Annons

Annons

Leonarda var Tvålkokerskan från Correggio!

Dela
(0)

Veckans kriminalfall

Leonarda var en omtyckt granne. Hon bjöd grannfruarna på te och kakor och tillverkade egna tvålar som hon delade ut till vänner och bekanta. Ingen anade vad kakorna och tvålarna innehöll.

Leonarda Cianciulli var en medelålders kvinna med man och fyra barn i bosatt i staden Correggio i norra Italien. På 1930-talet drev hon en liten affär och var känd som en vänlig, trevlig och omtyckt kvinna. Föga anade hennes familj, grannar och andra bosatta i Correggio vad som rörde sig i hennes huvud och vilka hemskheter hon planerade – och sedan genomförde.
Kanske fanns förklaringen till de fasansfulla gärningarna i hennes hårda barndom, eller i att tre av hennes graviditeter slutade med missfall och tio av de barn hon födde dog tidigt. Fyra barn överlevde och mot dem var Leonarda både kärleksfull och överdrivet beskyddande. Inget fick hända hennes älskade barn.
När hennes äldste son Giuseppe blev inkallad till militärtjänstgöring i början av andra världskriget slog något slint inom Leonarda. Sonen måste till varje pris räddas undan krigets fasor, och Leonarda kom av oklar anledning fram till att det krävdes människooffer för att Giuseppe skulle överleva. Tre kvinnor skulle få sätta livet till, bestämde Leonarda.

Annons

Den första hette Faustina Setti och var en gammal ungmö som hade bett Leonarda hjälpa henne att hitta en make. Leonarda lurade i henne att hon hade fått tag på en intresserad man i Pola och bjöd in Faustina på ett glas vin innan hon skulle åka i väg och träffa herrn i fråga hösten 1939. Inför avresan hade Leonarda bett Faustina att inte avslöja för någon vad hon skulle göra och övertalade henne dessutom att i förväg skriva några vykort till vänner och bekanta som skulle postas när hon kommit fram.
Men Faustina kom aldrig till Pola. Leonarda hade lagt sömnmedel i vinet och när hennes offer slocknat slog hon henne i huvudet med en yxa så att hon dog. Därefter styckade hon kroppen i nio delar och samlade upp blodet i en balja.
I sina memoarer berättade Leonarda ingående hur hon hade gått till väga för att göra sig av med likdelarna. Det var en lika makaber som skrämmande läsning. Hon stoppade likdelarna i en stor gryta och tillsatte sju kilo kaustiksoda som hon hade köpt för att tillverka tvål.
Blodet från kroppen lät hon först koagulera och torkade det sedan i ugnen. Därefter malde hon det och blandade det med mjöl, socker, margarin, choklad, ägg och mjölk och bakade kakor. De knapriga kakorna serverade hon när hon bjöd in grannfruarna på te. Även Giuseppe fick smaka.
Leonarda passade också på att lägga beslag på Faustinas sparkapital, 30 000 lire, så förutom att hon offrade ett människoliv för Giuseppes skull fick hon en rejäl summa pengar att sätta in på banken.

Nästa offer var Francesca Soavi och tillvägagångssättet vid det här mordet var detsamma. Francesca kom på besök i september 1940 för att tala om ett jobb som lärarinna i en flickskola i Piacenza, som Leonarda påstod att hon skulle hjälpa henne att få. Även denna gång föreslog Leonarda att hennes offer skulle skriva vykort där hon meddelade att hon hade gett sig av, men inte vart, och lovade att posta korten till hennes vänner och bekanta.
Sedan fick Francesca vin med tillsatt sömnmedel, slogs ihjäl med en yxa och blev förvandlad till tvål och kakor. Den här gången blev dock inte den ekonomiska utdelningen så stor för den kallblodiga mörderskan, Francesca efterlämnade bara 3 000 lire.
Det tredje offret, den före detta operasångerskan Virginia Cacioppo, hade det bättre ställt ekonomiskt. Leonarda kunde kassera in 50 000 lire och lägga vantarna på många vackra smycken efter hon hade mördat henne i slutet av september samma år. Leonarda hade inbillat Virginia att hon kunde ordna ett arbete som sekreterare i Florens åt henne under förutsättning att det förblev en hemlighet dem emellan. Leonarda skrev förtjust i sina memoarer att med den här kvinnans kropp gjorde hon de bästa tvålarna och de godaste kakorna. De parfymerade tvålarna hade hon delat ut till vänner och grannar, som tyckte mycket om dem och som i sin vildaste fantasi aldrig hade kunnat föreställa sig hur de hade tillverkats.

Kanske skulle Leonarda ha fortsatt att mörda, koka tvål och baka kakor om inte Virginias svägerska hade saknat henne och undrat över hennes plötsliga och oförklarliga försvinnande. Svägerskan anmälde försvinnandet till polisen och uppgav att den sista Virginia hade besökt var Leonarda. När hon kallades till förhör hos polisen erkände Leonarda genast det hon hade gjort och gav detaljerade redogörelser om morden och vad hon gjort med liken.
Många år tidigare hade Leonarda blivit spådd och spåkvinnan meddelade då hennes öde med de illavarslande orden:
– Jag ser ett fängelse i din högra hand och ett sinnessjukhus i din vänstra.
Leonarda dömdes till tre år på sinnessjukhus och 30 års fängelse. Under tiden i fängelset skrev hon sina memoarer fulla med detaljerade beskrivningar av de tre morden hon genomförde och deras makabra efterspel. Leonarda dog sedan i fängelset av en stroke 1970, 77 år gammal.

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: SHUTTERSTOCK

Läs mer: Rasputin – mystikern som måste bort från makten
Läs mer: Arseniken blev hans död – men var hustrun skyldig? 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…