– Jag har lagt tävlingsmänniskan åt sidan, men jag tror att när det kommer till träningsdelen och att lära sig något nytt, då kommer jag att vara lika fokuserad som när jag var elitidrottare. Men sen i själva tävlingsmomentet, det vet man aldrig, sa hon i TV4 Nyhetsmorgon när det blev klart att hon var en av deltagarna i ”Let’s dance”.

Tony Irving i TV4 om Anja Pärsons chanser:

”Jag var inte ett dugg imponerad av henne från början. Tung och tråkig, tyckte jag. Men vecka efter vecka har hon utvecklats och tagit till sig all teknik och allt hon behöver för att kvalificera sig till semifinalen. I kväll har hon två svåra uppgifter. Den första är att dansa jazz. Rytmen, känslan, en tillbakablick till 20-talet – jag tror att hon kan klara det här väldigt bra. Hennes nästa uppdrag är en american smooth, och det blir svårt för Anja. Det här var en katastrof förra gången, det var ansträngt och hon var klumpig och ograciös. Nu måste hon verkligen dra fram allt för att behärska den här dansen”.

 

2. Jesper Blomqvist

Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Vem är han? 

Jesper Blomqvist föddes 1974 i Tavelsjö, Västerbotten. Han är före detta fotbollsspelare på elitnivå. Han började sin karriär i IFK Göteborg och tog fyra SM-guld med laget. Senare fick han proffskontrakt med italienska AC Milan innan han gick vidare till Parma AC. 1998 flyttade han till England där han spelade i Machester United, vann tre ligatitlar och tog hem Champions League.

Jesper Blomqvist har också gjort 30 matcher i landslaget, bland annat var han med 1994 då Sverige tog brons i VM. 2005 avslutade han sin karriär på grund av skadeproblem. 2008 medverkade Jesper Blomqvist i ”Stjärnor på is” i TV4 och 2013 var han med i ”Mästarnas mästare” i SVT.

Jesper Blomqvist är frånskild och har en femårig son.

I ”Let’s dance” dansar han tillsammans med Malin Watson.

Hittills i ”Let’s dance”:

Jesper Blomqvist var den allra sista deltagaren att presenteras. Det var när Thorsten Flinck inte klarade hälsoundersökningen som alla potentiella deltagare måste genomgå, som Jesper hoppade in som hans ersättare.

Trots att han kom in så sent i tävlingen, har han redan hunnit charma både juryn, publiken och tv-tittarna. Dans har länge varit ett av hans intressen.

– Jag ska inte hymla. Jag gillar dans. Sedan gillar jag en utmaning också, sa han i TV4 Nyhetsmorgon när det stod klart att han skulle delta.

I semifinalen ska han bland annat ge cha chan, som han dansade i avsnitt tre, en ny chans.

– Juryn vill se om jag har kommit ett steg eller två i min utveckling och det känns som att det finns utrymme för förbättring, säger han till TT.

Malin Watson och Jesper Blomqvist. Bild: Carolina Byrmo/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Vinnarskalle?

Som gammal elitidrottare är det självklart att Jesper Blomqvist har en riktig vinnarskalle.

– Det finns bara ett läge nu och det är att peta in en växel till. Köra ännu hårdare och leverera trevliga och roliga danser fulla av energi och glädje. Sedan får man se hur långt det räcker, säger Jesper Blomqvist till TT inför semifinalen.

Men även om han gärna vill vinna, ser han också ”Let’s dance” som en rolig grej.

– Visst, jag vill göra mitt bästa men det är inte så att jag går in och glidtacklar Anja. Jag måste inte vinna till varje pris, har han tidigare sagt.

