Lena Linderholm: Jag är så lycklig att jag lever

Den 9 mars 
fyller en populär 
konstnär år. Samtidigt lanseras hennes nya dramatenväska. Vi 
fick en pratstund med Lena Linderholm inför födelsedagen!

Dela
(0)

Annons från Hemmets shop

Lena målar i Provence. Bild: Privat

Grattis Lena! Du fyller 71 år, hur firar du födelsedagen?
– Jag är ingen duktig födelsedagsfirare. Samtidigt känns det som om jag har födelsedag varje dag – jag är så lycklig över att få leva! Däremot är jag duktig på att fira min mamma, som nyss fyllde 94 år. Det är en gåva att ha henne kvar i livet.

Läs också: 7 favoriter från Lena Linderholms stora kollektion

Vad vill du helst ha i ditt paket?
– Jag önskar bara att min familj ska må bra, att alla små barn ska få mat och att det ska bli fred på jorden. Det vore fint att få.

Du är aktuell med en ny dramatenväska, hur föddes idén till den?
– Jag ville skapa en väska som går att dra efter sig, eftersom jag själv inte har något körkort. Då kan man handla utan att behöva bära tunga kassar. Dessutom kan man snabbt förvandla 
väskan till en ryggsäck.

Den smarta väskan finns att köpa i vår shop.

Använder du väskan själv?
– Ja, jag blev så lycklig när den kom så jag kastade mig över den! Jag gav också bort en väska till en väninna som skulle till Rivieran. Fransmännen blev förtjusta! De samlades runt väskan och utbrast: ”Géniale!” De hade aldrig sett något liknande.

Hemma hos maken och musikern Gösta och Lena Linderholm i Strängnäs. Bild: Patrik C Österberg

På dina mönster ser vi ofta blommor och frukter. Hur blev du fascinerad av dessa motiv?
– Jag är inte de stora viddernas målare, jag målar det lilla jag har omkring mig. Jag ser det vackra i vardagen och fängslas av trädgårdsmotiv och vår natur. Citroner, apelsiner, persikor och körsbär – jag blir som berusad!

Har du något budskap med dina målningar?
– Min uppgift med konsten är att sprida glädje. Där folk mår bra och är glada, där startar man inga krig, tänker jag.

Lenas 
livsmotto:

Allt gott du gör får du skörda, allt ont kommer ikapp dig. Behandla 
därför människor 
med respekt.

Att måla brukar vara ett sätt för folk att koppla av. Vad gör du själv när du vill varva ner?
– Då rensar jag ogräs och sköter hushållssysslor – då jobbar jag! Nej, skämt åsido, då åker maken och jag till vårt hus med trädgårdstäppa i Provence, mitt i vinodlingarna. Där lagar jag mat, 
läser, filosoferar och drömmer …

Vad får dig att skratta?
– Jag och Ernst Kirchsteiger kan skratta ihop, ofta om vardagens dråpligheter. Vi har samma tankar om livet och samma humor. Han är en av mina bästa vänner.

Ernst och jag kan skratta ihop, säger Lena. Bild: Privat

Fakta Lena Linderholm

Född: 9 mars 1947.
Bor: Villa i Strängnäs.
Yrke: Konstnär, författare 
och föreläsare.
Familj: Maken Gösta, barnen Emilia, 42, och Hampus, 40, samt fyra barnbarn.
Aktuell: Med en ny shoppingvagn som säljs i Hemmets webbshop.

Text: Margaretha Malmgren

Beställ Lena Linderholms vackra saker direkt från oss


Fat med äpplen Lena Linderholm
Konstnärinnan Lena Linderholm har gjort motivet till detta underbara uppläggningsfat i keramik. Det har en fin dekor med äpplen i fantastiska färger i rött, grönt och blått. Fatet är målat för hand, vilket gör att varje fat är ett unikt konstverk. Fatet är ca 30 cm i diameter.

Gå till shoppen

Kuddfodral x2 Lena Linderholm
Två underbara kuddfodral designade av konstnärinnan Lena Linderholm. De har ett fint blommönster på båda sidorna i fantastiska färger i rosa, gult, grönt och turkos, inspirerat av de härliga färgerna i Provence. Passar lika bra i sommarstugan som i soffan i stan. Matchande duk finns även i webshopen.

Gå till shoppen

2-i-1 Shoppingvagn och ryggsäck med Lena Linderholm-mönster
Varför bära hem maten när du enkelt och bekvämt kan dra den hem i denna shoppingvagn med vackert blommönster från Lena Linderholm? En klassisk shoppingvagn underlättar mycket och är det perfekta hjälpmedlet att ha till hands när du har mycket att bära samtidigt. Den hanterar enkelt packning eller varor och du kan på ett bekvämt och mer ergonomiskt sätt rulla väskan efter dig och få med dig allt. Om du istället föredrar att bära varorna i en ryggsäck kan denna smidiga 2-i-1-vagn enkelt även förvandlas till en väska du hänger på axlarna! Denna praktiska 2-i-1 shoppingvagn och ryggsäck med vackert Lena Linderholmmönster rymmer ca 20 liter och tål ca 20 kilos belastning. Vagnen är hopfällbar och tillverkad i stål med skumhandtag för bra grepp, väskan är i vattenavstötande och slittåligt polyestertyg. Shoppingvagnen har 2 avtagbara hjul och är lätt att montera och demontera. Väskan stängs med dragsko och inuti finns ett stort öppet fack och ett mindre fack med dragkedja. Smart konstruktion med band som kan knäppas av och på beroende på om du använder den med vagn eller utan. Enklare monteringsanvisning på svenska medföljer.

Gå till shoppen

Kökshanddukar Ekelund Lena Linderholm
Två handdukar i 100 % bomull med härliga mönstren Körsbär och Tulpan. Handdukarna är tillverkade i Ekelund, Linneväveriet i Horreds unika patenterade vävteknik Rainbow, och mönstren är designade av konstnärinnan Lena Linderholm. Varje handduk är ett hantverk i sig, vävd med modern teknik sprungen ur lång erfarenhet och svensk vävtradition.

Gå till shoppen

Läs mer:

7 Lena Linderholm-favoriter vi gärna omger oss med


Läs mer om:

Dela
(0)

Laddar nästa sida…