Annons

Annons

Leonora om sveket: ”Blev lämnad när jag var som mest sårbar”

Leonora var nygift, hade ett jobb hon trivdes med, bodde med sin fru i den pittoreska 1800-talsgården på landet och tillsammans väntade de nu sitt första barn. Allting var perfekt. Tills Leonoras stora kärlek en dag släppte bomben.

Dela
(28)

Övergiven mamma

Foto: Jakob Hydén

En praktfull kringbyggd gård i gråsten med skogen alldeles inpå knuten och kilometerlånga vyer över de blekingska vidderna.

Det var här Leonora Vilhemsson och hennes livs kärlek planerade för framtiden och mödosamt byggde upp sitt gemensamma liv. Och det var här alltsammans slogs i spillror när Leonora var som mest sårbar – och utan att hon anade det minsta.

Annons

Men om allt det visste hon förstås ingenting när hon för sju år sedan – nykär och förvirrad – långsamt började förstå vem hon egentligen var. Visst hade hon haft pojkvänner och visst hade hon varit kär. Men den där riktigt stora kärleken lät vänta på sig. När Leonora var 28 föll pusselbitarna på plats. Då kom kärleken – i form av en annan kvinna.

– Vi träffades på en festival via gemensamma vänner. Vi satt och tåflirtade under bordet sent på natten och jag undrade mest vad som höll på att hända. Det var en så otrolig massa saker som snurrade i skallen. Jag blev störtförälskad direkt och det var en så fantastisk lättnad, äntligen förstod jag ju vad som hade varit fel hela tiden. Men samtidigt var allt så otroligt förvirrande.

När hon väl förstått så tvekade hon aldrig – inom två veckor hade hon berättat för alla sina vänner, ringt dem en efter, från A till Ö i telefonboken. Hon ville inte gömma sin kärlek!
Leonora fick precis det stöd och den support hon hade hoppats på. Visst tisslades och tasslades det en del bland kollegor, grannar och bekanta, och för föräldrarna kom beskedet som något av en chock.

– Det var tufft för dem, de bor i närheten och det blir lätt mycket snack i en så här liten by. Och alltihop kom ju som en blixt från klar himmel för dem. Nu har de vant sig. Ibland har det känts jobbigt att behöva försvara sin kärlek, men samtidigt har det gjort mig starkare och fått mig att växa. Jag är mer självsäker i dag och har bättre koll på vad som är viktigt i livet.

Snart efter att de hade träffats flyttade Leonoras nyfunna kärlek hem till henne på gården utanför Sölvesborg. Förhållandet var stabilt och efter flera års funderande bestämde de sig också för att skaffa barn. Då hade de varit tillsammans i fyra år.

De bestämde sig för en insemination, och eftersom köerna i Sverige är så långa beslutade de att åka över till Danmark. Planen var att Leonora skulle bära parets första barn och att hennes sambo senare skulle bära nästa. I juli 2010 gifte de sig. Av praktiska skäl, så att sambon skulle kunna adoptera Mollie efter födseln, men också för att manifestera sin kärlek.

– Jag tror ju på kärnfamiljen. Tillsammans köpte vi bebiskläder, barnvagn, bilbarnstol och en spjälsäng. Allt var klappat och klart. Jag väntade bara på att bebisen skulle växa färdigt i magen. Allt kändes så bra, så stabilt. Men det var det tydligen inte, säger Leonora.

I takt med att magen växte började sambon tvivla på förhållandet och en dag släppte hon bomben: Hon berättade att livet på landet med Leonora och barnet inte längre var vad hon ville ha.

– Hela min värld rasade, jag greps av panik. Vi hade ju gift oss bara en månad tidigare, nu ville hon inte vara kvar. Hon hämtade sin dator och lite kläder och sedan var hon försvunnen. Att vara så nära en människa i fem år och sedan plötsligt bli alldeles ensam, det är otroligt svårt. Där gick jag med min stora mage och fattade ingenting.

Leonora beskriver sig själv som ett vrak vid den här tidpunkten. Hon fick mycket hjälp av sina vänner och familjen och även av en psykolog men gick in i en djup depression, slutade äta och gick ner nio kilo på kort tid.

– Det var rena kaoset, jag var i någon sorts chocktillstånd. Jag är en stark person egentligen, men jag var helt nedbruten. Och mitt i allt detta kom Mollie.