Tony Irving i TV4 om Jespers chanser:

”Det är fantastiskt att Jesper Blomqvist har klarat av att komma till semifinal, för på resan dit trodde jag inte att han skulle komma så långt. Och förra veckan, när han gjorde sin fantastiska dansnummer som de fyra elementen och fick tre tior, visade han att han kan gå hela vägen till finalen. Men för att ta sig dit måste han genomföra uppdraget att dansa disco. Det passar Jesper perfekt, för när han får glittra och har energi och kraft, det är då han är som bäst. Men hans andra dans, cha cha, var för jävlig förra gången – han kom ut med sin fotboll och dribblade den överallt, men ingenting var i takt. I kväll måste allt sitta i båda de här danserna om han vill finalen”.

3. Ellen Bergström

Bild: Eero Hannukainen/IBL Bildbyrå

Vem är hon?

Ellen Bergström är född 1989 i Vingåker. Hon är skådespelerska, sångerska och bloggare samt driver en egen Youtubekanal. Ellen Bergström har bland annat spelat i ”Snövit – The Musical” på Maximteatern och är också programledare i radions ”Vakna med NRJ”. Hon spelar huvudrollen i serien ”Skitlycklig” på SVT Play och har tidigare medverkat i ”Elsas värld”, serien baserad på Sofie Fahrmans böcker.

Ellen Bergström var tidigare tillsammans med danske Mike Radoor, men meddelade på Instagram att paret brutit upp strax innan säsongspremiären av ”Let’s dance”.

Hon tävlar tillsammans med danspartnern Jonathan Näslund.

Hittills i ”Let’s dance”:

Ellen Bergström har varit en av tittarnas och juryns favoriter ända sedan start. Tony Irving hyllar henne och hon har gått från klarhet till klarhet.

Men i kvällens semifinal är det samban som blir hennes största utmaning. Sist hon dansade samba gick det nämligen inte särskilt bra.

– Tony Irving sa att jag såg ut som ett kylskåp och jag tog jätteilla upp, jag tyckte ju att jag var duktig. Men när jag tittar på klippet nu så förstår jag vad han menar. Jag var ju stel som en pinne och hade något slags gamnacke, säger hon till TT.

Ellen Bergström och Jonathan Näslund. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Vinnarskalle?

Medan Jesper Blomqvist och Anja Pärson har varit tydliga med att de gärna vill vinna tävlingen, har Ellen Bergström varit mera tydlig med att det är resan som är målet.

–  Både Anja och Jesper har ju tävlat i sport på så hög nivå. Jag har liksom spelat volleyboll i Vingåker och vi förlorade varje match, jag har aldrig tävlat på det sättet. För mig är själva vinsten inte det viktiga, utan det är hela resan. Jag har utvecklats så mycket som människa, säger hon till TT.

Instagram skriver hon också om vad programmet har betytt för henne:

”Den här tävlingen har gett mig erfarenheter och insikter som jag kommer ta med mig för resten av mitt liv. Därför har jag inte fokus på att ”jag ska vinna”. Det handlar inte om att jag inte vågar sätta höga mål utan för att jag kommit så långt personligen på denna resa. Det betyder mer än något annat!!”

Tony Irving om Ellen Bergströms chanser: 

”Vem är inte förtjust i den här lilla flickan? Hon har behärskat allt från dag ett! Hon klarar av alla uppdrag med ett leende. Först ska hon dansa hiphop. Vi har en ung person och vi har hiphop – de borde hänga ihop. Men hon har inte riktigt haft det här gunget i knäna och kroppen, så det här är en svår utmaning för Ellen. Nästa dans är samba. Förra gången var hon svår att förflytta, då var hon tung i benen och lite klumpig. Så de här grejerna måste hon lösa. Ellen ska visa hela sin resa, från program ett fram till i dag och knyta ihop påsen. Jag i juryn och du där hemma, alla vill se henne i finalen, men om hon inte knyter ihop påsen får hon åka hem”.

Se Tony Irving berätta om hur han tror att det går i kvällens semifinal här:

 

Läs också:

Skadorna som skadat Let’s dance genom åren


Läs mer om:

Dela
(242)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…