En vän var med på förlossningen och allt gick jättebra. Men den allra första tiden efter födseln blev tuff. På BB såg Leonora de andra lyckliga små familjerna. Vanmakten och sorgen överskuggade allt. Men när hon och Mollie fick komma hem började det vända.

– Jag blev lämnad när jag var som allra mest sårbar. Men Mollie gjorde att jag ändå kunde resa mig och gå vidare. Jag blev starkare och starkare och fick så mycket värme och hjälp från min familj och mina vänner, förklarar Leonora.

För att en maka till den som insemineras i Danmark ska kunna bli förälder krävs en adoption, och den kan ju ske först när barnet är fött. Följden blev att Leonoras fru kunde lämna sin höggravida partner utan att behöva ta något ansvar – ekonomiskt eller på andra sätt – för sin efterlämnade familj.

Leonora menar att den svenska lagstiftningen har en stor lucka här. Och hon är inte en person som bara kan konstatera en sådan sak och sedan låta den bero. I stället har hon bombarderat politikerna i Sveriges riksdag med brev, inlagor och debattinlägg. Hon har också fått träffa justitieminister Beatrice Ask för att diskutera frågan.

– Det är något allvarligt fel på lagen om ena parten bara kan fly från allt ansvar. Vi skaffade ju barn tillsammans, det var ett gemensamt beslut och vi var gifta. Varför ska inte Mollie ha rätt till två föräldrar?

Ännu har hon inte fått lagstiftarna att ändra lagen, men Leonora är inte en person som ger upp.

– Jag är inte nöjd förrän lagen är lika för alla medborgare, säger hon.

Leonora driver en egen blogg där hon skriver om allt mellan himmel och jord. Hon har valt att öppet berätta om sin homosexualitet, om det havererade äktenskapet och om striden med myndigheterna. Nu har hon också gett ut en bok om sitt liv, Under regnbågen – i skuggan av lagen.

– Jag har varit tvungen att vara öppen, det är ett sätt att överleva, och boken var ett sätt att processa allt som hade hänt. Och det blev en så bra historia så jag tänkte att man lika gärna kunde ge ut den.

Det är en rejäl bergochdalbana som Leonora har åkt de senaste åren. Nu, med lite perspektiv på den uppslitande skilsmässan, är hon ändå mer än nöjd.

– Jag och Mollie lever ett kanonliv! Hon är lycklig och då är jag lycklig. Nu har jag dessutom mött en ny kärlek, Maria, och allt känns fantastiskt. Trots allt som har hänt så vågar jag tro på kärleken!

 

Experten Marias råd: Våga ta hjälp av vänner och familj

Det är inte svårt att förstå Leonoras chock och förtvivlan över att bli övergiven mitt under sin graviditet. Den ska ju vara en spännande period av lycka och förväntan inför en ny tillvaro som föräldrar till ett efterlängtat litet barn.

Men plötsligt insåg Leonora att hon kommer att bli en ensamstående förälder. Ingen att dela ansvaret med, men heller inte glädjen. Det första leendet, första tanden, de första stegen. Allt det där underbara som det innebär att vara förälder. Leonora kände förstås också en naturlig besvikelse och sorg över att Mollie blev lurad på sin andra förälder.

Det som skiljer den här berättelsen från andra är sättet paret blev gravida på och den lagstiftning som följer med det. Leonoras dåvarande fru var inte juridiskt knutet till det barn Leonora födde och hade därför inga skyldigheter gentemot det, men heller inga rättigheter.

Man kan tycka att Leonoras exfru skulle ha en moralisk skyldighet att ta ansvar för barnet eftersom de båda planerade det tillsammans. Och att hon inte valde bort henne utan också det väntande barnet måste blivit en dubbel besvikelse och sorg för Leonora.

Det är viktigt att komma vidare utan bitterhet när den första chocken och sorgen har lagt sig. Ta hjälp av vänner och släktingar och se till att skapa ett tryggt nätverk både för en själv och barnet. Att hitta någon vän som står en extra nära och som kan bli en särskild nära person till barnet är också bra. Någon man kan ringa när som helst och prata med, få stöd av och som kan glädjas tillsammans med en själv över barnet.

Leonora har lyckats resa sig efter den svåra tiden och är nu lycklig med sin lilla Mollie. Det är inte enkelt och kräver stor styrka, men ger dem båda ett rikt, bra liv.

Läs också:

Älgbonden Daniel avstår kärleken

Älgbonden Daniel valde bort kärleken för barnens skull


Läs mer om:

Dela
(28)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…